Το καθάρισμα όλων των χώρων του σπιτιού είναι έτσι κι αλλιώς μία απαραίτητη και αναγκαία εργασία, αλλά όταν πρόκειται για τα ταβάνια η δυσκολία αλλάζει επίπεδο.
Τα ταβάνια χρειάζονται και αυτά καθάρισμα, ειδικά οι γωνίες που είναι κοντά στο τζάκι ή στα συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Οι οροφές βρωμίζουν με την πάροδο του χρόνου, και αυτό θα το διαπιστώσετε αν σκουπίσετε μία μικρή επιφάνεια και δείτε τη διαφορά.
Μάλιστα, σε μέρη όπως η κουζίνα, όπου η σκόνη μπορεί να ανακατευτεί από τον ατμό, υπάρχει μία κολλώδης βρωμιά στο ταβάνι, ακόμα και αν δεν τη βλέπετε.
Το καθάρισμα στα ταβάνια, δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα και χρειάζεται υπομονή. Ευτυχώς πολλές σκούπες διαθέτουν επεκτάσεις, αλλά θα πρέπει να προνοήσετε να τοποθετήσετε από κάτω ένα μουσαμά ή παλιά σεντόνια για να μην πέσει όλη η σκόνη στα έπιπλα.
Επίσης, καλό είναι να φοράτε μάσκα γιατί έτσι κι αλλιώς θα πέσει λίγη σκόνη πάνω σας.
Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται το καθάρισμα στα ταβάνια
Αν καπνίζετε, αν το σπίτι σας είναι πάνω σε δρόμο με έντονη κυκλοφορία, αν υπάρχει υγρασία ή αν ταλαιπωρείστε από άσθμα και αλλεργίες, τότε θα πρέπει να καθαρίζετε τα ταβάνια κάθε δύο μήνες. Σε διαφορετική περίπτωση, το καθάρισμα στα ταβάνια μπορεί να γίνεται κάθε 3-6 μήνες.
Σε περίπτωση που εντοπίζετε έναν λεκέ ή μια βρωμιά, προτιμήστε να το καθαρίσετε εκείνη τη στιγμή γιατί δεν ξέρετε από τι μπορεί να έχει γίνει και υπάρχει περίπτωση να επεκταθεί ή να αφήσει ίχνη.
Πώς να καθαρίσετε τα ταβάνια
Κατ’ αρχήν λάβετε μέτρα για τα έπιπλα, ειδικά όσα έχουν ύφασμα, όπως την κάλυψή τους με παλιά σεντόνια ή την μετακίνησή τους. Χρησιμοποιείστε μια πολύ μεγάλη τηλεσκοπική προέκταση για το ξεσκονόπανό σας και μια σκάλα.
Το ξεσκόνισμα είναι απαραίτητο γιατί αν χρησιμοποιήσετε κατ’ ευθείαν κάτι υγρό, το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι λεκέδες από τη σκόνη ή τους ιστούς αράχνης.
Αν δείτε ότι με το ξεσκόνισμα δεν έχει αφαιρεθεί όλη η βρωμιά, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα καθαρισμού, όπως ένα καθαριστικό για όλες τις χρήσεις με ουδέτερο pH ή φτιάξτε το δικό σας, ανακατεύοντας μερικές σταγόνες από το σαπούνι πιάτων με νερό.
Ψεκάστε το διάλυμα καθαρισμού σε μια καθαρή επεκτεινόμενη υφασμάτινη σφουγγαρίστρα από μικροΐνες.
Περάστε τη σφουγγαρίστρα σε όλη την οροφή μέχρι να καθαριστούν όλα τα τμήματα. Αν βρωμίζει εύκολα και γρήγορα, αλλάξτε τη με μία καθαρή, και αν δεν έχετε δεύτερη καθαρή, χρησιμοποιήστε ένα στεγνό καθαρό πανί.
Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε τα δάπεδα, όταν τελειώσετε.
Αν τα ταβάνια δεν είναι εντελώς επίπεδα, η πιο αποτελεσματική λύση και σίγουρα πιο ξεκούραστη είναι η χρήση ηλεκτρικής σκούπας με μακρύ ραβδί επέκτασης και εξάρτημα με μαλακές τρίχες. Σε διαφορετική περίπτωση, μία απλή σκούπα χειρός.
Λεκέδες στα ταβάνια
Για σκληρούς λεκέδες, φτιάξτε μια πάστα με μαγειρική σόδα και νερό.
Ανακατέψτε μαζί 1 μέρος νερό με 2 μέρη μαγειρική σόδα και ένα ρευστό υγρό σαπούνι πιάτων.
Απλώστε ένα λεπτό στρώμα στον λεκέ και αφήστε να στεγνώσει, πριν το αφαιρέσετε με ένα πανί από μικροΐνες.
Σκουπίστε την εναπομείνασα πάστα μαγειρικής σόδας.
Λεκέδες από λάδι
Κάθε πιτσίλισμα λαδιού μπορεί να αντιμετωπιστεί με σαπούνι πιάτων.
Αραιώστε μερικές σταγόνες σαπουνιού πιάτων σε νερό και ρίξτε το διάλυμα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού.
Ψεκάστε το λεκέ και αφήστε το διάλυμα για ένα λεπτό.
Ταμπονάρετε με μια ζεστή νωπή πετσέτα μέχρι να αφαιρεθεί ο λεκές.
Λεκέδες από καπνό
Συνήθως οι λεκέδες από καπνό έχουν κίτρινο ή γκρι χρώμα. Ψεκάστε ένα διάλυμα νερού και ξυδιού σε ίση αναλογία. Σκουπίστε με ένα σφουγγάρι. Αν ο λεκές είναι ακόμα εκεί, επαναλάβετε τη διαδικασία.
Σε γενικές γραμμές, όλες οι κινήσεις πρέπει να είναι απαλές, ειδικά όταν πρόκειται για την αφαίρεση λεκέδων, αν δεν θέλετε η βρωμιά να υπάρχει μέχρι το επόμενο βάψιμο του σπιτιού σας.
Με πληροφορίες από homedit.com, marthastewart.com, angi.com, healthstories.gr