Κ.Καραμανλής: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παραδώσει μόλις το 18% της τηλεδιοίκησης- Υπήρχαν δικλίδες ασφαλείας και δεν χρησιμοποιήθηκαν
Date:
ε πέντε fake news για το σιδηρόδρομο και τις αιτίες του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, απάντησε με στοιχεία ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας και τέως Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, ενημερώνοντας την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου, σχετικά με την πορεία και την εξέλιξη της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση- σηματοδότηση.
Ο πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε στα πρακτικά έγγραφα, αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε παραδώσει στην πραγματικότητα μόλις το18% της τηλεδιοίκησης, αλλά και ότι υπήρχαν δικλίδες ασφαλείας, που δυστυχώς όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν τη μοιραία νύχτα.
Ο κ. Καραμανλής στο ξεκίνημα της τοποθέτησης του εξήγησε: “Την ώρα του πένθους οφείλουμε σεβασμό και σιωπή. Γι’ αυτό σιώπησα. Αλλά ήταν και υποχρέωσή μου, σεβόμενος τους θεσμούς, η πρώτη τοποθέτησή μου να γίνει στο Εθνικό Κοινοβούλιο.” Υπενθύμισε άλλωστε ότι: “Λίγες ώρες μετά την τραγωδία παραιτήθηκα από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Παραιτήθηκα γιατί στον τομέα της πολιτικής μου εποπτείας συνέβη μια ανείπωτη τραγωδία. Γιατί έχω μάθει να είμαι πιστός στο καθήκον, να αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί, και να σέβομαι τον ανθρώπινο πόνο.Ούτε είχα, ούτε έχω οποιαδήποτε εξάρτηση από κυβερνητικά αξιώματα.Παραιτήθηκα ενάντια στην πεπατημένη της πολιτικής πρακτικής σε τέτοιες περιστάσεις: να θέσω σε διαθεσιμότητα ή να ζητήσω τις παραιτήσεις των υφισταμένων μου. Δεν το έπραξα. Ανέλαβα εγώ την πολιτική ευθύνη. Και αυτό το έκανα από εκεί, από τον τόπο της τραγωδίας.”
Η σύμβαση 717
Όσον αφορά στη σύμβαση 717/2014, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι: “Η πραγματικότητα είναι ότι παραλάβαμε το έργο βαλτωμένο και το προχωρήσαμε από το 18% στο 70%” και κατέθεσε στα πρακτικά τα πρωτόκολλα διοικητικής παραλαβής προς χρήση, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης γιατί είναι σφραγισμένα και υπογεγραμμένα.
“Από το 2017 ως το 2019 δεν έγινε απολύτως τίποτα”,υπογράμμισε, εξηγώντας ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση ισχυρίζεται μεν ότι παρέδωσε το 33%, στην πραγματικότητα όμως, οι μισοί σταθμοί που υποτίθεται ότι είχαν παραδοθεί δεν μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία. Εξήγησε επίσης, ότι άλλο η κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών και άλλο η εκτέλεση του έργου, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς του πρώην Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χρήστου Σπίρτζη, περί εκτέλεσης σε ποσοστό 77%.
“Το 2016 υλοποιήθηκε το 32,69% του έργου από το οποίο μόνο το 18% ήταν πιστοποιημένο. Από το 2017 έως το 2019 δεν έγινε απολύτως τίποτα. Και από το 2021 έως σήμερα έχουμε φτάσει στο 90% της υλοποίησης του έργου, από το οποίο το 70% έχει πλέον πιστοποιηθεί και είναι λειτουργικό”, τόνισε συνοψίζοντας ο κ. Καραμανλής.
Αποκάλυψε δε, ότι το Νοέμβριο του2022 παραδόθηκε το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης του Σταθμού της Λάρισας, το οποίο οι σταθμάρχες έπρεπε να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά από το Δεκέμβριο του 2023, καταθέτοντας στα πρακτικά και το σχετικό πρωτόκολλο διοικητικής παραλαβής.
Μάλιστα από τις 23/12/2022, όπως προκύπτει από έγγραφο του ΟΣΕ που επίσης ο κ. Καραμανλής κατέθεσε στα πρακτικά και το οποίο αφορά το τμήμα ανόδου από Λάρισα προς Θεσσαλονίκη, οι σταθμάρχες υποχρεωτικά πρέπει να χαράσσουν τη διαδρομή αυτόματα στον πίνακα τηλεδιοίκησης.
“Η χειροκίνητη χάραξη επιτρέπεται μόνον όταν δεν λειτουργεί το σύστημα τηλεδιοίκησης”, επισήμανε ο κ. Καραμανλής.
Πέντε fake news για τα Τέμπη
Ο κ. Καραμανλής απάντησε στη συνέχεια αναλυτικά σε πέντε ανακρίβειες και ψεύδη που έχουν ακουστεί μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη:
- Ότι δήθεν «στο σταθμό της Λάρισας, δεν υπήρχε σύστημα τηλεδιοίκησης».
“Αυτό δεν είναι πραγματικότητα. Αποδείχθηκε πέραν κάθε αμφισβήτησης. Ο Σταθμός της Λάρισας διαθέτει τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης. Είναι εγκατεστημένο από τον Νοέμβριο του 2022 και χρησιμοποιήθηκε έως και τις 22:12 τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου, δηλαδή έως μία ώρα και κάτι πριν την ώρα του δυστυχήματος”, τόνισε ο κ. Καραμανλής.
2.Ότι δήθεν «αν είχε έστω ολοκληρωθεί το ETCS, θα είχε αποτραπεί το δυστύχημα».
“Από τη στιγμή που ο σταθμάρχης εγκατέλειψε την τηλεδιοίκηση και έδωσε εντολή παράκαμψης του κόκκινου σηματοδότη, όποιο σύστημα και αν υπήρχε δεν θα λειτουργούσε”, επισήμανε ο κ. Καραμανλής.
Σημείωσε επίσης ότι ETCS σε ολόκληρο το δίκτυο υπάρχει μόνο σε δύο χώρες της ΕΕ . Αλλά και ότι ενώ η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε και αυτό το έργο με μηδενική εξέλιξη, από το 2020 έως σήμερα έχουν παραδοθεί 21 σταθμοί και 145 χλμ.
- Ότι «αν είχαμε ραδιοκάλυψη GSMR, θα μπορούσαν να προλάβουν το κακό».
“Το GSMR, που υποτίθεται ότι δεν χρησιμοποιείται είναι αυτό μέσω του οποίου έγιναν οι διάλογοι μεταξύ διαφόρων σταθμών που ακούσαμε επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες στα δελτία ειδήσεων”, τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: “Ακούσαμε τους διαλόγους που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, διότι έγιναν και κατεγράφησαν μέσω του GSMR που δήθεν δεν είχαμε εγκαταστήσει και δεν χρησιμοποιούσαμε.” Στην πραγματικότητα το 2019 είχε παραδοθεί το μισό σύστημα GSMR και μάλιστα χωρίς τις πιστοποιήσεις που είναι αναγκαίες για να χρησιμοποιηθεί, ενώ μετά τις απαραίτητες αξιολογήσεις και πιστοποιήσεις τέθηκε σε λειτουργία το 2022.
- Ότι «έως το 2019 υπήρχε ένας Πύργος Ελέγχου που θα απέτρεπε το δυστύχημα».
Ο κ. Καραμανλής διευκρίνισε ότι ο “Πύργος Ελέγχου” που δήθεν κατάργησε η Κυβέρνηση, είναι το άτυπο κέντρο τηλεφωνικής παρακολούθησης δρομολογίων της οδού Καρόλου, που λειτουργεί και σήμερα χωρίς εκπροσώπους της Hellenic Train, αφού είναι πλέον ιδιωτική εταιρεία.
- Ότι «μέχρι το 2019 υπήρχε και δεύτερος σταθμάρχης τις νύχτες στο Σταθμό της Λάρισας, αλλά τον καταργήσατε».
“Ουδέν αναληθέστερον”, τόνισε ο κ. Καραμανλής. Κατάθεσε μάλιστα στα πρακτικά βάρδιες από το 2017, από το 2018 και από το 2019 με έναν σταθμάρχη. Ο κ. Καραμανλής σημείωσε άλλωστε ότι, όπως έχει προκύψει από την ανάκριση αναφορικά με το δυστύχημα: “Την κρίσιμη ώρα έπρεπε να βρίσκονται στο σταθμαρχείο όχι μόνο ακόμη ένας. αλλά δύο σταθμάρχες, οι οποίοι αδικαιολόγητα έφυγαν νωρίτερα”.
Οι δικλίδες ασφαλείας που δυστυχώς παρακάμφθηκαν
Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι υπήρχαν δικλίδες ασφαλείας, που δυστυχώς όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν και συγκεκριμένα ότι:
- Δεν χρησιμοποιήθηκε, ενώ έπρεπε, το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης
- Δεν ήταν εκεί, αδικαιολόγητα, ο δεύτερος και ο τρίτος σταθμάρχης
- Δεν εφαρμόστηκε ο Γενικός Κανονισμός Κινήσεως του ΟΣΕ
- Δεν έγινε η επικοινωνία για τα δρομολόγια όπως ορίζουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας
- Δεν είδαν οι υπεύθυνοι στον πίνακα ότι επί 12′ το τραίνο βρίσκεται σε λάθος πορεία
Η αλήθεια για την χρηματοδότηση του ΟΣΕ και τις προσλήψεις
Ο κ. Καραμανλής παρέθεσε στη συνέχεια στοιχεία που διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί δήθεν υποχρηματοδότησης του ΟΣΕ από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και περί δήθεν μείωσης του προσωπικού:
– Χρηματοδότηση ΟΣΕ επί ΣΥΡΙΖΑ: 45 εκ ευρώ ανά έτος
– Χρηματοδότηση ΟΣΕ σήμερα: 75 εκ ευρώ ανά έτος και επιπλέον 270 εκ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση υποδομών του.
– Προσλήψεις ΟΣΕ επί ΣΥΡΙΖΑ: 24 υπάλληλοι, οι 13 σταθμάρχες.
– Προσλήψεις ΟΣΕ επί ΝΔ: 217 υπάλληλοι, οι 58 σταθμάρχες.
– Επιπλέον: 200 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι 73 σταθμάρχες.
– Σύνολο: 427 νέες θέσεις εργασίας, οι 131 σταθμάρχες.
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε τέλος στο ζήτημα της σύμβασης με την Hellenic Train. Υπενθύμισε ειδικότερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πούλησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ έναντι μόλις 45 εκ ευρώ, λιγότερο από όσα επιδοτείται σε ένα χρόνο και αφού πρώτα της χάρισε χρέη 692 εκ ευρώ προς το Δημόσιο.
Ενώ η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαπραγματεύτηκε ξανά και πέτυχε να γίνουν επιπλέον επενδύσεις, με συνολικό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο 600 εκ ευρώ, συν 20% των κερδών της εταιρείας.
“Ποτέ στη ζωή μου δεν κρύφτηκα, ποτέ δεν δίστασα να αναλάβω τις ευθύνες μου”
Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Καραμανλής δήλωσε: “Ποτέ στη ζωή μου δεν κρύφτηκα, ποτέ δεν δίστασα να αναλάβω τις ευθύνες μου.” Επανέλαβε όσον αφορά στην κρίσιμη σύμβαση717 ότι: “Τηνπαραλάβαμε κολλημένη και στο 18%, την ξεκολλήσαμε και την πήγαμε στο 70%, αλλά δυστυχώς όχι ακόμα στο 100%.”
Ο κ. Καραμανλής επισήμανε επίσης ότι: “Συζητάμε για φορείς του ελληνικού δημοσίου μεπαθογένειες ετών που είναι σε όλους γνωστές. Στον τομέα των σιδηροδρόμων προσπαθήσαμε να τις αντιμετωπίσουμε με την αναδιοργάνωση που πρόσφατα νομοθετήσαμε. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι παθογένειες δεκαετιών χρειάζονται χρόνια για να εξαλειφθούν.”
Ξεκαθάρισε επίσης ότι: “Δεν θα ήμουν ειλικρινής και συνεπής με τα «πιστεύω» μου, εάν υποστήριζα ότι γι’ αυτά δεν φέρω κι εγώ μερίδιο πολιτικής ευθύνης. Και για αυτό άλλωστε το λόγο παραιτήθηκα”, προσθέτοντας: “Δε συμφωνώ με όσους λένε ότι τα έκαναν όλα τέλεια και δεν μπορούν να βρουν πουθενά λάθος. Είναι λογικές του χθες”.