Τέσσερις συνολικά υποθέσεις με κατηγορούμενους γονείς που λόγω πανδημίας δεν έστελναν τα παιδιά τους στο δημόσιο σχολείο στο Νομό Καβάλας ήταν προγραμματισμένες να δικαστούν χθες στο Μονομελές Καβάλας. Δικάστηκαν οι ... Περισσότερα

σχολεία

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τέσσερις συνολικά υποθέσεις με κατηγορούμενους γονείς που λόγω πανδημίας δεν έστελναν τα παιδιά τους στο δημόσιο σχολείο στο Νομό Καβάλας ήταν προγραμματισμένες να δικαστούν χθες στο Μονομελές Καβάλας.

Δικάστηκαν οι τρεις ενώ η μία αναβλήθηκε. Μία (εκ των τριών υποθέσεων) καταδικαστική απόφαση και δύο αθωώσεις. Η κατηγορία ήταν ίδια. Παράβαση του νόμου 1566/85 που αφορά τη λειτουργία της εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Ως προς την υποχρεωτικότητα της. Τα χρονικά διαστήματα κάθε υπόθεσης μικρά.

Και ίσως ενδεικτικά. Λίγους μήνες – που τα παιδιά δεν πήγαιναν στο σχολείο- στο τέλος του 2021 με αρχές του 2022. Τότε που θυμίζουμε ότι και στα σχολεία ήταν υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας. Τόσο για μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

Σύμφωνα με το proininews.gr, την πρώτη υπόθεση οι δύο γονείς (κάτοικοι χωριού του Ν. Καβάλας) καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 20 ημερών με αναστολή. Τους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά. Τα παιδιά της οικογένειας σταμάτησαν να πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο.

Απολογούμενοι επικαλέστηκαν ιατρικούς λόγους χωρίς ωστόσο να παρουσιάσουν σχετικά ιατρικά έγγραφα. Μόνο ισχυρισμούς προφορικούς. Δεν έπεισαν με όσα είπαν στο δικαστήριο με αποτέλεσμα να καταδικαστούν.

Στη δεύτερη υπόθεση το παιδί δεν πήγε στο σχολείο για μικρό διάστημα λίγων μηνών. Κατηγορούμενη η μητέρα που είχε και έχει την επιμέλεια. Επικαλέστηκε ιατρικούς λόγους. Κατέθεσε σχετικά ιατρικά έγγραφα.

«Δεν μπορούσε να φορέσει μάσκα λόγω σπάνιας πάθησης και ευαισθησίας», είπε στην απολογία της. Είπε επίσης ότι έως τον εντοπισμό της σπάνιας νόσου το παιδί χρειάστηκε να κάνει (από λάθος όπως δήλωσε) ακόμη και χειρουργική επέμβαση σκωληκοειδίτιδας! Το παιδί δυστυχώς δεν μπόρεσε να κάνει μάθημα ούτε μέσω υπολογιστή αφού ο διαθέσιμος παρουσίασε βλάβη.

Δυνατότητα αντικατάστασης δεν υπήρχε. «Ζήτησα από το σχολείο αλλά δεν μου προσέφερε», είπε επίσης η κατηγορούμενη. Εκ της ακροαματικής διαδικασίας προέκυψε ότι το ίδιο παιδί δεν πήγε τελικά σχολείο όλη την εκπαιδευτική περίοδο 2021- 2022 και όχι μόνο το διάστημα που αφορούσε τη δίκη. Η μητέρα αθωώθηκε λόγω του ότι το δικαστήριο έκρινε ότι στην περίπτωση της υπήρχε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην τρίτη υπόθεση κατηγορούμενοι γονείς που για μικρό διάστημα (τέλος 2021- αρχές 2022) δεν έστειλαν το παιδί τους επίσης στο σχολείο. Τόσο ο μάρτυρας υπεράσπισης όσο και οι δύο γονείς ισχυρίστηκαν ότι το παιδί τους ήταν και είναι φιλάσθενο. Ταυτόχρονα ρόλο έπαιξε το ότι στο σπίτι της οικογένειας διέμενε ηλικιωμένος συγγενής με προβλήματα υγείας και αυτός.

«Το παιδί νοσεί συχνά. Από τότε που γεννήθηκε» κατέθεσε ο μάρτυρας υπεράσπισης. Οι γονείς ανέφεραν ότι ευρισκόμενο στο σπίτι το παιδί και με δική τους πρωτοβουλία, παρακολουθούσε καθημερινά την εκπαιδευτική δραστηριότητα.

«Κι όπως μας είπαν οι εκπαιδευτικοί δεν υπάρχει κανένα εκπαιδευτικό κενό εξ αιτίας της μη προσέλευσης του στο σχολείο» είπαν στην απολογία τους. «Φοβόμασταν» είπε στην απολογία του ο πατέρας. «Αρρωσταίνει συνέχεια» πρόσθεσε η μητέρα.

Αν και στη διάρκεια της δίκης έγιναν στους γονείς παρατηρήσεις για την απόφαση που έλαβαν, με τη σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα οι δύο γονείς αθωώθηκαν. Λόγω έκτακτης ανάγκης, ανέφερε η πρόεδρος του δικαστηρίου. Οι δύο κατηγορούμενοι όση ώρα διήρκεσε η δίκη φορούσαν προστατευτική μάσκα.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έλλειψη σιδήρου; Τροφές για να καλύψετε τις καθημερινές ανάγκες

13/09/25 7:23 μμ

Έλλειψη σιδήρου; Τροφές για να καλύψετε τις καθημερινές ανάγκες

Κατακράτηση υγρών: Τι να φάτε για να υποχωρήσει το πρήξιμο

13/09/25 7:19 μμ

Κατακράτηση υγρών: Τι να φάτε για να υποχωρήσει το πρήξιμο

Τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας: Τι πρέπει να κάνουμε άμεσα – Πώς φεύγει ο πόνος

13/09/25 7:13 μμ

Τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας: Τι πρέπει να κάνουμε άμεσα – Πώς φεύγει ο πόνος

Αυτισμός: Τα πρώτα σημάδια, η διάγνωση και οι δομές υποστήριξης

13/09/25 7:05 μμ

Αυτισμός: Τα πρώτα σημάδια, η διάγνωση και οι δομές υποστήριξης

Ο Καραλής προκρίθηκε στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος

13/09/25 6:57 μμ

Ο Καραλής προκρίθηκε στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος

Την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή αναμένεται να επισημάνει ο Ν. Ανδρουλάκης

13/09/25 6:51 μμ

Την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή αναμένεται να επισημάνει ο Ν. Ανδρουλάκης

Θεσσαλονίκη: Υπέστη αλλεργικό σοκ μετά από τσίμπημα εντόμου και έχασε τις αισθήσεις του

13/09/25 6:44 μμ

Θεσσαλονίκη: Ένας 51χρονος υπέστη αλλεργικό σοκ από τσίμπημα εντόμου – Τον επανέφεραν διασώστες του ΕΚΑΒ

Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελλόριζο

13/09/25 2:19 μμ

Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελλόριζο

Πέθανε η κόρη της Μπέσσυς και του Διαμαντή Λαιμού – Θρήνος στην εφοπλιστική οικογένεια

13/09/25 2:15 μμ

Πέθανε η 28χρονη κόρη της Μπέσσυς και του Διαμαντή Λαιμού – Θρήνος στην εφοπλιστική οικογένεια

Το δημοτικό της Ψερίμου, ένας «φάρος» αισιοδοξίας και δύναμης

13/09/25 2:08 μμ

Το δημοτικό της Ψερίμου, ένας «φάρος» αισιοδοξίας και δύναμης

Η μακρά διαδρομή της Δραπετσώνας - Εκεί όπου δεν είχαν ζωή οι πρόσφυγες και τόπο οι πόρνες...

13/09/25 1:15 μμ

Η μακρά διαδρομή της Δραπετσώνας – Εκεί όπου δεν είχαν ζωή οι πρόσφυγες και τόπο οι πόρνες…

«Καλλιεργώντας Κριτικούς Αναγνώστες»: Πιλοτικό πρόγραμμα στα σχολεία για την προστασία από τα fake news

13/09/25 12:59 μμ

«Καλλιεργώντας Κριτικούς Αναγνώστες»: Πιλοτικό πρόγραμμα στα σχολεία για την προστασία από τα fake news