Κ. Πιερρακάκης: «Πώς θα μπορέσουμε να “γεννήσουμε” τη μέγιστη δυνατή αξία από τα δεδομένα τα οποία διαθέτουμε ως χώρα»
Date:
Τη σημασία των ανοιχτών δεδομένων και την αξία που αυτά μπορούν να “γεννήσουν” για την οικονομία και τη χώρα τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στη διαδικτυακή ημερίδα “Τεχνολογίες Ανοικτής Τραπεζικής: Fintech – Open Banking Protocols” που διοργάνωσαν η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ).
Συγκεκριμένα στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην έναρξη της ημερίδας, παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, είπε πως πρόκειται για «μια πολύ σπουδαία πρωτοβουλία, αρχικά σε συμβολικό επίπεδο, για να αναδειχθεί η μεγάλη αξία που μπορεί να έχουν τα ανοιχτά δεδομένα για τη χώρα και την οικονομία», «για μια πολύ ουσιαστική πράξη, ώστε να μπορέσουμε να δούμε, μέσα από την πύλη ανοιχτών δεδομένων της Τράπεζας της Ελλάδος και μέσα από τις ευρύτερες πύλες ανοιχτών δεδομένων που έχει το ελληνικό Δημόσιο, ποια στρατηγική θα ακολουθήσουμε και πώς θα μπορέσουμε πράγματι να “γεννήσουμε” τη μέγιστη δυνατή αξία από τα δεδομένα τα οποία διαθέτουμε ως χώρα, ως Πολιτεία» και προσέθεσε: «Υπήρχε τα παλαιότερα χρόνια μία φράση, η οποία από πολλούς θεωρήθηκε κλισέ, ότι «τα δεδομένα είναι το νέο πετρέλαιο». Δεν ξέρω αν στη σημερινή συγκυρία θα μπορούσαμε να επαναλάβουμε το ίδιο, πάντως σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι αυτό αντανακλά την τεράστια σημασία την οποία έχουν, έτσι ώστε να “γεννήσουν” αξία. Ο ΣΕΒ πριν λίγα χρόνια είχε κάνει μια σχετική μελέτη, όπου είχε υπογραμμίσει ότι μέσα από το άνοιγμα των δεδομένων του ελληνικού κράτους μπορούν να δημιουργηθούν έως και 1.000 θέσεις εργασίας σε μία πενταετία και προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Βέβαια, νομίζω ότι είναι ακόμη μεγαλύτερες οι αποδόσεις που μπορεί να δώσει πλέον το άνοιγμα των δεδομένων στη χώρα μας».
Όσον αφορά στην ψηφιακή στρατηγική και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, επισήμανε:
«Κινούμαστε σε δύο επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι το αμιγώς θεσμικό και το άλλο επίπεδο είναι το αμιγώς τεχνολογικό, δηλαδή να φτιάξουμε τις εφαρμογές που προβλέπονται από τα θεσμικά μας εργαλεία. Πάντα ξεκινάς με τη θεσμική θωράκιση αυτών των διαδικασιών: η Ελλάδα έχει ενσωματώσει τις σχετικές ευρωπαϊκές Οδηγίες με το νόμο 4727 του 2020, είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ενσωματώσει την ευρωπαϊκή Οδηγία για τα ανοιχτά δεδομένα. Να σημειώσω ότι η προηγούμενη Οδηγία για τα ανοιχτά δεδομένα ενσωματώνεται με το νόμο 4305/2014, από τον σημερινό πρωθυπουργό, όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σε αυτό το πλαίσιο, εμείς από τις αρχές του 2020 έχουμε θεμελιώσει τους μηχανισμούς μέσα από τους οποίους μπορούμε να δημοσιεύουμε, γενικά, τα δεδομένα στη χώρα μας.
Η μια διάσταση του προβλήματος είναι να δημοσιεύσεις τις ροές δεδομένων και η δεύτερη διάσταση του προβλήματος είναι να το κάνεις με έναν τρόπο που είναι επεξεργάσιμος, δηλαδή με αρχιτεκτονική ΑΡΙ, ώστε να το χρησιμοποιεί η κοινότητα των προγραμματιστών και ο κάθε ενδιαφερόμενος. Η νέα πύλη που έχουμε δημιουργήσει, το data.gov.gr, ακόμη χτίζεται. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο έχουν δημοσιευτεί εκεί τα δεδομένα είναι ο δόκιμος, γιατί μπορεί κανείς να επεξεργαστεί δεδομένα όπως αυτά που αφορούν την κίνηση στους δρόμους ή δεδομένα γύρω από τον ΟΑΣΑ για παράδειγμα ή δεδομένα γύρω από τον εμβολιασμό».
Παράλληλα, ο υπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε σε άλλους μηχανισμούς και άλλες βάσεις δεδομένων «όπως η συνταγογράφηση, η οποία συνιστά προτεραιότητα για εμάς. Παραδείγματος χάριν, να πάρουμε τα δεδομένα της συνταγογράφησης, να τα ανοίξουμε και να βγάλουμε συμπεράσματα πολιτικής, τόσο εμείς, όσο και η ευρύτερη κοινότητα».
«Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, θα χτίσουμε πάνω στην πύλη που έχουμε δημιουργήσει, το data.gov.gr, όπου θα αυξηθούν οι ροές των δεδομένων που βρίσκονται εκεί σήμερα. Πέρα από αυτό, θα ζητήσουμε μέσα από hackathons από την κοινότητα των προγραμματιστών να αξιοποιήσει αυτά τα δεδομένα για να βοηθήσει την Πολιτεία στο σχεδιασμό πολιτικών. Θα έλεγα πώς αυτή είναι μία καλή πρακτική. Και είναι μόνο η αρχή» σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.