Το έργο Best Belt, με τίτλο «Συνδέοντας Ανθρώπους και Άγρια Ζωή στην Πράσινη Ζώνη των Βαλκανίων», ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με μια σειρά εκδηλώσεων που διοργάνωσαν οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις «Καλλιστώ» και ... Περισσότερα

«Καλλιστώ»: Με επιτυχία η ολοκλήρωση του προγράμματος Best Belt στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Το έργο Best Belt, με τίτλο «Συνδέοντας Ανθρώπους και Άγρια Ζωή στην Πράσινη Ζώνη των Βαλκανίων», ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με μια σειρά εκδηλώσεων που διοργάνωσαν οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις «Καλλιστώ» και WWF Βουλγαρίας. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου με την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινότητας και εκπροσώπων των ενδιαφερόμενων μερών και των τοπικών αρχών. 

Το έργο υλοποιήθηκε κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, στο Κάτω Νευροκόπι (Ελλάδα) και στο Γκότσε Ντέλτσεφ (Βουλγαρία), διερευνώντας τη συνδεσιμότητα για την αρκούδα και άλλα μεγάλα θηλαστικά, προάγοντας παράλληλα τη συνύπαρξη ανθρώπων και άγριας ζωής. Το έργο επικεντρώθηκε στους οικολογικούς διαδρόμους, συμπεριλαμβανομένης της «Πράσινης Γέφυρας Φιλίας Ελλάδας-Βουλγαρίας», και τεκμηρίωσε την παρουσία βασικών ειδών, όπως η καφέ αρκούδα (Ursus arctos), ο λύκος (Canis lupus), το ζαρκάδι (Capreolus capreolus) και ο αγριόχοιρος (Sus scrofa). Οι δράσεις πεδίου περιλάμβαναν παρακολούθηση της παρουσίας θηλαστικών μέσω συνεντεύξεων, ερευνών για βιοδηλωτικά και χρήση φωτοπαγίδων, ακολουθώντας κοινά πρωτόκολλα και μεθοδολογίες σε όλη την υπό μελέτη περιοχή. Η ομάδα του έργου ανέλυσε επίσης δεδομένα ζημιών σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και απώλειες κτηνοτροφικού κεφαλαίου από αρκούδα τα τελευταία 15 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας πεδίου του έργου, και μέσω των 11 φωτοπαγίδων-καμερών που χρησιμοποιήθηκαν, καταγράφηκαν συνολικά 511 εμφανίσεις μεγάλων θηλαστικών. Και τα τέσσερα είδη καταγράφηκαν να χρησιμοποιούν τον οικολογικό διάδρομο. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν αναλύθηκαν περαιτέρω, οδηγώντας στη δημιουργία χαρτών συνδεσιμότητας για τα τέσσερα είδη, προσφέροντας σημαντικές γνώσεις για τον ρόλο του οικολογικού διαδρόμου στην ενίσχυση της οικολογικής συνδεσιμότητας και την υποστήριξη της αποτελεσματικότητάς του. Συνολικά, 28 εθελοντές/τριες συμμετείχαν στο έργο, με την Διεύθυνση Δασών Νευροκοπίου να παρέχει υποστήριξη και φιλοξενία στην ομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Τα αποτελέσματα του έργου θα παρουσιαστούν σύντομα στο 16ο Διεθνές Συνέδριο Ζωογεωγραφίας και Οικολογίας της Ελλάδας και των Όμορων Περιοχών (ICZEGAR).

Advertisement
ΔΕΗ

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις 25 έως τις 28 Ιουνίου 2025 έδωσαν την ευκαιρία σε κατοίκους, τοπικές αρχές και παιδιά να ενημερωθούν για το έργο, την σημασία προστασίας της βιοποικιλότητας και να συμμετάσχουν ενεργά στον διάλογο για την συνέχιση των δράσεων στην διασυνοριακή περιοχή της Ροδόπης. Συνολικά, πάνω από 75 ενήλικες και περισσότερα από 80 παιδιά συμμετείχαν στις εκδηλώσεις. Στην Ελλάδα, παρουσιάσεις και συζητήσεις στα χωριά Λευκόγεια και Χρυσοκέφαλος έδωσαν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τις προκλήσεις και τις λύσεις της διατήρησης της άγριας ζωής. Στη Βουλγαρία, εργαστήρια στο Γκότσε Ντέλτσεφ και στο Τέπλεν επικεντρώθηκαν στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και στις στρατηγικές συνύπαρξης, με τα παιδιά να συμμετέχουν σε διαδραστικές δραστηριότητες και τους ενήλικες σε συλλογικές συζητήσεις.

Παρά τον άστατο καιρό, οι τελικές εκδηλώσεις στο Κάτω Νευροκόπι ανέδειξαν τη δέσμευση της περιοχής στη διατήρηση της φύσης, με δημιουργικές και ενημερωτικές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες. Οι εθελοντές και οι τοπικές αρχές συμμετείχαν ενεργά καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, διασφαλίζοντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διαχείριση της γης, που ισορροπεί ανάμεσα στην οικολογική συνδεσιμότητα, τις βιώσιμες πρακτικές και την οικονομική βιωσιμότητα.

Μέσα από την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της διασυνοριακής συνεργασίας, το έργο Best Belt ενίσχυσε την προσπάθεια της Καλλιστώς για τη βελτίωση της συνύπαρξης ανθρώπου και άγριας ζωής και στηρίζει τους γενικότερους στόχους της πρωτοβουλίας Balkan Green Belt. Η επιτυχία του έργου αναδεικνύει τη σημασία της γνώσης, της συμμετοχής και της συλλογικής ευθύνης για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εθνικό Στάδιο Σερρών: Τον Οκτώβριο η σπορά του νέου χλοοτάπητα - video

13/09/25 10:59 πμ

Εθνικό Στάδιο Σερρών: Τον Οκτώβριο η σπορά του νέου χλοοτάπητα – video

Γ.Παλάζης: Στις συναντήσεις με εξαγωγικές επιχειρήσεις του Ισημερινού συμμετείχε ο Επίτιμος Πρόξενος της Μολδαβίας

13/09/25 10:52 πμ

Γ.Παλάζης: Στις συναντήσεις με εξαγωγικές επιχειρήσεις του Ισημερινού συμμετείχε ο Επίτιμος Πρόξενος της Μολδαβίας

Κ. Πιερρακάκης: Η μείωση του ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά διορθώνει μια αδικία

13/09/25 10:37 πμ

Κ. Πιερρακάκης: Η μείωση του ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά διορθώνει μια αδικία

Νέος ΚΟΚ: Δείτε αναλυτικά τα βαριά πρόστιμα

13/09/25 10:32 πμ

Νέος ΚΟΚ: Δείτε αναλυτικά τα βαριά πρόστιμα

Γιορτή σήμερα 13 Σεπτεμβρίου: Άγιος Κορνήλιος ο Εκατόνταρχος

13/09/25 9:28 πμ

Γιορτή σήμερα 13 Σεπτεμβρίου: Άγιος Κορνήλιος ο Εκατόνταρχος

Θεσσαλονίκη: 18χρονη με τον σύντροφό της ξυλοκόπησαν τον πρώην και τον πατέρα του - Τον «παγίδευσε» και τους χτυπούσαν δέκα άτομα

13/09/25 10:22 πμ

Θεσσαλονίκη: 18χρονη με τον σύντροφό της ξυλοκόπησαν τον πρώην και τον πατέρα του – Τον «παγίδευσε» και τους χτυπούσαν δέκα άτομα

Υποπυραγός Ν.Παΐσιος: Οι κοινές ευρωπαϊκές εκπαιδεύσεις μας έχουν δώσει μια κοινή «γλώσσα» στο πεδίο

13/09/25 9:59 πμ

Υποπυραγός Ν.Παΐσιος: Οι κοινές ευρωπαϊκές εκπαιδεύσεις μας έχουν δώσει μια κοινή «γλώσσα» στο πεδίο

13/09/25 9:49 πμ

Σε ισχύ ο νέος ΚΟΚ από σήμερα: Έως 2.000 πρόστιμο για κινητό στην οδήγηση, 8.000 ευρώ για όριο ταχύτητας

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 13 Σεπτεμβρίου

13/09/25 9:23 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 13 Σεπτεμβρίου

Σπανούλης: «Παιδαριώδη λάθη εμείς, καλύτερη ενεργειακά η Τουρκία»

13/09/25 9:22 πμ

Σπανούλης: «Παιδαριώδη λάθη εμείς, καλύτερη ενεργειακά η Τουρκία»

Μέτρα ΔΕΘ: Τι λένε οι Σερραίοι; - video

12/09/25 10:21 μμ

Μέτρα ΔΕΘ: Τι λένε οι Σερραίοι; – video

Ι.Χουρουζίδης: Κανένα μέτρο της ΔΕΘ δεν αφορά την εστίαση - video

12/09/25 10:11 μμ

Ι.Χουρουζίδης: Κανένα μέτρο της ΔΕΘ δεν αφορά την εστίαση – video