Καλαφάτης: Στον ψηφιακό κόσμο θα κινηθεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Date:
«Ο κόσμος που έρχεται είναι ψηφιακός. Και στον κόσμο αυτό θα κινηθεί, τόσο ο δημόσιος, όσο και ο ιδιωτικός τομέας. Εκεί θα κινηθεί τόσο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όσο και τα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε χαιρετισμό του στο 1ο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Καινοτόμες Τεχνολογίες και Έξυπνα Λιμάνια» που οργάνωσε η MTIS σε συνεργασία με τη Cisco, στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων.
Και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να προσαρμοστούμε, να εκπαιδευτούμε και να επενδύσουμε σ΄ αυτό που έρχεται. Να αποκλείσουμε σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο την ψηφιακή φτώχεια. Αλλά και να βγούμε μπροστά», διαβεβαιώνοντας ότι «Εμείς θα βρισκόμαστε στο πλευρό σας. Θα σας δώσουμε τα εργαλεία. Για παράδειγμα, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης -που πρόσφατα παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- έχει ως ένα από τους τέσσερις πυλώνες του την ψηφιακή μετάβαση. Τις νέες τεχνολογίες. Τη δημιουργία κατάλληλων εργαλείων, υποδομών και κινήτρων για την αξιοποίησή της από τις επιχειρήσεις, τους πολίτες, τους νέους μας. Έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις και τις συνθήκες του οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:
“Κυρίες και Κύριοι,
Ο χρόνος που πέρασε χαράχτηκε ανεξίτηλος στις μνήμες όλων. Έφερε ανθρώπινες απώλειες, οικονομικές πληγές και κούραση σε όλους. Το ξεπερνάμε. Προχωράμε στην επόμενη μέρα, σε μια νέα εποχή. Ο κόσμος αύριο, όμως, θα αλλάξει ρυθμούς και προσανατολισμούς.
Ζούμε ήδη στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, του Industry 4.0. Στην εποχή των νέων τεχνολογιών και των μεγάλων προκλήσεων. Ο κόσμος που έρχεται είναι ψηφιακός. Και στον κόσμο αυτό θα κινηθεί, τόσο ο δημόσιος, όσο και ο ιδιωτικός τομέας. Εκεί θα κινηθείτε κι εσείς, εκεί θα κινηθεί τόσο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όσο και τα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας.
Είναι μονόδρομος να αναζητηθούν τεχνολογικά προηγμένες λύσεις σε διάφορους τομείς. Για παράδειγμα, στη διαχείριση φορτίων και ανθρώπων. Στη διαχείριση του αποτυπώματος στο περιβάλλον. Στη διαχείριση της κίνησης σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη και η Αλεξανδρούπολη.
Το λιμάνι όπως το γνωρίζαμε είναι παρελθόν. Ο όγκος φορτίων, άρα και ο αριθμός των ανθρώπων και των μέσων μεταφοράς θα αυξηθούν. Οφείλουμε να προσαρμοστούμε, να εκπαιδευτούμε και να επενδύσουμε σ΄αυτό που έρχεται. Να αποκλείσουμε σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο την ψηφιακή φτώχεια. Αλλά και να βγούμε μπροστά. Σε όλα αυτά βοηθάει το συνέδριό σας.
Εμείς θα βρισκόμαστε στο πλευρό σας. Θα σας δώσουμε τα εργαλεία. Για παράδειγμα, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης -που πρόσφατα παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- έχει ως ένα από τους τέσσερις πυλώνες του την ψηφιακή μετάβαση. Τις νέες τεχνολογίες. Τη δημιουργία κατάλληλων εργαλείων, υποδομών και κινήτρων για την αξιοποίησή της από τις επιχειρήσεις, τους πολίτες, τους νέους μας. Έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις και τις συνθήκες του οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος.
Στόχος είναι να οδηγήσουμε τη χώρα στη νέα εποχή, μέσα από μια εθνική στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό κράτους και επιχειρήσεων, οικονομικών, επιστημονικών, πολιτισμικών δραστηριοτήτων, όπως αποτυπώνονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025.
Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη υποδομών 5G. Στοχεύουμε στην ανάπτυξη υποδομών στο σύνολο της χώρας. Στην εγκατάσταση δικτύου 5G σε έξι ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους.
Στηρίζουμε, επίσης, τα έργα υποδομής κι αναζητούμε λύσεις για την γρήγορη υλοποίησή τους. Ένα από αυτά είναι η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Η σύνδεση με την Πύλη 11 έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ. Για τη σύνδεση με την Πύλη 6 έχει δεσμευθεί κονδύλι 4,58 εκ € από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Το θέμα της οδικής σύνδεσης του λιμανιού με την ΠΑΘΕ βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σε όλα αυτά οι Έλληνες μπορούμε να τα καταφέρουμε. Έχουμε ικανό ανθρώπινο δυναμικό, έχουμε τώρα και τους πόρους που απαιτούνται.
Εξαιρετικά θετικό και ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι παγκόσμιοι επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως η Cisco, αλλά και πολλοί άλλοι, στηρίζουν την προσπάθεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, κάνουν επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες, παρέχουν ευκαιρίες απασχόλησης σε νέους επιστήμονες και δίνουν στην ουσία ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας αλλά και στην περιοχή μας, τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη.
Με τη δική τους συνεισφορά, αλλά κυρίως με την ύπαρξη του τόσο αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού, μόνο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε για τη συνέχεια.
Καλή επιτυχία στο συνέδριό σας”.
Πηγή thestival.gr