8.2 C
Serres

Καβάλα: Ένα νέο “θέατρο τσέπης”, επένδυση στον πολιτισμό μιας κοινωνίας

Date:

Χρειάστηκε ένα παλιό μαγαζί σ’ ένα από τα στενά του κέντρου της Καβάλας, η δημιουργική διάθεση δυο νέων ανθρώπων, η επιχειρηματική πρωτοβουλία τους ενός εξ αυτών και η μεγάλη αγάπη τους για το θέατρο για να προκύψει κάτι εντυπωσιακό και πρωτοπόρο για τα δεδομένα μιας σχετικά μικρής πόλης, που πλέον έχει κάθε λόγο να περηφανεύεται για τη δημιουργία του πρώτου θεάτρου «τσέπης» (pocket theatre).

Μέσα σε μόλις 45 τετραγωνικά μέτρα χώρεσαν μια αξιοπρεπής πολυμορφική θεατρική σκηνή, άρτια εξοπλισμένη με ήχο και φώτα τελευταίας τεχνολογίας, η πλατεία για τους θεατές, χωρητικότητας τριάντα θέσεων, το εκδοτήριο των εισιτηρίων, ένας μικρός χώρος υποδοχής, wc για το κοινό και καμαρίνια για τους ηθοποιούς.

Αυτό είναι το ολοκαίνουργιο «Kouinta Pocket Theatre», το πρώτο ιδιωτικό θέατρο «τσέπης» που απέκτησε η Καβάλα και ίσως ένα από τα πρώτα ιδιωτικά θέατρα «τσέπης» που λειτουργούν εκτός Αθήνας. Δημιουργός του, η ηθοποιός και θεατρολόγος Ναταλία-Άννα Βασιλέκα, που κατάφερε να μεταμορφώσει τον δύσκολο καιρό της πανδημίας σε μια από τις πιο δημιουργικές περιόδους της ζωής της.

Η Ναταλία Βασιλέκα, γέννημα-θρέμμα μιας πόλης με μακρά παράδοση και ιστορία στο καλό θέατρο -σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά και ο 65χρονος θεσμός του Φεστιβάλ Φιλίππων- αποτελεί την ψυχή του «Kouinta Pocket Theatre». Ταυτόχρονα, είναι και συνιδρύτρια μιας θεατρικής ομάδας της «Κουΐντας», όπου μαζί με τον φίλο, συνεργάτη και συνάδελφό της ηθοποιό Παύλο Σιδηρόπουλο, έδωσαν άλλη πνοή στη θεατρική τέχνη της πόλης.

Όταν, λοιπόν, η πανδημία έφερε την αναστολή των μαθημάτων και των σεμιναρίων στο εργαστήρι της θεατρικής ομάδας, τότε γεννήθηκε ένα νέο, μεγαλύτερο και φιλόδοξο θεατρικό όνειρο, το οποίο υλοποιήθηκε μέσα στα δύο χρόνια της καραντίνας και των περιορισμών και πλέον σήμερα υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες – θεατές.

Δυο νέοι άνθρωποι, δυο ταλαντούχοι ηθοποιοί, κατάφεραν να συνεργαστούν και αρχικά να δημιουργήσουν μια πρωτοπόρα θεατρική σκηνή, με τη Ναταλία να κάνει στη συνέχεια ένα βήμα παραπάνω, προσφέροντας στη θεατρική ομάδα και σε ολόκληρη την πόλη μια ολοκαίνουργια θεατρική στέγη. Έτσι, πλέον η Καβάλα διαθέτει σήμερα δυο θέατρα: τη θεατρική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που λειτουργεί στο «Αντιγόνη Βαλάκου» και το θέατρο τσέπης «Κουΐντα».

Ν. Βασιλέκα: «Η αισθητική και η τέχνη δεν έχουν τόπο διαμονής»

«Ο πολιτισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι συγκεντρωμένος μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη», τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ναταλία Βασιλέκα και συνεχίζει: «Η αισθητική και η τέχνη δεν έχουν τόπο διαμονής. Τα λεγόμενα μικρά θέατρα ή θέατρα τσέπης, μπορεί να είναι κάτι εντελώς καινούργιο για τα δεδομένα της Καβάλας ή ακόμα και της Θεσσαλονίκης αλλά είναι πολύ διαδεδομένα στο εξωτερικό. Εξάλλου, μέσα από τις επιλογές των έργων που θα ανεβάζουμε στόχος μας είναι να δρούμε τοπικά αλλά να κοιτάμε παγκόσμια. Για το λόγο αυτό και η πρώτη θεατρική παραγωγή μας, που ανέβηκε στο θέατρο Κουΐντα, μετά τις 10 Απριλίου θα “κατέβει” στην Αθήνα και από 5 έως 8 Μαΐου θα ανέβει στο θέατρο “Αργώ” της Αιμιλίας Υψηλάντη».

Στα σχέδια της ομάδας της «Kouinta Theatre Productions» είναι όλες οι παραγωγές που θα ανεβάζει να προετοιμάζονται στην Καβάλα, να παρουσιάζονται στο κοινό της ευρύτερης περιοχής και μετά να ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα και γιατί όχι, αργότερα και στο εξωτερικό.






Η πρώτη παραγωγή της «Kouinta Theatre Productions» είναι ένα βραβευμένο με Tony Award (2013) έργο του Κρίστοφερ Ντουράνγκ, με τίτλο: «Βάνια, Σόνια, Μάσα και Σπάικ», που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Λεωνίδα Παπαδόπουλου. Πρόκειται για μια απολαυστική κωμωδία, που συνδυάζει τον ατμοσφαιρικό κόσμο του Τσέχωφ με τη σύγχρονη εποχή, όπου τα κοινωνικά δίκτυα, η ανάγκη για προβολή και οι ανησυχίες της νέας αλλά και της μέσης ηλικίας καθορίζουν τα όνειρα και τις ζωές των ηρώων.

Στο έργο πρωταγωνιστού: Ναταλία-Άννα Βασιλέκα, Ελένη Μόμτσου, Παύλος Σταυρόπουλος, Γιώργος Τσάμης, Στεφανία Καραμανώλη και Νατάσα Σταύρακα.

Παραστάσεις υψηλού επιπέδου, μέσα από δημιουργικές συνεργασίες

«Είναι αλήθεια πως η αποδοχή του κόσμου -μέχρι στιγμής- είναι συγκινητική», υπογραμμίζει η Ναταλία Βασιλεκα και συνεχίζει: «Το πιο σημαντικό για εμάς είναι ότι βλέπουμε στο θέατρο νέους ανθρώπους, αλλά και ανθρώπους που ίσως για πρώτη φορά μπαίνουν σε θεατρική σκηνή. Βέβαια, το κοινό ανταποκρίνεται ανάλογα και με την παραγωγή που υπάρχει, το έργο που ανεβαίνει κάθε φορά. Όμως εμείς είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Εκείνο που επιδιώκουμε είναι να υπάρχει μια συνεχής πολιτιστικής και πνευματική κίνηση στην τοπική κοινωνία. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι το θέατρο τσέπης Κουΐντα έρχεται συμπληρωματικά προς το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με το οποίο είχαμε την τιμή και τη χαρά να συνεργαστούμε στο παρελθόν με πολύ αξιόλογες παραγωγές».

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος και η Ναταλία Βασιλέκα ως μια ενιαία θεατρική ομάδα ανέβασαν, μέχρι σήμερα, δυο θεατρικές δουλειές: Η πρώτη ήταν «Ο Κρητικός» του Διονυσίου Σολωμού, σε σκηνοθεσία Ναταλίας και συμπαραγωγή με το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων. Η δεύτερη, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, ήταν το έργο «Μια μέρα όταν ήμασταν νέοι» του Nick Payne, σε σκηνοθεσία-μετάφραση Λεωνίδα Παπαδόπουλου, που έκανε πανελλήνια πρώτη πρεμιέρα στο «Αντιγόνη Βαλάκου» στις 26 Φεβρουαρίου 2022 και εν συνεχεία ανέβηκε στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Μετά τη δημιουργία του «Kouinta Pocket Theatre», φιλοδοξία και στόχος της δραστήριας ομάδας είναι να παρουσιάζουν στο κοινό παραστάσεις υψηλού επιπέδου, μέσα από δημιουργικές συνεργασίες, με ανθρώπους που μοιράζονται ένα κοινό όραμα και αισθητική.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΠολιτισμόςΚαβάλα: Ένα νέο "θέατρο τσέπης", επένδυση στον πολιτισμό μιας κοινωνίας

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Η ελληνική ταινία STRATIS στην έκθεση Exils στο Μουσείο του Λούβρου στη Λανς

Το Μουσείο του Λούβρου στη Λανς της Γαλλίας (Louvre-Lens),...

Η Ακαδημία Αθηνών συμμετείχε στο Α’ Παγκόσμιο Συνέδριο Κλασικών Σπουδών στο Πεκίνο

Η Ακαδημία Αθηνών συμμετείχε ενεργά στο Α' Παγκόσμιο Συνέδριο...

Η Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής επανέρχεται ως Ορχήστρα in residence του Μεγάρου

«Η σημερινή μέρα έχει εξαιρετική σημασία, γιατί ανταμείβονται οι...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα