Θα ανασταλεί για έξι μήνες (μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2025) η άσκηση αγωγών από το Δημόσιο για τη διεκδίκηση ιδιωτικών ακινήτων και η πρόοδος αγωγών που έχουν ήδη κατατεθεί και ... Περισσότερα

Κ. Χατζηδάκης: Τροπολογία για αναστολή άσκησης αγωγών από το Δημόσιο για τη διεκδίκηση ιδιωτικών ακινήτων και όσων αγωγών κατατέθηκαν και εκκρεμούν

Epilogestv

Epilogestv

Θα ανασταλεί για έξι μήνες (μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2025) η άσκηση αγωγών από το Δημόσιο για τη διεκδίκηση ιδιωτικών ακινήτων και η πρόοδος αγωγών που έχουν ήδη κατατεθεί και εκκρεμούν, σύμφωνα με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή, με πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. Με την τροπολογία αυτή και κυρίως με την συνολική νομοθετική ρύθμιση που θα ακολουθήσει, αντιμετωπίζεται ένα σημαντικό πρόβλημα που ανέκυψε για χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με αμφισβήτηση της κυριότητας των ακινήτων τους.

Με τις αγωγές αυτές το Δημόσιο διεκδικεί την ιδιοκτησία ακινήτων ή και ολόκληρων περιοχών με βάση έγγραφα ακόμη και της Τουρκοκρατίας. Οι αγωγές πολλαπλασιάστηκαν τους τελευταίους μήνες, ενόψει της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου και της λήξης των προθεσμιών για την άσκηση αγωγών διόρθωσης των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών.

Σημειώνεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι αγωγές αυτές απορρίπτονται ως αβάσιμες καθώς ο ‘Αρειος Πάγος έχει κρίνει πως δεν αρκούν τα έγγραφα της εποχής της Τουρκοκρατίας αλλά – προκειμένου να γίνει δεκτή η αγωγή- χρειάζεται τίτλος ή πραγματική νομή ή κατοχή εκ μέρους του Δημοσίου. Ωστόσο, αγωγές εξακολουθούν να κατατίθενται, επειδή δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμη συνολικά κριτήρια για το πότε θα ασκούνται και πότε όχι, τα οποία να καθοδηγούν τη Διοίκηση και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Τα κριτήρια αυτά – με γνώμονα τη νομολογία του Αρείου Πάγου – θα θεσπιστούν το επόμενο διάστημα με την συνολική νομοθετική παρέμβαση που βρίσκεται υπό κατάρτιση. Η ρύθμιση αυτή θα παρέχει στη Διοίκηση και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τις κατευθύνσεις για τις διεκδικήσεις που θα προβάλλει το Δημόσιο και για τις περιπτώσεις, στις οποίες δεν θα αντιδικεί με τους πολίτες. Κατ’ αποτέλεσμα, πολλές από τις εκκρεμείς δίκες, των οποίων η πρόοδος αναστέλλεται, θα λήξουν με την παραίτηση εκ μέρους του Δημοσίου και θα αποφευχθεί η περιττή ταλαιπωρία των πολιτών, η ενασχόληση των υπηρεσιών και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με υποθέσεις που δεν ωφελούν το Δημόσιο, καθώς και ο φόρτος των Δικαστηρίων.

Advertisement
Babis

Έως την ψήφιση της συνολικής ρύθμισης μεσολαβεί η ρύθμιση για την εξάμηνη αναστολή η οποία προβλέπει ότι δεν θα κατατίθενται νέες αγωγές και ότι, για αγωγές που έχουν κατατεθεί, θα διακόπτεται προσωρινά, για έξι μήνες, η πρόοδος της διαδικασίας. Σχετικά με το θέμα θα υπάρξει άμεσα ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας σε όλες τις αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι πολίτες που επιθυμούν να μην καθυστερήσει η πρόοδος της δίκης τους μπορούν να ζητήσουν την κανονική πρόοδο της δίκης με αίτησή τους στον Πρόεδρο του αρμόδιου τριμελούς συμβουλίου. Έτσι, πολίτες που δεν επιθυμούν να αναμένουν τη συνολική νομοθετική ρύθμιση αλλά προσδοκούν την άμεση δικαστική δικαίωσή τους δεν θίγονται από τη ρύθμιση της τροπολογίας.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Εθνική Λυρική Σκηνή ταξιδεύει στην Ελλάδα με τη «Συμφωνία του Αθλητή»

20/03/26 3:13 μμ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ταξιδεύει στην Ελλάδα με τη «Συμφωνία του Αθλητή»

ΥΠΠΟ: Επαναπατρίζονται 9 αρχαιότητες που εκλάπησαν από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους, μεταξύ 1970-1992

20/03/26 3:12 μμ

ΥΠΠΟ: Επαναπατρίζονται 9 αρχαιότητες που εκλάπησαν από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους

Για πρώτη φορά θα πραγματοποιείται έλεγχος μικροσωματιδίων σε diesel οχήματα

20/03/26 3:10 μμ

Για πρώτη φορά θα πραγματοποιείται έλεγχος μικροσωματιδίων σε diesel οχήματα

Δημήτρης Κουτσούμπας: Στηρίζουμε όλα τα αιτήματα των συνταξιούχων

20/03/26 3:10 μμ

Δημήτρης Κουτσούμπας: Στηρίζουμε όλα τα αιτήματα των συνταξιούχων

Νίκη Κεραμέως: Επεκτείνεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε νέους κλάδους - Προστατεύονται περισσότεροι εργαζόμενοι

20/03/26 3:09 μμ

Νίκη Κεραμέως: Επεκτείνεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε νέους κλάδους – Προστατεύονται περισσότεροι εργαζόμενοι

Αυστηρά μέτρα απολύμανσης στο λιμάνι και το αεροδρόμιο για τον αφθώδη πυρετό

20/03/26 3:08 μμ

Αυστηρά μέτρα απολύμανσης στο λιμάνι και το αεροδρόμιο για τον αφθώδη πυρετό

Επιστήμονες δημιούργησαν τον πρώτο οισοφάγο σε εργαστήριο

20/03/26 3:07 μμ

Επιστήμονες δημιούργησαν τον πρώτο οισοφάγο σε εργαστήριο

Μια θεατρική «γέφυρα» Ελλάδας–Μολδαβίας στήνει το ΚΘΒΕ πριν την 25η Μαρτίου

20/03/26 3:06 μμ

Μια θεατρική «γέφυρα» Ελλάδας – Μολδαβίας στήνει το ΚΘΒΕ πριν την 25η Μαρτίου

ΣτΕ: Τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να υιοθετούν παιδιά - Συνταγματικός ο γάμος

20/03/26 3:04 μμ

ΣτΕ: Τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να υιοθετούν παιδιά – Συνταγματικός ο γάμος

Όταν η τεχνητή νοημοσύνη συναντά την εκπαίδευση και τις τέχνες-Nέο μεταπτυχιακό ΠΑΜΑΚ–Columbia

20/03/26 3:03 μμ

Όταν η τεχνητή νοημοσύνη συναντά την εκπαίδευση και τις τέχνες-Nέο μεταπτυχιακό ΠΑΜΑΚ–Columbia

Δήμος Σερρών: Συμπληρωματική χρηματοδότηση 500.000 ευρώγια την αναβάθμιση σχολικών μονάδων

20/03/26 12:29 μμ

Δήμος Σερρών: Συμπληρωματική χρηματοδότηση 500.000 ευρώ για την αναβάθμιση σχολικών μονάδων

Επίτιμη Πρόεδρος του ΣΟΦΨΥ Ν. Μαγνησίας  η Νίκη-Ελένη Νομίδου!

20/03/26 12:25 μμ

Επίτιμη Πρόεδρος του ΣΟΦΨΥ Ν. Μαγνησίας  η Νίκη-Ελένη Νομίδου!