11.3 C
Serres

Κ. Μητσοτάκης: Έχουμε χρέος να αλλάξουμε το κράτος

Date:

Για “σημαντική πολιτική πρωτοβουλία που έχει ουσιαστικό περιεχόμενο για τον εκσυγχρονισμό της χώρας” έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια για την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Επιτελικό Κράτος.

 

Στην τοποθέτηση του ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για “ουσιαστική τομή στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης”, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ενώ τόνισε πως η νέα κυβέρνηση έχει χρέος να αλλάξει το κράτος.

Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία του νομοσχεδίου το οποίο σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα βάλει τέλος στη γραφειοκρατία και τις ουρές και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς.

Ειδικότερα, στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τις αλλαγές που θα φέρει το νομοσχέδιο για το Επιτελικό Κράτος αναφερόμενος σε τρεις εικόνες.

“Εικόνα πρώτη: Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει τακτικά και προγραμματισμένα κάθε μήνα. Οι υπουργοί νομοθετούν και το έργο τους παρακολουθείται από ένα ηλεκτρονικό σύστημα το «ΜΑΖΙ»

Εικόνα δεύτερη: Το κράτος ακολουθεί απλό κώδικα κανόνων που έχει συγκεντρώσει όλους τους διάσπαρτους. Η λειτουργία του είναι διαφανείς και ηλεκτρονική

Εικόνα τρίτη: Ένας πολίτης που παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας. Σταματούυν οι ουρές καθώς οι εργασίες γίνονται ηλεκτρονικά.

Αυτές οι τρεις εικόνας περιγράφουν και τους στόχους. Ξεκινάμε από τα του οίκου μας. Συνεχίζουμε με τον μεγάλο ασθενή που είναι το κράτος. Οι παρεμβάσεις υπηρετούν 4 αλλαγές:

Η κυβέρνηση γίνεται συλλογική και ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη. Τα υπουργεία εντάσσουν επαφές σε κοινό προγραμματισμό. Το υπουργικό συμβούλιο ψηφίζει για όλα και η κάθετη δομή της κυβέρνησης συνδράμει το έργο του πρωθυπουργού.

Σε κάθε υπουργείο θεσμοθετείται υπηρεσιακός γγ που επιλέγεται από ΑΣΕΠ και προέρχεται από δημόσια διοίκηση. Ο γενικός διευθυντής αποκτά δικαίωμα υπογραφής.






Τα τελευταία χρόνια παράγαμε ένα νόμο κάθε εβδομάδα. Αντιμετωπίζουμε την πολυνομία με δημιουργία ειδικής γραμματείας που στοχεύει σε λιγότερους και καλύτερους νόμους. Τα στελέχη της διοικητικής μηχανής εργάζονται υπό το φως της ημέρας με ξεκάθαρα ασυμβίβαστα.

Δικαίως από κάποιους συναδέλφους το νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε εγχειρίδιο. Αποτελεί ριζοσπαστικό μοντέλο για το δημόσιο του 21ου αιώνα.

Αποτελεί σημαντική πολιτική πρωτοβουλία που έχει ουσιαστικό περιεχόμενο για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Γι αυτό και επιλέξαμε το επιτελικό κράτος να είναι το δεύτερο νομοσχέδιο. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η ευημερία κρατών δεν εξαρτάται μόνο από γεωγραφική θέση και πλουτοπαραγωγικές πηγές αλλά και από τους θεσμούς.

Οι θεσμοί καθορίζουν το συντηρητικό ή προοδευτικό πρόσημο. Υπέρ ποιου λειτουργεί μια εκτελεστική εξουσία με σαφείς αρμοδιότητες και σχεδιασμό που δεν θα διαταράσσεται ούτε από ανασχηματισμούς.

Ποιος ωφελείται από την εξάλειψη του σιωπηλού κόστους που λέγεται δυσπιστία; Ο πολυτιμότερος λίθος είναι η πίστη των πολιτών.

Ο συμβιβασμός με παλιές παθογένειες σημαίνει συντήρηση . Η αποκατάσταση είναι κίνηση προοδευτική. Μια κυβέρνηση κατακερματισμένη και ένα κράτος πολυδαίδαλο δεν αφήνει την χώρα να βγει από την κρίση”

Απαντώντας στην κριτική περί συγκεντρωτισμού αρμοδιοτήτων στο πρόσωπο του πρωθυπουργού ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως “είναι άστοχο η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου να βαφτίζεται συγκεντρωτισμός και μάλιστα από μια παράταξη που κόστισε ακριβά στην χώρα. Πότε με ένα ολέθριο εξάμηνο που ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τι έπραττε ο υπουργός Οικονομικών. Πότε με τις υπογραφές με την Cosco και την ίδια ώρα με τα συλλαλητήρια κατά της επένδυσης στο λιμάνι του Πειραιά. Η αλήθεια είναι μια: το κυβερνητικό σχήμα πράγματι αποκτά κάθετη γραμμή και οριζόντιο συντονισμό. Αποκτά τυπική κατανομή των ρόλων που περιγράφει το ίδιο το Σύνταγμα.

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, “ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κόστισε πολλά στη χώρα με αντιφάσεις και δεν μπορεί να μιλά για συγκεντρωτισμό. Η κυβέρνηση αποκτά και κάθετη δομή και οριζόντια με στόχο να προάγουμε την αποτελεσματικότητα και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου”.

Τόνισε δε πως από 161, οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108. Οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58. Και συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%.

ΠολιτικήΚ. Μητσοτάκης: Έχουμε χρέος να αλλάξουμε το κράτος

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Συνεδρίασε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για τις εκλογές προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Στις λεπτομέρειες που αφορούν τις εκλογές προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ...

Εκλογές στις ΗΠΑ, ΕΕ, Μεσανατολικό και μεταναστευτικό στο επίκεντρο συζήτησης Μητσοτάκη- Μπρυκνέρ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τον Γάλλο συγγραφέα...

Δημιουργούμε τις συνθήκες για βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος και των προορισμών μας

«Ως υπουργείο Τουρισμού αφουγκραζόμαστε και καταγράφουμε τις ανάγκες της...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα