Δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις για την παρουσίαση του έργου και των αποτελεσμάτων με τίτλο “Συνδέοντας τους ανθρώπους και την άγρια ζωή στη Βαλκανική Πράσινη Ζώνη” διοργανώνει η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ στην ... Περισσότερα

Καλλιστώ: “Συνδέοντας τους ανθρώπους και την άγρια ζωή στη Βαλκανική Πράσινη Ζώνη” στο Κάτω Νευροκόπι

Epiloges Press

Epiloges Press

Δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις για την παρουσίαση του έργου και των αποτελεσμάτων με τίτλο “Συνδέοντας τους ανθρώπους και την άγρια ζωή στη Βαλκανική Πράσινη Ζώνη” διοργανώνει η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου, την Τετάρτη 25 Ιουνίου και το Σάββατο 28 Ιουνίου.

Το συγκεκριμένο έργο έχει ως στόχο τη διερεύνηση της συνδεσιμότητας για τις αρκούδες (και άλλα μεγάλα θηλαστικά) στην περιοχή των συνόρων μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας ανάμεσα στο Όρβιλο/Σλαβγιάνκα Όρος και το δυτικότερο σημείο της Οροσειράς Ροδόπης κατά μήκος του Νέστου/Μέστα ποταμού. Επίσης, σημαντικός στόχος του έργου αποτελεί η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων, η προώθηση της συμμετοχής των πολιτών και, συνεπώς, η αύξηση της αποδοχής των προσπαθειών διατήρησης.

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025 στις 19:30 το απόγευμα στην ταβέρνα “Το Φράγμα” στο χωριό Λευκόγεια, όπου θα παρουσιαστούν οι δράσεις του έργου, ενώ θα υπάρξει και δραστηριότητα για παιδιά με τίτλο  “Μαθαίνουμε για την συνύπαρξη με την άγρια ζωή”.

Καλλιστώ: “Συνδέοντας τους ανθρώπους και την άγρια ζωή στη Βαλκανική Πράσινη Ζώνη” στο Κάτω Νευροκόπι

Το Σάββατο 28 Ιουνίου 2025 στις 19:00 στο Αμφιθέατρο του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου (Δημαρχείο) θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση ολοκλήρωσης του έργου “Συνδέοντας τους ανθρώπους και την άγρια ζωή στη Βαλκανική Πράσινη Ζώνη”, με παρουσίαση των τελικών αποτελεσμάτων και ανοιχτή συζήτηση για την συνύπαρξη με την συνύπαρξη με την άγρια ζωή και την προστασία της βιοποικιλότητας στην περιοχή της Οροσειράς Ροδόπης. Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί και θα απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι αρμόδιων τοπικών φορέων. Παράλληλα με την εκδήλωση θα λάβουν χώρα δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά.

Το πρωί του Σαββάτου 28 Ιουνίου 2025 θα πραγματοποιηθεί διαδραστική περιήγηση για παιδιά στον λόφο του Χρυσοκέφαλου, με σημείο εκκίνησης στις 10:00 πμ στην Εκκλησία του Χρυσοκέφαλου (Γέννηση της Θεοτόκου). Περισσότερες πληροφορίες για την περιήγηση στο τηλέφωνο 6977274287.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2025 θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου από το WWF Βουλγαρίας, το οποίο είναι ο δεύτερος εταίρος του έργου. 

Λίγα λόγια για το έργο

Το έργο αποσκοπεί στη διερεύνηση της συνδεσιμότητας για τις αρκούδες (και άλλα μεγάλα θηλαστικά) στην περιοχή των συνόρων μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας ανάμεσα στο Όρβιλο/Σλαβγιάνκα Όρος και το δυτικότερο σημείο της Οροσειράς Ροδόπης κατά μήκος του Νέστου/Μέστα ποταμού. Ένας άλλος βασικός στόχος αυτού του έργου θα είναι η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων, η προώθηση της συμμετοχής των πολιτών και, συνεπώς, η αύξηση της αποδοχής των προσπαθειών διατήρησης.

Advertisement
Babis

Κατά τη διάρκεια του έργου εξετάστηκε ο οικολογικός διάδρομος (πράσινη γέφυρα) της Ελληνοβουλγαρικής Φιλίας που βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών και καταγράφηκε η παρουσία μεγάλων θηλαστικών στην περιοχή. Το έργο επικεντρώνεται κυρίως στην καφέ αρκούδα (Ursus arctos), η οποία είναι προτεραιότητα σύμφωνα με την Οδηγία Οικοτόπων 92/43/ΕΟΚ και, συνεπώς, οι οικοτόποι και η συνδεσιμότητα των ειδών πρέπει να διατηρηθούν. 

Το έργο κατέγραψε επίσης την παρουσία του γκρίζου λύκου (Canis lupus), του ελαφιού (Cervus elaphus) και του αγριογούρουνου (Sus scrofa). Η ομάδα του έργου παρακολουθεί την παρουσία των θηλαστικών και τις απειλές μέσω εργασιών στο πεδίο (δηλαδή, συνεντεύξεις, βιοσήματα, τοποθέτηση καμερών), λαμβάνει και αναλύει δεδομένα για τον τρόπο ζωής των ειδών στην περιοχή. 

Μεταξύ άλλων, αναλύθηκαν δεδομένα ζημιών που έχουν καταγραφεί από τις αρμόδιες αρχές τα τελευταία 15 χρόνια, χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα κατανομής ειδών για να χαρτογραφήσει δυνητικούς οικοτόπους της αρκούδας και δημιουργήθηκαν κοινά πρωτόκολλα/φόρμες για τις εργασίες στο πεδίο προκειμένου να επιτευχθεί ομοιομορφία στη μεθοδολογία σε ολόκληρη την περιοχή μελέτης. 

Κατά τη διάρκεια του έργου υπήρξε άμεση και έμμεση εμπλοκή των ντόπιων, ενώ κινητοποιήθηκαν και εθελοντές/ εθελόντριες. Επίσης, υπήρξε σταθερή συνεργασία με τις τοπικές αρχές και κοινότητες, με στόχο τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής και ολοκληρωμένης στρατηγικής διαχείρισης της χρήσης της γης, με βιώσιμες και οικονομικά αποδοτικές λύσεις που θα διατηρήσουν και θα ενισχύσουν περαιτέρω το ρόλο της συνδεσιμότητας της περιοχής, θα βελτιώσουν τις συνθήκες συνύπαρξης ανθρώπου- άγριας ζωής και θα υποστηρίξουν την ΕΣΑ στα Βαλκάνια. 

Από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

«Καλλιστώ»


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παράταση για την απεργία των ταξί, «χειρόφρενο» μέχρι το πρωί της Παρασκευής

15/01/26 11:38 μμ

Παράταση για την απεργία των ταξί, «χειρόφρενο» μέχρι το πρωί της Παρασκευής

Το ΑΠΘ τίμησε τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο πρ. Αμερικής κ. Δημήτριο με το έμβλημα «Άγιος Δημήτριος»

15/01/26 11:32 μμ

Το ΑΠΘ τίμησε τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο πρ. Αμερικής κ. Δημήτριο με το έμβλημα «Άγιος Δημήτριος»

Πάνω από 60.000 Ολλανδούς τουρίστες δέχθηκε η Χαλκιδική το 2025

15/01/26 11:26 μμ

Πάνω από 60.000 Ολλανδούς τουρίστες δέχθηκε η Χαλκιδική το 2025

Ελλάδα – Κροατία 11-10: Μεγάλη νίκη και πρόκριση στα ημιτελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για την Εθνική πόλο ανδρών

15/01/26 11:21 μμ

Ελλάδα – Κροατία 11-10: Μεγάλη νίκη και πρόκριση στα ημιτελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για την Εθνική πόλο ανδρών

Κοινή ενημερωτική δράση των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη για την πρόληψη της βίας των εφήβων στα σχολεία

15/01/26 11:09 μμ

Κοινή ενημερωτική δράση των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη για την πρόληψη της βίας των εφήβων στα σχολεία

Συνταγή του Jamie Oliver για κοτόπουλο με λαχανικά

15/01/26 11:05 μμ

Συνταγή του Jamie Oliver για κοτόπουλο με λαχανικά

Ν/σ. Τροποποίηση Σύμβασης HELLENIC TRAIN- Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία

15/01/26 10:54 μμ

Ν/σ. Τροποποίηση Σύμβασης HELLENIC TRAIN- Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Ιανουαρίου

15/01/26 10:48 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Ιανουαρίου

«Έφυγε» από τη ζωή ο Άντε Γκργκούρεβιτς

15/01/26 10:38 μμ

«Έφυγε» από τη ζωή ο Άντε Γκργκούρεβιτς

Παραδόθηκε μεταμορφωμένος ο Ιαπωνικός Κήπος του Νερού στη Νέα Παραλία

15/01/26 10:34 μμ

Παραδόθηκε μεταμορφωμένος ο Ιαπωνικός Κήπος του Νερού στη Νέα Παραλία

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρέος μου να παραδώσω μία πατρίδα πιο ασφαλή απ' ό,τι την παρέλαβα

15/01/26 10:29 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρέος μου να παραδώσω μία πατρίδα πιο ασφαλή απ’ ό,τι την παρέλαβα

Σέρρες: Ελάχιστη η χρήση του IRIS στα καταστήματα εστίασης, μεγάλη πτώση της κίνησης μετά τις γιορτές - video

15/01/26 10:05 μμ

Σέρρες: Ελάχιστη η χρήση του IRIS στα καταστήματα εστίασης, μεγάλη πτώση της κίνησης μετά τις γιορτές – video