Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία “τα πράγματα είναι δύσκολα για την περιοχή (της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής)”   και ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία “τα πράγματα είναι δύσκολα για την περιοχή (της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής)”

Advertisement
 

 

και μέχρι σε κάποιο βαθμό “επισκιάζεται από τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή”, η Ελλάδα όμως “μπορεί να εμφανίζεται -κάτι που κάνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα- ως ένα κράτος που αποτελεί λύση στα προβλήματα και όχι μέρος των προβλημάτων”, δήλωσε ο διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ), Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”.

 

“Οι Αμερικανοί είναι σε αναζήτηση κρατών, που αποτελούν πόλο σταθερότητας σε μια πολύ δύσκολη περιοχή και (ως προς αυτό) η Ελλάδα μπορεί να εμφανίζεται, κάτι που κάνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ως ένα κράτος που αποτελεί λύση στα προβλήματα και όχι μέρος των προβλημάτων, όπως συμβαίνει με τη γειτονική Τουρκία” είπε συγκεκριμένα ο κ.Φίλης, σύμφωνα με τον οποίο, με βάση την τρέχουσα κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν, υπάρχει το ενδεχόμενο ανάπτυξης νέων δυναμικών, τις οποίες μελετούν με προσοχή οι ειδικοί, δυναμικών που δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα, όπου όμως επιχειρεί να αποκτήσει ρόλο η Τουρκία: “η αλήθεια είναι πως η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν ενδεχομένως μπορεί να αναβαθμίσει και τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία μέσα στην κρίση αυτή διεκδικεί ρόλο διαμεσολαβητικό. Δεν ξέρω εάν μπορεί να μπει στα παπούτσια μιας τέτοιας προσπάθειας, η Τουρκία όμως έχει δηλώσει πως θα το επιχειρήσει και είμαι βέβαιος πως θα το κάνει”, σημειώνει ο διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του ΙΔΙΣ.

 

Επενδύσεις, οικονομία, άμυνα και ενέργεια οι στόχοι για την Ελλάδα

“Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να δούμε στο κομμάτι των επενδύσεων, της οικονομίας και της ενέργειας τι μπορεί να έρθει από αμερικανικής πλευράς” τόνισε ο κ.Φίλης, ο οποίος εστίασε στην πλωτή υποδομή αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (σ.σ το επονομαζόμενο Floating Storage Regasification Unit ήτοι FSRU), που δημιουργείται στην Αλεξανδρούπολη και στο αμερικανικό ενδιαφέρον, καθώς, όπως τόνισε ο διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του ΙΔΙΣ, οι ΗΠΑ “αποστέλλουν ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη και θέλουν αυτές να τις πολλαπλασιάσουν”.

Σε ό,τι αφορά δε την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ο κ.Φίλης σχολίασε πως θα έχει ενδιαφέρον εάν θα γίνει κάποια αναφορά “στα μαχητικά F-35”, τόνισε όμως πως σε κάθε περίπτωση αναμένει μια συζήτηση για εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, “μια εμβάθυνση που θα πηγαίνει μαζί με τη συνεργασία στο κομμάτι των επενδύσεων στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας και των επενδύσεων”.

Advertisement

Συναντήσεις σε καλό κλίμα, αποτίμηση σε βάθος χρόνου

“Εκτιμώ πως η συνάντηση (με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ) θα είναι σε καλό κλίμα -ανάλογα με το πού βρίσκονται σήμερα οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ- έχουμε όμως κατά νου πως μιλάμε για την Προεδρία του κ.Τράμπ, μιλάμε δηλαδή για έναν ηγέτη ο οποίος έχει διακυμάνσεις στην ψυχολογία του”, σχολίασε ο κ.Φίλης. Ο διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του ΙΔΙΣ την ίδια ώρα ανάφερε πως σε ό,τι αφορά της ελληνοαμερικανικές σχέσεις “είμαστε (σ.σ ως χώρα) σε περίοδο όπου οι θεσμοί των ΗΠΑ, είτε αναφερόμαστε στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, είτε μιλάμε για το Υπουργείο Άμυνας, είτε στην αμερικανική Γερουσία, είναι μάλλον σε μια θετική κατεύθυνση, σε σχέση με τον ρόλο και τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή”.

“Σε επίπεδο κλίματος δεν θα έχουμε μεγάλες δυσκολίες (σ.σ σε ό,τι αφορά τον ρόλο και τη θέση της Ελλάδας στις εξελίξεις στη μείζονα περιοχή), με εξαίρεση την περίπτωση τον αν η αμερικανική πλευρά επιχειρήσει να αναδείξει το ζήτημα του Ιράν”, προσέθεσε ο κ.Φίλης, που τόνισε πως μετά το τέλος της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ “το ‘ταμείο’ γίνεται σε βάθος χρόνου και όχι απαραίτητα την επόμενη ημέρα και πολλά από αυτά που συμφωνούνται τα βλέπουμε να συμβαίνουν αρκετό καιρό αργότερα”.

Σωτήρης Κυριακίδης

ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεσσαλονίκη: «Γέφυρα ζωής» από την ΕΛΑΣ για τη μεταφορά βρέφους από τις Σέρρες στο Ιπποκράτειο

15/11/25 4:16 μμ

«Γέφυρα ζωής» από την ΕΛΑΣ για τη μεταφορά βρέφους από τις Σέρρες στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Σύγχρονοι «παλιατζήδες» αδειάζουν τα σπίτια από άχρηστα με ένα «κλικ» και τίποτα δεν πάει χαμένο

15/11/25 2:41 μμ

Σύγχρονοι «παλιατζήδες» αδειάζουν τα σπίτια από άχρηστα με ένα «κλικ» και τίποτα δεν πάει χαμένο

Κυριάκος Πιερρακάκης στο LSE: «Είμαι αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας»

15/11/25 10:06 πμ

Κυριάκος Πιερρακάκης στο LSE: «Είμαι αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας»

Σέρρες: Πρόστιμο σε επαγγελματία που μετακίνησε τους κάδους ανακύκλωσης - video

15/11/25 10:02 πμ

Σέρρες: Πρόστιμο σε επαγγελματία που μετακίνησε τους κάδους ανακύκλωσης – video

Σέρρες: Έφυγε από την ζωή ο συγγραφέας και ποιητής Τάσος Σταμπούλογλου

15/11/25 10:01 πμ

Σέρρες: Έφυγε από την ζωή ο συγγραφέας και ποιητής Τάσος Σταμπούλογλου

Πως να διακοσμήσεις το υπνοδωμάτιό σου για να κοιμάσαι καλύτερα

15/11/25 9:44 πμ

Πως να διακοσμήσεις το υπνοδωμάτιό σου για να κοιμάσαι καλύτερα

Τραγωδία στην Ορεστιάδα: Νεκρή 70χρονη γυναίκα που έπεσε σε σηπτική δεξαμενή

15/11/25 9:49 πμ

Τραγωδία στην Ορεστιάδα: Νεκρή 70χρονη γυναίκα που έπεσε σε δεξαμενή

Ο οδηγός για το τέλειο χριστουγεννιάτικο δέντρο: Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν από την αγορά

15/11/25 9:42 πμ

Ο οδηγός για το τέλειο χριστουγεννιάτικο δέντρο: Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν από την αγορά

Τι είναι η μέθοδος Heimlich (Χάιμλιχ) που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε- Δείτε βίντεο

15/11/25 9:39 πμ

Τι είναι η μέθοδος Χάιμλιχ (Heimlich) που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε- Δείτε βίντεο

Οι γονείς του Φανούρη Καργάκη: Του είχαν στήσει ενέδρα – Δεν ανταποδώσαμε τους πυροβολισμούς

15/11/25 9:37 πμ

Οι γονείς του Φανούρη Καργάκη: Του είχαν στήσει ενέδρα – Δεν ανταποδώσαμε τους πυροβολισμούς

Θεσσαλονικιός ο 22χρονος που πνίγηκε από μπέργκερ – Ναυαγοσώστης του έδωσε τις πρώτες βοήθειες μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ

15/11/25 9:30 πμ

Θεσσαλονικιός ο 22χρονος που πνίγηκε από μπέργκερ – Ναυαγοσώστης του έδωσε τις πρώτες βοήθειες μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ

Λεωφορείο που πήγαινε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα εξετράπη στην Εθνική Οδό – Πέντε επιβάτες και ο οδηγός τραυματίστηκαν

15/11/25 9:20 πμ

Λεωφορείο που πήγαινε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα εξετράπη στην Εθνική Οδό – 5 επιβάτες και ο οδηγός τραυματίστηκαν