Ισπανία: Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης συναντά σήμερα τον Γενικό Εισαγγελέα και τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον νόμο περί αμνηστίας

Η Επιτροπή της Βενετίας, συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης που επισκέπτεται τη Μαδρίτη για να εκδώσει έκθεση σχετικά με το νόμο περί αμνηστίας, ολοκληρώνει την αποστολή της αυτή την Παρασκευή με τις συναντήσεις του Γενικό Εισαγγελέα, Álvaro García Ortiz, και του πρόεδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Cándido Conde Pumpido.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής, η οποία εκδίδει μη δεσμευτικές εκθέσεις, αποτελείται από επτά μέλη – νομικούς και πολιτικούς ηγέτες από διάφορες χώρες – που βρίσκονται στην Ισπανία για να μάθουν όλες τις απόψεις σχετικά με τον νόμο περί αμνηστίας για όσους διώκονται από τη διαδικασία.

Advertisement

Αυτή την Παρασκευή θα κλείσουν τον κύκλο των συναντήσεων με νομικούς εμπειρογνώμονες, σε συναντήσεις που θα γίνουν στο Κέντρο Πολιτικών και Συνταγματικών Μελετών.

Την πρώτη μέρα της, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, κατέστησε σαφές ότι είναι «ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες». Ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει την έκθεση της στο Cortes Generales στις 15 Μαρτίου, αν και άνοιξε την πόρτα στη δυνατότητα να την παραδώσει νωρίτερα εάν χρειαστεί επειγόντως, μια επιλογή που θα απαιτήσει το PP, σύμφωνα με πηγές από αυτό το κόμμα.

Η συνάντηση της με τους βουλευτές της Επιτροπής Δικαιοσύνης του Κογκρέσου ήταν αυτή που προκάλεσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω των ερωτήσεων που έθεσαν για τεχνικές πτυχές του νόμου και άλλα θέματα όπως η Επιχείρηση Καταλονία, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν τίποτα για την τρομοκρατία.

Advertisement

Όσον αφορά τους άλλους διορισμούς, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Félix Bolaños, μετέφερε τη σημασία του νόμου και «και την πλήρη συμμόρφωσή του με το Σύνταγμα και το δίκαιο της ΕΕ».

Τα μέλη της επιτροπής συναντήθηκαν και με τους προέδρους των επιμελητηρίων, με εντυπωσιακά διαφορετικούς χρόνους.

Η πρόεδρος του Κογκρέσου, η σοσιαλίστρια Francina Armengol, περιορίστηκε να τους χαιρετήσει, ενώ ο πρόεδρος της Γερουσίας, ο δημοφιλής Pedro Rollán, πέρασε μια ώρα μαζί τους.

Από την πλευρά του, το Γενικό Δικαστικό Συμβούλιο διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη επίσημη θέση για τον κανόνα και τρεις από τις τέσσερις δικαστικές ενώσεις – οι συντηρητικές – τόνισαν την κριτική τους άποψη για τον νόμο.

πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένας νεκρός σε πυρκαγιά στη νότια Γαλλία - Κάηκαν 80.000 στρέμματα βλάστησης

06/08/25 12:48 μμ

Ένας νεκρός σε πυρκαγιά στη νότια Γαλλία – Κάηκαν 80.000 στρέμματα βλάστησης

Σέρρες- τώρα: Φωτιά σε διαμέρισμα στην 29ης Ιουνίου

06/08/25 1:32 μμ

Σέρρες- τώρα: Φωτιά σε διαμέρισμα στην 29ης Ιουνίου

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Μια «γυναικεία» αυτοάνοση πάθηση

06/08/25 12:04 μμ

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Μια «γυναικεία» αυτοάνοση πάθηση

Η Ελλάδα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Λιβύης για τη μέση γραμμή - Η ρηματική διακοίνωση που κατατέθηκε στον ΟΗΕ

06/08/25 11:54 πμ

Η Ελλάδα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Λιβύης για τη μέση γραμμή – Η ρηματική διακοίνωση που κατατέθηκε στον ΟΗΕ

Οι Περσείδες συναρπάζουν και φέτος: Τι είναι το φαινόμενο, από που προέρχονται; Tι λέει ο μύθος; Πότε θα κορυφωθεί;

06/08/25 11:47 πμ

Οι Περσείδες συναρπάζουν και φέτος: Τι είναι το φαινόμενο, από που προέρχονται; Tι λέει ο μύθος; Πότε θα κορυφωθεί;

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 28χρονο για παράνομη μεταφορά μεταναστών – Είχαν πληρώσει 3.000 ευρώ έκαστος σε κύκλωμα στην Τουρκία

06/08/25 11:27 πμ

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 28χρονο για παράνομη μεταφορά μεταναστών – Είχαν πληρώσει 3.000 ευρώ έκαστος σε κύκλωμα στην Τουρκία

06/08/25 11:22 πμ

Στα δικαστήρια οδηγήθηκε η 32χρονη Αλγερινή για να απολογηθεί για τη δολοφονία της 3χρονης κόρης της

Καβάλα: Εορτασμός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα ΚΑΑΥ Ν. Περάμου

06/08/25 11:18 πμ

Καβάλα: Εορτασμός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα ΚΑΑΥ Ν. Περάμου

Το πολιτικό κεφάλαιο Χατζηβασιλείου

06/08/25 11:34 πμ

Το πολιτικό κεφάλαιο Χατζηβασιλείου

Λαυρεντιανή Μονή Δράμας: Γιορτάζει σήμερα η Νέα Σουμελά

06/08/25 11:02 πμ

Λαυρεντιανή Μονή Δράμας: Γιορτάζει σήμερα η Νέα Σουμελά, σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού

7 πράγματα που απαγορεύεται να καθαρίζετε με χλωρίνη

06/08/25 10:48 πμ

7 πράγματα που απαγορεύεται να καθαρίζετε με χλωρίνη

Χατζηβασιλείου στην ΕΡΤ: Παράνομοι και νομικά ανυπόστατοι οι θαλάσσιοι χάρτες της Τουρκίας

06/08/25 10:27 πμ

Χατζηβασιλείου στην ΕΡΤ: Παράνομοι και νομικά ανυπόστατοι οι θαλάσσιοι χάρτες της Τουρκίας