10.2 C
Serres

Κ. Σκρέκας στο Agri Business Forum: Η κλιματική κρίση συντελεί σημαντικά στην ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση των υδάτων της θεσσαλικής πεδιάδας

Date:

“Ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλική πεδιάδα είναι τα ύδατα και η διαχείρισή τους. Η κλιματική κρίση συντελεί σημαντικά στην ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση τους”. Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε σήμερα το βράδυ από τα Τρίκαλα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας στο Agri Business Forum, το οποίο διεξάγεται στη θεσσαλική πόλη το διήμερο 19-20 Νοεμβρίου, με θέμα «Το μέλλον του Θεσσαλικού κάμπου στην ψηφιακή εποχή». Οι σημαντικότερες πιέσεις, εξήγησε ο κ. Σκρέκας, που εντοπίζονται στο υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας σχετίζονται κυρίως με τη γεωργική δραστηριότητα, την κτηνοτροφία και δευτερευόντως με την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αξιοποίησης προϊόντων πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Πιο αναλυτικά ο ίδιος μίλησε για πολλά επιφανειακά υδατικά συστήματα που βρίσκονται σε καθεστώς υπερβολικής εκμετάλλευσης. Η υπερεκμετάλλευση αυτή, εξήγησε, αφορά σε απολήψεις κατά την αρδευτική περίοδο, η οποία σε μεγάλο βαθμό συμπίπτει με την περίοδο χαμηλών παροχών των ποταμών. Συγκεκριμένα, σε 33 ποτάμια-υδατικά συστήματα, η θερινή απόληψη είναι μεγαλύτερη από το 50% τη φυσικής απορροής τους. Αποτέλεσμα των παραπάνω, τόνισε, είναι ότι παρατηρούνται εξαιρετικά χαμηλές έως σχεδόν μηδενικές παροχές σε αρκετά ποτάμια κατά τη θερινή περίοδο.

Η αύξηση των πιέσεων στο υδατικό περιβάλλον καθιστά αναγκαία την υιοθέτηση ενός ορθολογικού συστήματος διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων, πρόσθεσε στη συνέχεια ο υπουργός, για να διευκρινίσει: “Αυτό επιτυγχάνεται με την επαναχρησιμοποίηση υδάτων στη γεωργική άρδευση, με σκοπό τη συμβολή στην αντιμετώπιση της ξηρασίας και της λειψυδρίας”. Ακόμα τόνισε πως “έχει διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο που καλύπτει την επαναχρησιμοποίηση ανακτημένου νερού λυμάτων, προάγοντας την κυκλική οικονομία. Ο εν λόγω κανονισμός θεσπίζει ελάχιστες απαιτήσεις για την ποιότητα και την παρακολούθηση των υδάτων και διατάξεις για την ασφαλή χρήση ανακτημένου νερού”. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεν παρέλειψε να τονίσει ο αρμόδιος υπουργός, ανέλαβε άμεσα να συντονίσει το σημαντικότερο έργο για την προσαρμογή της Ελλάδας στην κλιματική αλλαγή. Το έργο, ύψους 14 εκατ. ευρώ, LIFE-IPAdaptInGR συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ε.Ε. και το Πράσινο Ταμείο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2026. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις για την ενίσχυση της προσαρμογή του αγροτικού τομέα στην κλιματική αλλαγή. Ανάμεσα σε αυτές είπε, πως είναι η παραγωγή (γεωχωρικών) δεδομένων κλιματικών προβολών αναφορικά με τις μελλοντικές τιμές των κύριων κλιματικών παραμέτρων και κλιματικών δεικτών για το σύνολο της Ελλάδας, καθώς και κλιματικών χαρτών. Το έργο έχει ήδη ολοκληρωθεί από το Αστεροσκοπείο Αθηνών και την Ακαδημία Αθηνών. Η πρόσβαση στα δεδομένα αυτά είναι ανοικτή. Όπως και η υλοποίηση πιλοτικών εφαρμογών διαχείρισης υδατικών πόρων και διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής, για τις οποίες θα χρησιμοποιηθούν δεδομένα κλιματικών προβολών υψηλής ανάλυσης του έργου LIFE-IPAdaptInGR.

Ειδική αναφορά ο κ. Σκρέκας έκανε στα μέτρα που έχουν ληφθεί για να στηριχθεί η αγροτική παραγωγή, ειδικά σε ό,τι αφορά τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους με την προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μεταξύ άλλων τόνισε: “Τον Μάρτιο του 2019, με τον ν. 4602/2019, οι αγρότες μπορούν πλέον να διαθέτουν ένα φωτοβολταϊκό έως 500 kW, ενώ από τον Ιούλιο του 2021 το εισόδημα που προέρχεται από εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος μέχρι 500kW, χαρακτηρίζεται αγροτικό. Οι αγρότες θα μπορούν να πωλούν την τριπλάσια ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν από τα φωτοβολταϊκά, σε σχέση με αυτή που καταναλώνουν. Συγκεκριμένα, θα μπορούν να πωλούν στο σύστημα έως το 75% της ενέργειας που παράγουν από το 25% που ήταν το όριο προηγουμένως. Δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης μονάδων ΑΠΕ εντός αγροτικής εκμετάλλευσης, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και οι αγρότες δεν θα επιβαρύνονται με πρόσθετα έξοδα. Δίνεται η ευκαιρία σε αγρότες να πληρώνουν σημαντικά χαμηλότερο ΕΤΜΕΑΡ. Για τον σκοπό αυτόν δημιουργήθηκε ένα διακριτό υποσύστημα παροχών αγροτικής χρήσης στο πληροφοριακό σύστημα ΕΤΜΕΑΡ του ΔΑΠΕΕΠ”. Για να καταλήξει τονίζοντας: “Όλοι οι αγρότες που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση λαμβάνουν την κρατική επιδότηση που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης”.

Το περιφερειακό συνέδριο αγροτεχνολογίας AgriBusiness Thessaly Summit 2021 περιλαμβάνει 7 συνεδρίες, 35 θεματικά πεδία και 40 ομιλητές. Διεξάγεται με τη φυσική παρουσία κοινού από επιχειρήσεις, παραγωγούς, τράπεζες, ακαδημαϊκούς και φορείς του ιδιωτικού & δημοσίου τομέα. Ενώ είναι διαθέσιμο και διαδικτυακά με ταυτόχρονη μετάδοση των εργασιών του συνεδρίου. Το AgriBusiness Forum, σύμφωνα με τους διοργανωτές, δημιουργεί γέφυρες μεταξύ παραγωγών, επιστήμης και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αγροδιατροφικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων. Τέλος αναδεικνύει την καινοτομία, και συνεργάζεται με σημαντικούς οργανισμούς εθνικής και διεθνούς εμβέλειας.





Η φωτογραφία είναι του Αποστόλη Ζώη. Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας με τον Γιάννη Μπαλακάκη, πρόεδρο του Ινστιτούτου GeoRoutes και πρόεδρο της Επιτροπής διοργάνωσης του AgriBusinessForum

Πηγή ΑΠΕ

ΠολιτικήΚ. Σκρέκας στο Agri Business Forum: Η κλιματική κρίση συντελεί σημαντικά στην...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Διπλωματικές πηγές για την παραίτηση του πολιτικού διευθυντή του υπ. Εξωτερικών, Ρ. Κούνδουρου

Ο πολιτικός διευθυντής του ΥΠΕΞ, πρέσβης Ρούσσος Κούνδουρος, υπέβαλε...

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Καπανδρίτι: Η βόλτα μαθητή με το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο – video

Στο Καπανδρίτι βρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου...

Επίσκεψη του Διαμαντή Γκολιδάκη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο

Επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο πραγματοποίησε...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα