Έχει μήκος μόλις 350 μέτρα. Είναι ακόμα λιθόστρωτος. Καθώς τον περπατάς ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σου ολόκληρη η νεότερη ιστορία της Καβάλας. Ο λόγος για την οδό Κύπρου, το πιο ... Περισσότερα

Καβάλα: Ο μικρότερος δρόμος της πόλης με τη μεγαλύτερη ιστορία

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Έχει μήκος μόλις 350 μέτρα. Είναι ακόμα λιθόστρωτος. Καθώς τον περπατάς ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σου ολόκληρη η νεότερη ιστορία της Καβάλας. Ο λόγος για την οδό Κύπρου, το πιο όμορφο και δημοφιλές τοπόσημο της πόλης της ανατολικής Μακεδονίας.
Κατά μήκος του, ο περιπατητής συναντά ορισμένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια, αρχοντικά κτίσματα του περασμένου αιώνα, που ευτυχώς κατάφεραν να διασωθούν και να αποτελούν σήμερα σήμα κατατεθέν της «γαλάζιας πολιτείας».

Advertisement
 

Στο διάβα του χρόνου ο δρόμος αυτός άλλαξε τρία ονόματα. Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ερευνητής τοπικής ιστορίας Κώστας Παπακοσμάς, «η αρχική ονομασία ήταν οδός Φιλίππου. Στα ταραγμένα μετεμφυλιακά χρόνια ονομάσθηκε οδός “ Στρατηγού Σκόμπυ”. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, οι συγκεντρώσεις και οι διαμαρτυρίες για τη στάση των Άγγλων στο μαρτυρικό νησί της Κύπρου και η πίεση των νέων της Καβάλας, ανάγκασαν τον δήμο να μετονομάσει την οδό σε “ Κύπρου”, όπως είναι γνωστή μέχρι και σήμερα». Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως ο κάθετος δρόμος προς την οδό Κύπρου φέρει το όνομα του πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι η Εθνάρχου Μακαρίου.
Τέσσερα από τα πιο σημαντικά κτίσματα της πόλης, το καθένα με τη δική του ξεχωριστή ιστορία, δεσπόζουν στην οδό Κύπρου:

Η μονή Λαζαριστών

Πιθανή χρονολογία κατασκευής είναι το διάστημα από το 1888 έως το 1892. Το συγκρότημα κτίστηκε από τον Βαρώνο Βιξ, χάρη στην παρουσία στην πόλη της Καβάλας του καθολικού ιερέα Étienne Zougla. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως μονή των Λαζαριστών και αργότερα ως Γαλλικό Προξενείο και σχολείο. Στο πρόπυλο υπάρχει γλυπτό του Αγίου Βικεντίου, ιδρυτή του τάγματος των Λαζαριστών. Σήμερα, στους χώρους του λειτουργεί ακόμα η καθολική εκκλησία της πόλης, αφιερωμένη στον Απόστολο Παύλο.

Καβάλα: Ο μικρότερος δρόμος της πόλης με τη μεγαλύτερη ιστορία

Το μέγαρο Wix

Το κτήριο με το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα κατασκευάστηκε το 1906. Δένει αρμονικά με το γειτονικό δημαρχείο, με τα νεογοτθικά του στοιχεία. Ιδιοκτήτης ήταν ο Βαρόνος Αδόλφος Ζολνάι Βιξ (Wix), ανώτατο στέλεχος των επιχειρήσεων Herzog. Το κτήριο αγόρασε στα 1926 μια αμερικανική καπνεμπορική εταιρεία και αργότερα πέρασε στα χέρια της Glen Tobacco Company. Σήμερα ανήκει στον δήμο Καβάλας.

Το Δημαρχείο – μέγαρο Herzog

Πρόκειται για ένα καθόλα εντυπωσιακό κτίσμα που μιμείται αρχιτεκτονικά παλιούς πύργους της Ουγγαρίας με νεογοτθικά στοιχεία. Οικοδομήθηκε προς το τέλος της δεκαετίας του 1890 και ανήκε στην ιδιοκτησία του Ούγγρου καπνέμπορου Πιέρ Έρτζοχ (Herzog). Το κτήριο αποτελεί το δημαρχείο της Καβάλας από το 1937. Ιδιαίτερες είναι οι έξι θέσεις στην πρόσοψη, στις οποίες υπάρχουν διακοσμητικές παραστάσεις – οικόσημα.

Καβάλα: Ο μικρότερος δρόμος της πόλης με τη μεγαλύτερη ιστορία

Advertisement
ΔΕΗ

Η Μεγάλη Λέσχη

Ανεγέρθηκε από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Καβάλας στα 1909-1910. Αρχιτεκτονικά είναι ένα δείγμα της εκλεκτικιστικής αντίληψης, κυριαρχούν όμως σε αυτό τα νεοκλασικιστικά και νεοαναγεννησιακά μοτίβα, όπως φαίνονται στα κιονόκρανα και τα διαζώματα. Στο στηθαίο υπήρχαν αγαλματίδια, ένα από τα οποία εικονίζει αρχαιοελληνική μορφή στον τύπο της Αρτέμιδος σε κυνήγι.

Το μέγαρο Τόκου

Κτίστηκε από τον καπνέμπορο Δ. Τόκκο στα 1879, σύμφωνα με την επιγραφή που σώζεται πάνω από το υπέρθυρο. Είναι ενδιαφέρον συνδυασμός κατοικίας και επαγγελματικής στέγης. Σήμερα ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και στεγάζει την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου. Στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί ως προξενείο, ενώ μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους, αποτέλεσε το πρώτο δημαρχείο.

Πάνω από την οδό Κύπρου και πίσω ακριβώς από τη Μεγάλη Λέσχη ορθώνεται το παλιό παρθεναγωγείο που μέχρι πρόσφατα στέγαζε το 10ο δημοτικό σχολείο και σχεδόν δίπλα βρίσκεται το κτήριο της μητροπόλεως και η Πνευματική Εστία. Μπροστά από την οδό Κύπρου απλώνεται ο δημοτικός κήπος με το ηρώο της πόλης, το άγαλμα της Ελευθερίας και τις προτομές σημαντικών ιστορικών προσωπικοτήτων της τοπικής ιστορίας και της ελληνικής ιστορίας γενικότερα.

Advertisement

Στην αρχή της οδού Κύπρου βρίσκεται το χαρακτηριστικό κτήριο υπηρεσιών του ΟΤΕ, που κατασκευάστηκε πάνω στα χνάρια του παλιού αναγνωστηρίου των καπνεργατών που γκρεμίστηκε την δεκαετία του 1930.

Καβάλα: Ο μικρότερος δρόμος της πόλης με τη μεγαλύτερη ιστορία

Στιγμές και άνθρωποι που σημάδεψαν τον δρόμο

«Ο δρόμος αυτός της πόλης», σημειώνει ο κ. Παπακοσμάς, «γνώρισε σημαντικά πρόσωπα και μεγάλες στιγμές. Ήταν και παραμένει ένας πολύ ιδιαίτερος δρόμος με τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Φιλοξένησε μεγάλα γεγονότα και χιλιάδες λαού που ζητούσαν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπή διαβίωση στις δεκάδες κινητοποιήσεις των καπνεργατών της πόλης. Περπάτησαν σε αυτόν και στα κτίριά του φιλοξενήθηκαν βασιλείς, πρωθυπουργοί, πρόεδροι Δημοκρατίας, καθηγητές, διανοούμενοι, στρατεύματα κατοχής, δικτάτορες, λάτρεις του τζόγου. Φιλοξένησε πλειάδα διαλέξεων και εκδηλώσεις κάθε είδους, ακόμα και τα γραφεία μιας τοπικής εφημερίδας».

Αν θα έπρεπε πάντως σήμερα κάποιος να ξεχωρίσει ένα από τα κτίσματα που βρίσκονται κατά μήκος αυτού του λιθόστρωτου ιστορικού δρόμου, θα ήταν σίγουρα η Μεγάλη Λέσχη. «Εντυπωσιακή και αγέρωχη, αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της Καβάλας, κατασκευασμένο πριν από έναν αιώνα και κάτι παραπάνω. Έγινε για να ενισχύσει την λειτουργία του νοσοκομείου “ Ευαγγελισμός” της Ελληνορθόδοξης κοινότητας, την περίοδο ακόμα της Τουρκοκρατίας. Στους εντυπωσιακούς χώρους της με τις πορσελάνινες θερμάστρες, τους μεγάλους καθρέφτες και τις τοιχογραφίες στεγάστηκαν τράπεζες, η στρατιωτική λέσχη, τα γραφεία μιας τοπικής εφημερίδας, ένα καταστήματα επίπλων, η δημοτική βιβλιοθήκη, διάφορα γραφεία συλλόγων, εκθέσεις ζωγραφικής αλλά και το δημοτικό συμβούλιο. Γευμάτισαν σε αυτήν όλα τα σημαίνοντα πρόσωπα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, όταν επισκέπτονταν την Καβάλα, και από το αναλόγιό της μίλησαν εκατοντάδες επιφανείς καθηγητές και άνθρωποι του πνεύματος» επισημαίνει ο κ. Παπακοσμάς.

Πάντως, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, χάρη και στην ύπαρξη ενός καφέ – μπαρ με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, που ξεκίνησε να λειτουργεί στον συγκεκριμένο δρόμο, η οδός Κύπρου έχει γίνει ένα από τους πιο δημοφιλείς τόπους συνάντησης στην πόλη.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνέντευξη του Τζον Λένον που βρέθηκε πρόσφατα αποκαλύπτει φόβους για τηλεφωνικές υποκλοπές

09/10/25 12:24 πμ

Συνέντευξη του Τζον Λένον που βρέθηκε πρόσφατα αποκαλύπτει φόβους για τηλεφωνικές υποκλοπές

Το νέο Skoda Fabia 130 years είναι ταχύτερο Fabia όλων των εποχών

09/10/25 12:22 πμ

Το νέο Skoda Fabia 130 years είναι ταχύτερο Fabia όλων των εποχών

Ήττα για τη Δράμα 1986 πριν το ταξίδι στο Μαυροβούνιο

09/10/25 12:21 πμ

Ήττα για τη Δράμα 1986 πριν το ταξίδι στο Μαυροβούνιο

Τι να περιμένουμε από την Τεχνητή Νοημοσύνη τα επόμενα χρόνια, σε υγεία, εργασία, τέχνες

08/10/25 11:53 μμ

Τι να περιμένουμε από την Τεχνητή Νοημοσύνη τα επόμενα χρόνια, σε υγεία, εργασία, τέχνες

Τα δημόσια ΑΕΙ στη νέα πραγματικότητα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

08/10/25 11:51 μμ

Τα δημόσια ΑΕΙ στη νέα πραγματικότητα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Η Φερεντσβάρος του Αργυρόπουλου κατέκτησε ξανά το Σούπερ Καπ Ευρώπης

08/10/25 11:49 μμ

Η Φερεντσβάρος του Αργυρόπουλου κατέκτησε ξανά το Σούπερ Καπ Ευρώπης

OLYMPIA FORUM VI Γιάννης Ανδριανός: Έτοιμη η υπουργική απόφαση για την ανακύκλωση των πλαστικών συσκευασιών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων

08/10/25 11:48 μμ

OLYMPIA FORUM VI Γιάννης Ανδριανός: Έτοιμη η υπουργική απόφαση για την ανακύκλωση των πλαστικών συσκευασιών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων

Δημήτρης Κιρμικίρογλου: Συνεχείς οι πρωτοβουλίες για τη στήριξη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

08/10/25 11:46 μμ

Δημήτρης Κιρμικίρογλου: Συνεχείς οι πρωτοβουλίες για τη στήριξη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ- Π. Τζαβέλλας: Καμία πίεση για διευκολύνσεις και αποδεσμεύσεις ΑΦΜ δεν αισθάνθηκα να έχω από κανέναν υπουργό

08/10/25 11:45 μμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ- Π. Τζαβέλλας: Καμία πίεση για διευκολύνσεις και αποδεσμεύσεις ΑΦΜ δεν αισθάνθηκα να έχω από κανέναν υπουργό

Λεκορνί: Η Γαλλία μπορεί να έχει νέο πρωθυπουργό σε 48 ώρες

08/10/25 11:43 μμ

Λεκορνί: Η Γαλλία μπορεί να έχει νέο πρωθυπουργό σε 48 ώρες

Τουρκικά drones καμικάζι έφτασαν στο Κόσοβο - Οργισμένη αντίδραση Βούτσιτς κατά της Άγκυρας

08/10/25 11:41 μμ

Τουρκικά drones καμικάζι έφτασαν στο Κόσοβο – Οργισμένη αντίδραση Βούτσιτς κατά της Άγκυρας

113η επέτειος απελευθέρωσης της Λήμνου - ΠτΔ Κ.Τασούλας: Το Έθνος μας υπηρετεί τις εκάστοτε «μεγάλες του ιδέες» μόνο όταν είναι καλά προετοιμασμένο και ενωμένο

08/10/25 11:40 μμ

113η επέτειος απελευθέρωσης της Λήμνου – ΠτΔ Κ.Τασούλας: Το Έθνος μας υπηρετεί τις εκάστοτε «μεγάλες του ιδέες» μόνο όταν είναι καλά προετοιμασμένο και ενωμένο