Βαρυχειμωνιά φέρνει ο Αζορικός αντικυκλώνας – Η πρόγνωση για τον καιρό από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη   Με κακοκαιρία θα αποχαιρετήσουμε τον Νοέμβριο και θα υποδεχτούμε τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Βαρυχειμωνιά φέρνει ο Αζορικός αντικυκλώνας – Η πρόγνωση για τον καιρό από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Advertisement
 

 

Με κακοκαιρία θα αποχαιρετήσουμε τον Νοέμβριο και θα υποδεχτούμε τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την πρόγνωση για τον καιρό από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, καθώς ο Αζορικός Αντικυκλώνας φέρνει βαρυχειμωνιά στη γειτονιά μας.

Αναλυτικά η πρόγνωση για τον καιρό από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη:

Ο Αζορικός αντικυκλώνας φέρνει βαρυχειμωνιά

«Με κακοκαιρία όπως όλα δείχνουν θα αποχαιρετήσουμε τον Νοέμβριο αλλά και θα υποδεχτούμε τον Δεκέμβριο μιας και μετά την κατάρρευση του “ΩΜΕΓΑ” εμποδιστή ο οποίος ρύθμιζε την ατμοσφαιρική κυκλοφορία για αρκετές ημέρες πάνω από την Γηραιά ήπειρο, ανοίγει ο δρόμος για την μετατόπιση βαρομετρικών χαμηλών από τα δυτικά της Ευρώπης προς τη χώρα μας.

Ο Αζορικός αντικυκλώνας και ο ρόλος του στη διαμόρφωση του καιρού

Ο Αζορικός αντικυκλώνας είναι ένα στάσιμο πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων το οποίο παρατηρείται πάνω από τις νήσους Αζόρες δυτικά της Πορτογαλίας και ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό τον καιρό τόσο της χώρας μας όσο και ολόκληρης της Ευρώπης. Από την θέση του εξαρτάται η κίνηση των βαρομετρικών χαμηλών αλλά και η κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών από τα βορειότερα τμήματα της Γηραιάς ηπείρου προς τα νότια και κατ’ επέκταση και τη χώρα μας.

Στον πρώτο επισυναπτόμενο χάρτη μπορούμε να παρατηρήσουμε αυτό το πεδίο υψηλών πιέσεων (Αζορικός αντικυκλώνας), όπως επίσης και τα βαρομετρικά χαμηλά που από την δυτική Μεσόγειο αναμένεται να κινηθούν προς τη χώρα μας.
Καθώς ο Αζορικός αντικυκλώνας αναμένεται να εμφανίσει μια έξαρση προς τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης, θα αναγκάσει τα βαρομετρικά χαμηλά από τη δυτική Μεσόγειο να κινηθούν προς τη χώρα μας ενώ από την άλλη θα ωθήσει πολικής προέλευσης αέριες μάζες προς την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια (δεύτερος και τρίτος επισυναπτόμενος χάρτης).

Advertisement
Family Kitchen

Σύγκρουση αερίων μαζών πάνω από την Ελλάδα

Η όλη εξέλιξη που αναλύουμε παραπάνω, θα έχει ως αποτέλεσμα την σύγκρουση αερίων μαζών με διαφορετικά θερμοϋγρομετρικά χαρακτηριστικά πάνω από τη χώρα μας. Από τη μία θα έχουμε θερμές και υγρές αέριες μάζες που θα μεταφερθούν από τα βαρομετρικά χαμηλά στην Μεσόγειο και από την άλλη πολύ πιο ψυχρές και πολύ πιο ξηρές αέριες μάζες που θα μεταφερθούν από τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης.

Αυτή η βίαιη σύγκρουση θα δημιουργήσει σφοδρή κακοκαιρία στην περιοχή μας με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους πολύ ισχυρούς ανέμους ακόμη και τα χιόνια που πιθανόν να μην αφορούν μόνο ορεινές περιοχές αλλά και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου με έμφαση τη βόρεια Ελλάδα.

«Φως στο τούνελ» τις επόμενες ημέρες

Το επόμενο 48ωρο θα μπορέσουμε να έχουμε πιο λεπτομερή στοιχεία για το ποιες περιοχές θα χτυπηθούν από αυτά τα κύματα κακοκαιρίας. Αυτό το οποίο θα πρέπει να κρατήσουμε και για το οποίο να προετοιμαστούμε ο καθένας από την μεριά του στο μέτρο του δυνατού, είναι ότι ανοίγεται μπροστά μας ένα διάστημα με κακοκαιρίες (από Κυριακή και μετά) που ίσως φέρουν και προβλήματα. Δίνουμε την απαιτούμενη βαρύτητα στα δελτία καιρού όπου συνεχώς θα εμπλουτίζονται και με νεότερα στοιχεία γι’ αυτή την εξέλιξη».


πηγή ethnos.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ημαθία: Νεκρή 71χρονη σε τροχαίο έξω από την Αλεξάνδρεια - Δύο τραυματίες

07/11/25 9:45 πμ

Ημαθία: Νεκρή 71χρονη σε τροχαίο έξω από την Αλεξάνδρεια – Δύο τραυματίες

Χατζηβασιλείου: Ψήφος εμπιστοσύνης στα ελληνικά κυριαρχικά  δικαιώματα - Φιλοξενούμε υποδομές κρίσιμες για την Ευρώπη

07/11/25 9:05 πμ

Χατζηβασιλείου: Ψήφος εμπιστοσύνης στα ελληνικά κυριαρχικά  δικαιώματα – Φιλοξενούμε υποδομές κρίσιμες για την Ευρώπη

Διδυμότειχο: Ένας νεκρός από σύγκρουση φορτηγού με Ι.Χ.

07/11/25 8:54 πμ

Διδυμότειχο: Ένας νεκρός από σύγκρουση φορτηγού με Ι.Χ.

Ένας νεκρός, έξι παγιδευμένοι στην κατάρρευση κατασκευής σε ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Νότιας Κορέας

07/11/25 8:43 πμ

Ένας νεκρός, έξι παγιδευμένοι στην κατάρρευση κατασκευής σε ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Νότιας Κορέας

Πιερρακάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: Η επίδρασή του θα διαρκέσει πολύ πέρα από τη λήξη του

07/11/25 8:38 πμ

Πιερρακάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: Η επίδρασή του θα διαρκέσει πολύ πέρα από τη λήξη του

P-TEC: Στο επίκεντρο το αμερικανικό LNG - Ιστορική συμφωνία για την πρώτη γεώτρηση στην Ελλάδα μετά από 40 χρόνια

07/11/25 8:32 πμ

P-TEC: Στο επίκεντρο το αμερικανικό LNG – Ιστορική συμφωνία για την πρώτη γεώτρηση στην Ελλάδα μετά από 40 χρόνια

ΠΑΟΚ - Γιουνγκ Μπόις 4-0

07/11/25 12:18 πμ

ΠΑΟΚ – Γιουνγκ Μπόις 4-0

Δημήτρης Σταρόβας: «Σωματικά είμαι καλά, η φωνή κουράζεται αλλά δεν πειράζει»

06/11/25 11:54 μμ

Δημήτρης Σταρόβας: «Σωματικά είμαι καλά, η φωνή κουράζεται αλλά δεν πειράζει»

06/11/25 11:48 μμ

Ημαθία: Πήγε να κάνει ληστεία αλλά κατέληξε στο νοσοκομείο

Με άμυνα «ταμπούρι» η Σάμροκ πήρε 1-1 από την ΑΕΚ

06/11/25 11:30 μμ

Με άμυνα «ταμπούρι» η Σάμροκ πήρε 1-1 από την ΑΕΚ

Π. Μαρινάκης: Όταν κάποιοι δήμαρχοι ξηλώνουν πινακίδες, εμείς συνεχίζουμε να αναβαθμίζουμε τα σχολεία

06/11/25 11:25 μμ

Π. Μαρινάκης: Όταν κάποιοι δήμαρχοι ξηλώνουν πινακίδες, εμείς συνεχίζουμε να αναβαθμίζουμε τα σχολεία

Προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σερρών για την καταγγελία Σούντγκρεν

06/11/25 11:20 μμ

Προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σερρών για την καταγγελία Σούντγκρεν