Οι δικαστικές περιπέτειες που έχει μπροστά του και το αβέβαιο μέλλον του Αν και εκδιώχθηκε από την πρωθυπουργία ο Μπενιαμίν Νετανιάχου που είναι πλέον βουλευτής, αρχηγός της αντιπολίτευσης και κατηγορείται για διαφθορά ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Οι δικαστικές περιπέτειες που έχει μπροστά του και το αβέβαιο μέλλον του

Advertisement
 

Αν και εκδιώχθηκε από την πρωθυπουργία ο Μπενιαμίν Νετανιάχου που είναι πλέον βουλευτής, αρχηγός της αντιπολίτευσης και κατηγορείται για διαφθορά υπόσχεται πως θα επιστρέψει ακόμη κι αν το μέλλον του κρίνεται πια αβέβαιο.

Στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός δεν έχει κανενός είδους ασυλία, αλλά δεν είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί ή να αποσυρθεί κατά τη διάρκεια της δίκης του.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο 71χρονος Νετανιάχου διατήρησε τις δραστηριότητές του ως επικεφαλής της κυβέρνησης κατηγορούμενος από τον Μάιο 2020 για διαφθορά, απάτη και κατάχρηση εξουσίας σε σειρά δικαστικών υποθέσεων.

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορείται μεταξύ άλλων για αποδοχή δώρων (σαμπάνια, κοσμήματα, πούρα), για εξασφάλιση ευνοϊκής κάλυψης από την μεγαλύτερη ισραηλινή εφημερίδα, την Yediot Aharonot, και ευνοϊκή μεταχείριση μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών με τον ίδιο στόχο.

Για να γλιτώσει, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπάθησε να εξασφαλίσει δικαστική ασυλία, επιχειρώντας να επηρεάσει, ακόμη και μέσω συμφωνίας για την κατανομή της εξουσίας τον περασμένο χρόνο, την ψήφιση ενός νόμου που θα τον προστάτευε ως πρωθυπουργό.

Στην αντιπολίτευση πλέον, ο Νετανιάχου δεν έχει μοχλό πίεσης για την αλλαγή των νόμων. Ομως, σύμφωνα με τον Γιοχάναν Πλέσνερ, διευθυντή του Δημοκρατικού Ινστιτούτου του Ισραήλ (IDI), κέντρου αναλύσεων της Ιερουσαλήμ, η επιδίωξή του να παραμείνει στην πολιτική συνδέεται με τις δικαστικές του περιπέτειες.

Το 1999, όταν έχασε για πρώτη φορά την εξουσία, ο Νετανιάχου αποσύρθηκε για κάποιο διάστημα από την πολιτική. Αυτήν την φορά, «κίνητρό του είναι να παραμείνει αρχηγός της αντιπολίτευσης και αυτό πριν απ΄όλα συνδέεται με τις δικαστικές διώξεις εναντίον του».

«Θέλει να συνεχίσει να εμφανίζεται ως κατηγορούμενος που διαθέτει κάποια πολιτική εξουσία και μία πιθανότητα να ξαναγίνει πρωθυπουργός. Θεωρεί ότι αυτό του δίνει έναν μοχλό απέναντι στους δικαστές και στον γενικό εισαγγελέα», λέει ο Γιοχάναν Πλέσνερ όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο ισραηλινά ΜΜΕ.

Στο παρελθόν, πολλοί πολιτικοί του αντίπαλοι έχουν απειλήσει να περάσουν νόμο που θα εμποδίζει κάθε πρόσωπο που διώκεται δικαστικά να υπηρετεί ως πρωθυπουργός, ώστε να αποθαρρυνθεί κάθε επιθυμία του, ως αρχηγού του κόμματος Λικούντ, να θέσει και πάλι υποψηφιότητα.

Advertisement

Εάν καταδικασθεί, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απειλείται με ποινή φυλάκισης δέκα ετών για διαφθορά και τριών ετών για απάτη και κατάχρηση εξουσίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος δηλώνει αθώος, έχει ήδη αποκλείσει δημόσια την προσφυγή σε «διαπραγμάτευση ποινής» με αντάλλαγμα την παραδοχή της ενοχής του, μία διαδικασία πολύ συνηθισμένη στο Ισραήλ.

Πρωθυπουργός ή όχι, η δίκη του ενώπιον του δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Σε περίπτωση καταδίκης του, θα μπορεί να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και, τέλος, παραμένει η δυνατότητα αίτησης προεδρικής χάριτος.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αλλάζει η ώρα, μια ώρα πίσω οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα

25/10/25 7:44 μμ

Αλλάζει η ώρα, μια ώρα πίσω οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον Διονύση Σαββόπουλο με τη «Συννεφούλα»

25/10/25 7:41 μμ

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον Διονύση Σαββόπουλο με τη «Συννεφούλα»

Θεσσαλονίκη: Λιτανεία του Αγίου Δημητρίου και της εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης «Βαθυρρύακος»

25/10/25 2:26 μμ

Θεσσαλονίκη: Λιτανεία του Αγίου Δημητρίου και της εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης «Βαθυρρύακος»

Απαγορεύεται η οργανωμένη μετακίνηση των φιλάθλων της ΑΕΛ στις Σέρρες

25/10/25 2:04 μμ

Απαγορεύεται η οργανωμένη μετακίνηση των φιλάθλων της ΑΕΛ στις Σέρρες

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναβαθμίζεται η κατηγορία για τον λογιστή - Ευρήματα μεγάλης αξίας στο σπίτι του

25/10/25 2:00 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναβαθμίζεται η κατηγορία για τον λογιστή – Ευρήματα μεγάλης αξίας στο σπίτι του

Βράστε μπρόκολο και κουνουπίδι χωρίς να μυρίσει άσχημα το σπίτι

25/10/25 12:34 μμ

Βράστε μπρόκολο και κουνουπίδι χωρίς να μυρίσει άσχημα το σπίτι

Μήλα με κανέλα και μέλι

25/10/25 12:32 μμ

Μήλα με κανέλα και μέλι

Άγιος Δημήτριος: Γιατί θεωρείται προστάτης της Θεσσαλονίκης

25/10/25 12:08 μμ

Άγιος Δημήτριος: Γιατί θεωρείται προστάτης της Θεσσαλονίκης

Καζαντζάκης, ο άνθρωπος που πάλεψε με τα σκοτάδια του για να βρει μια στάλα φως

25/10/25 11:52 πμ

Καζαντζάκης, ο άνθρωπος που πάλεψε με τα σκοτάδια του για να βρει μια στάλα φως

Σέρρες: Δράση για την παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού - video

25/10/25 11:13 πμ

Σέρρες: Δράση για την παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού – video

Δήμος Σερρών: Ομόφωνα ναι η υποβολή αιτήματος στη ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα ανέργων ΑμεΑ

25/10/25 11:03 πμ

Δήμος Σερρών: Ομόφωνα ναι η υποβολή αιτήματος στη ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα ανέργων ΑμεΑ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 25 Οκτωβρίου

25/10/25 10:54 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 25 Οκτωβρίου