Σεισμική δόνηση σημειώθηκε περί τις 15:50 το απόγευμα του Σαββάτου κοντά στον μοναστικό οικισμό Καρυές του Αγίου Όρους. Σύμφωνα με τις αρχικές μετρήσεις του Σεισμολογικού Σταθμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ... Περισσότερα

Ισχυρός σεισμός 5,3 βαθμούς Ρίχτερ στο Άγιο Όρος

Epiloges Press

Epiloges Press

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε περί τις 15:50 το απόγευμα του Σαββάτου κοντά στον μοναστικό οικισμό Καρυές του Αγίου Όρους. Σύμφωνα με τις αρχικές μετρήσεις του Σεισμολογικού Σταθμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η δόνηση ήταν της τάξης των 5,3 βαθμών Ρίχτερ.

Ισχυρός σεισμός 5,3 βαθμών Ρίχτερ στο Άγιο Όρος

Ευθύμιος Λέκκας: Περίεργη η σεισμική δραστηριότητα στο Άγιο Όρος

Για τον σεισμό μεγέθους 5,3 Ρίχτερ, που σημειώθηκε νωρίτερα το απόγευμα του Σαββάτου (7/6) στο Άγιο Όρος και ταρακούνησε αρκετές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα μίλησε στο ΕΡΤNews ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, η επανεμφάνιση της σεισμικής δραστηριότητας σε ένα ρήγμα, που οι ειδικοί είχαν υπολογίσει ότι είχε εκτονωθεί πέρσι και τελικά επανέρχεται με ισχυρότερη δόνηση, δημιουργεί έναν προβληματισμό.

Αναλυτικά όσα είπε ο Ευθύμιος Λέκκας:

«Η ισχυρή σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους έγινε εντονότατα αισθητή από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Λήμνο και τη Λέσβο και βεβαίως στη Θράκη. Είναι μία δόνηση η οποία έγινε στον κόλπο, ουσιαστικά στη νότια ακτογραμμή του Αγίου Όρους, σε ένα βάθος της τάξεως των 10 χιλιομέτρων, η οποία ακολουθήθηκε από μία πλειάδα σεισμικών δονήσεων μικρότερου μεγέθους. Έχουμε δηλαδή πολλές μικρότερες σεισμικές δονήσεις», σημείωσε αρχικά ο Ευθ. Λέκκας.

«Δεν είναι ένα φαινόμενο, το οποίο βλέπουμε για πρώτη φορά. Πέρυσι, εδώ και 20 περίπου μήνες είχε αρχίσει μια σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους, κορυφώθηκε πέρυσι τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο και όλοι θεωρούσαμε ότι έχει αποσβεστεί. Όμως επανήλθε ουσιαστικά δριμύτερη σεισμική δραστηριότητα και αυτή τη στιγμή αναλύουμε τα δεδομένα.

Μελετάμε το φαινόμενο από την αρχή και πολύ προσεκτικά, γιατί είναι μία περίεργη σεισμική δραστηριότητα, με ακόμα πιο περίεργη εξέλιξη γιατί θεωρούσαμε ότι πέρυσι τον Σεπτέμβριο είχε τελειώσει αυτή η διαδικασία και επανέρχεται με μεγέθη, τα οποία είναι πολύ μεγαλύτερα από ό, τι ήταν πέρυσι.

Είναι περίεργη η σεισμική δόνηση γιατί τη βλέπουμε να επανέρχεται μετά ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αδράνειας.

Advertisement
Family Kitchen

Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να αποτιμήσουμε τις διαστάσεις του ρήγματος, που είναι στον υποθαλάσσιο χώρο. Να αποτιμήσουμε το εναπομείναν δυναμικό του ρήγματος για να δούμε ακριβώς τι σεισμό μπορεί να δώσει.

Επίσης, εκείνο το οποίο θα ήθελα να παρατηρήσω είναι ότι η περιοχή βεβαίως δεν είναι πυκνά δομημένη, είναι το Άγιο Όρος. Στο Άγιο Όρος, τα μοναστήρια, οι κατασκευές που υπάρχουν, άντεξαν χιλιάδες χρόνια, αλλά παράλληλα έχουν και το μειονέκτημα της αυξημένης τρωτότητας σε ορισμένα τμήματά τους. Δηλαδή ενώ τα μοναστήρια συνολικά έχουν πολύ καλή συμπεριφορά, υπάρχουν προεκτάσεις, υπάρχουν τμήματα, τα οποία είναι πολύ παλιά, τμήματα τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί.

Δεν πρόκειται ακριβώς για ανησυχία αλλά κυρίως για την απορία, που έχουμε να δούμε τι συμβαίνει στο Άγιο Όρος. Είχαμε υπολογίσει τον Σεπτέμβρη ότι έχει εξαντλήσει τη δυναμική του το ρήγμα αυτό, αλλά όμως επανέρχεται πάλι και αυτό είναι που μας κάνει να προβληματιζόμαστε. Τις αμέσως επόμενες ώρες θα ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει στο Άγιο Όρος, αν πρέπει δηλαδή να ανησυχούμε σοβαρά ή όχι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, με τον Γενικό Γραμματέα. Από την πρώτη στιγμή βλέπουμε ακριβώς τι μπορεί να έχει προκύψει», πρόσθεσε ο Ευθύμιος Λέκκας.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σταύρος Παπασταύρου: Ελλάδα και Σερβία επιλέγουν περισσότερη ενεργειακή ασφάλεια και ισχυρότερη διασυνδεσιμότητα

20/03/26 11:59 πμ

Σταύρος Παπασταύρου: Ελλάδα και Σερβία επιλέγουν περισσότερη ενεργειακή ασφάλεια και ισχυρότερη διασυνδεσιμότητα

Επίσκεψη αντιπροσωπείας βουλευτών του κοινοβουλίου της Σαξονίας στο Νοσοκομείο Σερρών - video

20/03/26 11:08 πμ

Επίσκεψη αντιπροσωπείας βουλευτών του κοινοβουλίου της Σαξονίας στο Νοσοκομείο Σερρών – video

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 38χρονος μετά από επιθετική συμπεριφορά σε ΤΕΠ Νοσοκομείου

20/03/26 10:56 πμ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 38χρονος μετά από επιθετική συμπεριφορά σε ΤΕΠ Νοσοκομείου

Μυτιλήνη: Καθολικό lockdown στα κτηνοτροφικά προϊόντα της Λέσβου έπειτα από κρούσμα αφθώδους πυρετού

20/03/26 10:44 πμ

Μυτιλήνη: Καθολικό lockdown στα κτηνοτροφικά προϊόντα της Λέσβου έπειτα από κρούσμα αφθώδους πυρετού

Το τρέιλερ του «Spider-Man: Brand New Day» έγινε το δημοφιλέστερο όλων των εποχών

20/03/26 10:37 πμ

Το τρέιλερ του «Spider-Man: Brand New Day» έγινε το δημοφιλέστερο όλων των εποχών

Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στο Ιράν - Σκοτώθηκε ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης

20/03/26 10:30 πμ

Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στο Ιράν – Σκοτώθηκε ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης

Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων

20/03/26 10:25 πμ

Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων

UNESCO Σερρών - εκδήλωση για τα 30 χρόνια λειτουργίας YOUTH VOICE/Η Φωνή των Νέων

20/03/26 10:20 πμ

UNESCO Σερρών – εκδήλωση για τα 30 χρόνια λειτουργίας YOUTH VOICE/Η Φωνή των Νέων

Σταύρος Παπασταύρου στη Βουλή: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέχει το πανελλήνιο ρεκόρ φορολόγησης του Έλληνα πολίτη

20/03/26 9:32 πμ

Σταύρος Παπασταύρου στη Βουλή: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέχει το πανελλήνιο ρεκόρ φορολόγησης του Έλληνα πολίτη

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Πρέπει να εστιάσουμε στο πώς θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες»

20/03/26 9:33 πμ

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Πρέπει να εστιάσουμε στο πώς θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες»

20/03/26 9:25 πμ

Δωρεάν οι λογαριασμοί καταθέσεων από την Πειραιώς

Χατζηβασιλείου: Η Ευρώπη να μην χάσει χρόνο και να σχεδιάσει μέτρα για τις επιπτώσεις του πολέμου

20/03/26 9:22 πμ

Χατζηβασιλείου: Η Ευρώπη να μην χάσει χρόνο και να σχεδιάσει μέτρα για τις επιπτώσεις του πολέμου