Ο καφές αποτελεί πραγματικά ένα υγιεινό ρόφημα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι κόκκοι του καφέ είναι γεμάτοι αντιοξειδωτικά και ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά που συντελούν στην βελτίωση της υγείας μας. Μελέτες ... Περισσότερα

Καφές: Από ποιες σοβαρές παθήσεις μας προστατεύει

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Ο καφές αποτελεί πραγματικά ένα υγιεινό ρόφημα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι κόκκοι του καφέ είναι γεμάτοι αντιοξειδωτικά και ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά που συντελούν στην βελτίωση της υγείας μας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της κίρρωσης της ηπατικής νόσου στο τελευταίο στάδιο, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλους τύπους άνοιας. Η κατανάλωση καφέ έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, ενώ μια νέα μελέτη διαπιστώνει πως η κατανάλωση καφέ ενδέχεται να «προστατεύει» από τη νόσο του Πάρκινσον. Εξετάζοντας στοιχεία από 184.024 άτομα για ένα διάστημα 13 ετών, μια διεθνής ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπιναν καφέ διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με Πάρκινσον σε σχέση με εκείνα που δεν έπιναν καθόλου.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των πρωταρχικών μεταβολιτών της καφεΐνης– δηλαδή της παραξανθίνης και της θεοφυλλίνης- σε δείγματα αίματος εκατοντάδων ατόμων που είχαν διαγνωστεί με Πάρκινσον. Διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ των μεταβολιτών και του κινδύνου εμφάνισης Πάρκινσον.

«Η μελέτη αυτή κατέδειξε μια αντίστροφη συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ με καφεΐνη με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον σε μια από τις μεγαλύτερες διαχρονικές κοορτές παγκοσμίως με περισσότερα από 20 χρόνια παρακολούθησης», γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που διαπιστώνει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον, αλλά πάει ένα βήμα παραπέρα καθώς εξετάζει βιοδείκτες πρόσληψης καφεΐνης χρόνια πριν από τη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον.

Οι ερευνητές της νέας μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, διαπίστωσαν πως το κορυφαίο 25% των καταναλωτών καφέ είχε 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει Πάρκινσον, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ. Σε όλους τους καταναλωτές καφέ που συμμετείχαν στη μελέτη, η μείωση του κινδύνου κυμάνθηκε από 5 έως 63%, ανάλογα με τη χώρα. Ενώ η συσχέτιση εξακολουθούσε να ισχύει όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, η αιτιώδης συνάφεια δεν έχει αποδειχθεί ακόμη. Ωστόσο, φαίνεται ότι η καφεΐνη και τα συστατικά της προστατεύουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι νευροπροστατευτικές επιδράσεις της καφεΐνης- η ιδιότητά της δηλαδή να διατηρεί τη ροή της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο- θα μπορούσε ενδεχομένως να εξηγήσει αυτά τα ευρήματα. Η νόσος του Πάρκινσον χαρακτηρίζεται από μείωση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, λόγω απώλειας νευρικών κυττάρων στο τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται substantia nigra.

«Η αποκάλυψη της βιολογικής δράσης της καφεΐνης στη νόσο του Πάρκινσον έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, εμπλουτίζει τις γνώσεις μας σχετικά με την αιτιολογία της και θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών πρόληψης» κατέληξαν οι ερευνητές.

πηγή healthstories.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καβάλα: Τραυματίστηκε 9χρονος σε θαλάσσιο πάρκο στη Νέα Πέραμο

23/08/25 11:30 πμ

Ν. Πέραμος: 9χρονος έπεσε από φουσκωτή τσουλήθρα και τραυματίστηκε

Όταν οι ακρίδες σκίασαν τον Αττικό ουρανό και ανάγκασαν τον δήμαρχο Πετράκη να τις επικηρύξει

23/08/25 11:24 πμ

Όταν οι ακρίδες σκίασαν τον Αττικό ουρανό και ανάγκασαν τον δήμαρχο Πετράκη να τις επικηρύξει

Σαντορίνη το Φθινόπωρο: Η εποχή που το νησί αποκαλύπτει το πιο γοητευτικό του πρόσωπο

23/08/25 10:28 πμ

Σαντορίνη το φθινόπωρο: Η εποχή που το νησί αποκαλύπτει το πιο γοητευτικό του πρόσωπο

Θεσσαλονίκη: Θείος πρόσβαλε τη γενετήσια αξιοπρέπεια, έπιασε από τον λαιμό την ανιψιά του και την γρονθοκόπησε

23/08/25 10:01 πμ

Θεσσαλονίκη: Θείος πρόσβαλε τη γενετήσια αξιοπρέπεια, έπιασε από τον λαιμό την ανιψιά του και την γρονθοκόπησε

Η μαστορική τέχνη της πέτρας στα χωριά των Γρεβενών και της Κοζάνης

23/08/25 9:57 πμ

Η μαστορική τέχνη της πέτρας στα χωριά των Γρεβενών και της Κοζάνης

Ρομπότ - ξεναγός, μιλάει 120 γλώσσες και ξεναγεί τους επισκέπτες στον δήμο Βόλβης

23/08/25 10:06 πμ

Ρομπότ – ξεναγός, μιλάει 120 γλώσσες και ξεναγεί τους επισκέπτες στον δήμο Βόλβης

Δημογραφικό: Ολοένα και λιγότεροι…

23/08/25 9:38 πμ

Δημογραφικό: Ολοένα και λιγότεροι…

Γλυκοπατάτες – Τα θρεπτικά τους στοιχεία και μια ξεχωριστή συνταγή

23/08/25 1:26 πμ

Γλυκοπατάτες – Τα θρεπτικά τους στοιχεία και μια ξεχωριστή συνταγή

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 23 Αυγούστου

23/08/25 1:14 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 23 Αυγούστου

Δολοφονία 47χρονης στο Χαλάνδρι: Στη φυλακή οδηγείται ο 28χρονος δράστης

22/08/25 8:12 μμ

Δολοφονία 47χρονης στο Χαλάνδρι: Στη φυλακή οδηγείται ο 28χρονος δράστης

Την απόσυρση σχεδίου εποικισμού από το Ισραήλ ζητούν 25 ΥΠΕΞ μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

22/08/25 8:09 μμ

Την απόσυρση σχεδίου εποικισμού από το Ισραήλ ζητούν 25 ΥΠΕΞ μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

23 Αυγούστου: Τα εννιάμερα της Παναγίας- Τι γιορτάζουμε

22/08/25 7:17 μμ

23 Αυγούστου: Τα εννιάμερα της Παναγίας- Τι γιορτάζουμε