Τους κινδύνους που κρύβει η χρήση χρεωστικών καρτών, ανέπαφων συναλλαγών, έως και 25 ευρώ επισημαίνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σε πρόσφατη απόφαση της, κρούωντας τον «κώδωνα» του κινδύνου ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τους κινδύνους που κρύβει η χρήση χρεωστικών καρτών, ανέπαφων συναλλαγών, έως και 25 ευρώ επισημαίνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σε πρόσφατη απόφαση της, κρούωντας τον «κώδωνα» του κινδύνου στις τράπεζες!

Στην απόφαση (υπ΄αριθμόν 48/2018) η Αρχή επισημαίνει πως η χρήση της νέας κάρτας ανέπαφων συναλλαγών, εγείρει σοβαρούς κινδύνους για τους χρήστες της ενώ, ταυτόχρονα, απευθύνει αυστηρή σύσταση σε δύο τραπεζικά ιδρύματα, προκειμένου να παρέχουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους, είτε απενεργοποίησης της ανέπαφης λειτουργίας είτε τη χορήγηση νέας κάρτας, χωρίς αυτό το χαρακτηριστικό.

Advertisement
 

Η Αρχή επιλήφθηκε του ζητήματος με αφορμή τις καταγγελίες δύο πολιτών οι οποίες διαβιβάστηκαν ενώπιον της από τη Διεύθυνση Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και τον Συνήγορο του Καταναλωτή. Σημειώνεται πως η Αρχή με έγγραφο της ζήτησε πληροφορίες για τις ανέπαφες κάρτες από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, πέραν των δύο τα οποία αφορούσαν οι καταγγελίες των πολιτών που έφτασαν ενώπιον της. Μετά από τους ελέγχους που έκανε, κατέληξε πως η χρήση των εν λόγω χρεωστικών καρτών εγκυμονεί δύο σοβαρούς κινδύνους για τους πολίτες.

Πρώτον, εάν η κάρτα έρθει στα χέρια κακόβουλου τρίτου (π.χ. απώλεια από τον κάτοχο της) τότε αυτός θα μπορεί χωρίς την γνώση του PIN να πραγματοποιεί σειρά αγορών, αξίας μέχρι 25 ευρώ έκαστη και, δεύτερον, δεδομένου ότι μία τέτοια κάρτα μπορεί να εκπέμψει μέσω ραδιοκυμάτων υψηλής συχνότητας, προσωπικά δεδομένα όπως τον αριθμό και την ημερομηνία λήξης της, δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον που διαθέτει συσκευή ανάγνωσης αυτών των σημάτων και βρεθεί στην εμβέλεια τους, να τα καταγράψει.

Με χαμηλού κόστους λογισμικό

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Αρχής «η καταγραφή αυτή μπορεί να γίνει με κατάλληλο εξοπλισμό που δεν είναι δαπανηρός ή με επίσης χαμηλού κόστους λογισμικό που μπορεί να εγκατασταθεί σε «έξυπνες κινητές συσκευές», προσθέτοντας πως «έχοντας κάποιος κακόβουλος γνώση του αριθμού της κάρτας και της ημερομηνίας λήξης αυτής, μπορεί να επιχειρήσει να πραγματοποιήσει αγορά προϊόντος μέσω Διαδικτύου με χρέωση-πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό με τον οποίο είναι συνδεδεμένη η κάρτα, η αγορά δε αυτή ενδέχεται να ολοκληρωθεί επιτυχώς εφόσον το σχετικό ηλεκτρονικό κατάστημα δεν εφαρμόζει τα δέοντα μέτρα ασφάλειας».

Στις περιπτώσεις που εξέτασε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα οι τράπεζες αντικατέστησαν τις χρεωστικές κάρτες των καταγγελλόντων πελατών τους με τις νέες, υποχρεωτικά, χωρίς αναλυτική ενημέρωση για τα επιμέρους χαρακτηριστικά της εν λόγω επεξεργασίας όπως τα ποια δεδομένα μεταδίδονται ανέπαφα ή ποια δεδομένα τηρούνται στο chip της κάρτας.

Δυνατότητα απενεργοποίησης

Τελικά, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα καταλήγει-στην απόφαση της- ότι, ενόψει των κινδύνων, των πιθανοτήτων εμφάνισής τους και της σοβαρότητάς τους για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των φυσικών προσώπων πρέπει οι Τράπεζες σε κάθε περίπτωση να λαμβάνουν την συγκατάθεση των πελατών τους προκειμένου να τους χορηγήσουν τις κάρτες αλλά και επιπλέον να τους «παρέχουν είτε τη δυνατότητα απενεργοποίησης της ανέπαφης λειτουργίας ή, εναλλακτικώς, τη χορήγηση νέας κάρτας χωρίς ανέπαφη λειτουργία».

Advertisement
Babis

Επιπλέον, η Αρχή απευθύνει σύσταση στα πιστωτικά ιδρύματα στη περίπτωση που η κάρτα που έχει χορηγηθεί σε πελάτη έχει ενεργοποιημένη τη δυνατότητα τήρησης ιστορικού συναλλαγών στο chip της χωρίς αυτός να έχει δώσει την συγκατάθεσή του, τότε, θα πρέπει να ενημερωθεί με κάθε πρόσφορο τρόπο (π.χ. μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνύματος κατά τη σύνδεσή του σε προσωποποιημένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του υπεύθυνου επεξεργασίας, μέσω ταχυδρομικής επιστολής, κτλ.).

Σε κάθε περίπτωση-σύμφωνα με την απόφαση- οι τράπεζες θα πρέπει να δίνουν στους πελάτες του τη δυνατότητα να διακόψουν τη δυνατότητα τήρησης ιστορικού. Επιπλέον, σε κάθε νέα έκδοση-χορήγηση κάρτας, η εν λόγω δυνατότητα θα πρέπει να είναι εξ αρχής απενεργοποιημένη, και να ενεργοποιείται μόνο με συγκατάθεση του χρήστη της, καταλήγει η Αρχή στο σκεπτικό της απόφασης της.

 

dikastiko.gr

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Πειραιώς, στο πλαίσιο της διαχρονικής στήριξης που παρέχει στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, συνεχίζει τη δημιουργική συνεργασία της με την Εθνική Λυρική Σκηνή, με τη χορηγία του αφιερώματος στον σπουδαίο δημιουργό Νίκο Σ. Πετρόπουλο, που εγκαινιάζεται με την παρουσίαση της δημοφιλούς όπερας «Τόσκα» του Τζάκομο Πουτσίνι. Η «Τόσκα» παρουσιάζεται από τις 27 Νοεμβρίου 2025 έως τις 9 Ιανουαρίου 2026 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σηματοδοτώντας την έναρξη του αφιερώματος που πραγματοποιείται με τη χορηγία της Πειραιώς. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είναι ο Μέγας Δωρητής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, κατά τη σεζόν 2025/26, αναβιώνουν στην ΕΛΣ δύο από τις εμβληματικές παραγωγές του Νίκου Σ. Πετρόπουλου: η «Τόσκα» του Τζάκομο Πουτσίνι και η «Τραβιάτα» του Τζουζέππε Βέρντι. Ο Νίκος Σ. Πετρόπουλος έχει υπογράψει ως σκηνογράφος, ενδυματολόγος και σκηνοθέτης περισσότερες από είκοσι παραγωγές όπερας, οπερέτας και χοροδραμάτων, οι οποίες επαναλαμβάνονται με τεράστια επιτυχία τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Η συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή εντάσσεται στο πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Πειραιώς για τον Πολιτισμό, με στόχο την προαγωγή και ενίσχυση έργων μοναδικής πολιτιστικής αξίας και δημιουργών υψηλού επιπέδου που διαμορφώνουν τη σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα της χώρας.

13/11/25 11:35 πμ

Η Πειραιώς χορηγός του αφιερώματος στον Νίκο Σ. Πετρόπουλο και της όπερας «Τόσκα» στην Εθνική Λυρική Σκηνή

13/11/25 11:24 πμ

Λάρισα: 49χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της σε δυστύχημα σε φούρνο

 Οι διαταραχές κεφαλαλγίας επηρεάζουν τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως

13/11/25 11:16 πμ

 Οι διαταραχές κεφαλαλγίας επηρεάζουν τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως

Ηρεμία επικρατεί στο Κλειδί Σιντικής - Στον εισαγγελέα οι 30 συλληφθέντες για τα επεισόδια

13/11/25 11:11 πμ

Ηρεμία επικρατεί στο Κλειδί Σιντικής – Στον εισαγγελέα οι 30 συλληφθέντες για τα επεισόδια

Επιχείρηση του «ελληνικού FBI» σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική- Συνελήφθη 19χρονος Τούρκος

13/11/25 11:03 πμ

Επιχείρηση του «ελληνικού FBI» σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική- Συνελήφθη 19χρονος Τούρκος

Στ. Παπασταύρου: Απεξάρτηση από τη Ρωσία και στροφή προς το αμερικανικό αέριο με κύρια πύλη εισόδου την Ελλάδα - Τι συζητήθηκε στις Βρυξέλλες

13/11/25 10:58 πμ

Στ. Παπασταύρου: Απεξάρτηση από τη Ρωσία και στροφή προς το αμερικανικό αέριο με κύρια πύλη εισόδου την Ελλάδα – Τι συζητήθηκε στις Βρυξέλλες

Κιάρα Μαρκέζη: Η εγγονή του Α. Τσοχατζόπουλου... μαγεύει στην πασαρέλα

13/11/25 10:50 πμ

Κιάρα Μαρκέζη: Η εγγονή του Α. Τσοχατζόπουλου… μαγεύει στην πασαρέλα

Έξωση λόγω λήξης μίσθωσης: Τι δικαιούστε και τι πρέπει να προσέξετε

13/11/25 10:47 πμ

Έξωση λόγω λήξης μίσθωσης: Τι δικαιούστε και τι πρέπει να προσέξετε

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας στο επίκεντρο της ενεργειακής επανεκκίνησης της Ευρώπης

13/11/25 10:38 πμ

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας στο επίκεντρο της ενεργειακής επανεκκίνησης της Ευρώπης

Επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας για την κατάσταση του οδικού άξονα Αμφίπολης – Δράμας και Σερρών - Δράμας

13/11/25 10:31 πμ

Επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας για την κατάσταση του οδικού άξονα Αμφίπολης – Δράμας και Σερρών – Δράμας

Κιλκίς: Κρεοπώλης τραυματίστηκε θανάσιμα στη μηριαία αρτηρία κατά την εκτέλεση εργασιών

13/11/25 9:49 πμ

Κιλκίς: Κρεοπώλης τραυματίστηκε θανάσιμα στη μηριαία αρτηρία κατά την εκτέλεση εργασιών

Πυρκαγιά σε σκάφος στη Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά - Βυθίστηκαν τρία σκάφη

13/11/25 9:09 πμ

Πυρκαγιά σε σκάφος στη Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά – Βυθίστηκαν τρία σκάφη