«Εσείς δείχνετε τον δρόμο στο θέμα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην χώρα», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, απευθυνόμενος στους δημάρχους και τα στελέχη της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

«Εσείς δείχνετε τον δρόμο στο θέμα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην χώρα», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, απευθυνόμενος στους δημάρχους και τα στελέχη της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ κατά την επίσκεψη του στις εγκαταστάσεις του νέου εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στην Κοζάνη. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος θα υποστηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις το όραμα και το σχέδιο που έχει η ΔΙΑΔΥΜΑ για την ίδρυση και δημιουργία πάρκου κυκλικής οικονομίας, ένα όραμα «που ταιριάζει με τους στόχους της κυβέρνησης, αλλά και τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισήμανε ότι -με βάση το σχέδιο που έχει καταρτιστεί- το επόμενο διάστημα «θα δημιουργηθούν 17 αντίστοιχα εργοστάσια διαλογής και επεξεργασίας απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι ο στόχος που έχει τεθεί «είναι τέτοιες μονάδες να δημιουργηθούν σε κάθε σημείο της χώρας».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών για την εγκατάσταση μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στα γεωγραφικά τους όρια, ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος». Διαπίστωσε ότι «η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με την Ευρώπη στη διαχείριση των απορριμμάτων» και υπογράμμισε ότι «από το επόμενο ΕΣΠΑ, η Ευρώπη θα κλείσει τον κύκλο χρηματοδότησης των εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων, άρα πρέπει να προλάβουμε έχουμε “ ηράκλειο” έργο μπροστά μας», κατέληξε.

Ο κ. Χατζηδάκης έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον στη δημιουργία του πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της ΔΙΑΔΥΜΑ που θα περιλαμβάνει μονάδα ανακύκλωσης φωτοβολταϊκών πάνελ, μονάδα εξευγενισμού πλαστικού, ανακύκλωσης ρούχων, βιοδιυλιστήριο και μονάδα ανακύκλωσης επικίνδυνων υλικών, όπως ο αμίαντος, τονίζοντας ότι θα υπάρξει θερμή υποστήριξη από την κυβέρνηση. «Είμαστε στην ίδια πλευρά, είμαστε μαζί σας σε αυτή την προσπάθεια» σημείωσε και ανακοίνωσε ότι «το επόμενο διάστημα θα υπάρξει υπουργική απόφαση που θα υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες των μονάδων παραγωγής ΗΕ από φωτοβολταϊκά πάνελ να ανακυκλώνουν τα πάνελ μετά την παρέλευση του χρόνου ζωής τους».

 

Ο υπουργός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου ΕΠΑΔΥΜ ΑΕ, όπου ενημερώθηκε από τον διευθυντή Νίκο Περδικάρη για τις ετήσιες δυνατότητες επεξεργασίας και πως στη συγκεκριμένη μονάδα επεξεργάζονται τα απορρίμματα της Κέρκυρας και του Αιγίου.
Νωρίτερα, επισκέφθηκε την Ακρινή Κοζάνης -ένα χωριό που από το 2011 και εξαιτίας των περιβαλλοντικών προβλημάτων, αφού είναι περικυκλωμένο από τις αποθέσεις των ορυχείων της ΔΕΗ, αποφασίστηκε με νόμο του κράτους η μετεγκατάστασή του. Οι κάτοικοι επεσήμαναν στον υπουργό ότι ο νόμος που ψηφίστηκε το 2011 από την ελληνική Βουλή δίδει περιθώριο 10 ετών για την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης και το περιθώριο λήγει τον Μάρτιο του 2021. Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «θα σεβαστούμε τους νόμους του κράτους και ταυτόχρονα θέλουμε να σεβαστούμε τη γνώμη των κατοίκων, των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης και γι’αυτο είμαστε εδώ για να τους ακούσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις πριν από την πλευρά μας πούμε οτιδήποτε».

Αναφέρθηκε στο θέμα της αποκατάστασης των εδαφών λέγοντας ότι «μας ενδιαφέρει να προχωρήσουν γρήγορα, δηλαδή αυτοί που σήμερα σκάβουν αύριο να σκεπάζουν, ώστε οι εργαζόμενοι των εργοληπτικών εταιριών να έχουν την δουλειά τους». Τόνισε ότι τα φουγάρα της ΔΕΗ θα κλείσουν και εκτίμησε ότι «αυτό από μόνο του, σε ό,τι αφορά την υγεία των κάτοικων και την προστασία του περιβάλλοντος, είναι ένα θετικό νέο, αλλά δεν φτάνει. Πρέπει να κλείσουμε όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στην περιοχή».

Advertisement
MEGA

Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισκέφθηκε την λίμνη Πολυφύτου και στη συνέχεια ξεναγήθηκε σε οινοποιία της περιοχής του Αμυνταίου Φλώρινας.

 

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χειρόγραφα του Όρσον Γουέλς και το Όσκαρ του Ρέι Γκίλμπερτ τα νέα αποκτήματα της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών

15/01/26 3:09 μμ

Χειρόγραφα του Όρσον Γουέλς και το Όσκαρ του Ρέι Γκίλμπερτ τα νέα αποκτήματα της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών

Κοζάνη: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς, δεσποζόμενων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων αλλά και ποιμενικών σκύλων

15/01/26 3:04 μμ

Κοζάνη: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς, δεσποζόμενων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων αλλά και ποιμενικών σκύλων

Ο Ομπρένοβιτς διαιτητής στο ΑΕΚ-Παναθηναϊκός

15/01/26 3:00 μμ

Ο Ομπρένοβιτς διαιτητής στο ΑΕΚ-Παναθηναϊκός

Δράμα: Εναερίτης έχασε τη ζωή του στη ΒΙΠΕ

15/01/26 2:55 μμ

Δράμα: Εναερίτης έχασε τη ζωή του στη ΒΙΠΕ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατηγορούμενοι για κακουργήματα ζήτησαν ποινική διαπραγμάτευση μετά από επιστροφή χρημάτων - Πέτυχαν μειωμένες ποινές

15/01/26 2:48 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατηγορούμενοι για κακουργήματα ζήτησαν ποινική διαπραγμάτευση μετά από επιστροφή χρημάτων – Πέτυχαν μειωμένες ποινές

Δόμνα Μιχαηλίδου: Σήμερα τα οριστικά αποτελέσματα της Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης και η τελευταία επιστροφή ενοικίου

15/01/26 2:44 μμ

Δόμνα Μιχαηλίδου: Σήμερα τα οριστικά αποτελέσματα της Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης και η τελευταία επιστροφή ενοικίου

Απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ

15/01/26 2:38 μμ

Απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ

ΥΠΠΟ: Σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχανών

15/01/26 2:32 μμ

ΥΠΠΟ: Σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχανών

Το φεστιβάλ σύγχρονου χορού Onassis Dance Days στις 5-8 Φεβρουαρίου στη Στέγη

15/01/26 2:29 μμ

Το φεστιβάλ σύγχρονου χορού Onassis Dance Days στις 5-8 Φεβρουαρίου στη Στέγη

Έλληνες επιστήμονες, στελέχη ομάδας ειδικών σε πρόγραμμα του ESA

15/01/26 2:18 μμ

Έλληνες επιστήμονες, στελέχη ομάδας ειδικών σε πρόγραμμα του ESA

Ξεπέρασαν τις 400 χιλιάδες τα θανατωμένα ζώα από την ευλογιά των αιγοπροβάτων

15/01/26 1:08 μμ

Ξεπέρασαν τις 400 χιλιάδες τα θανατωμένα ζώα από την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Κλειστά τα κινητά και τα social media της 16χρονης Λόρας, οι Αρχές εκτιμούν πως βρίσκεται κοντά στην Πανεπιστημιούπολη

15/01/26 12:57 μμ

Κλειστά τα κινητά και τα social media της 16χρονης Λόρας, οι Αρχές εκτιμούν πως βρίσκεται κοντά στην Πανεπιστημιούπολη