Καραμανλής: Αντιπολίτευση της μιζέριας από τον ΣΥΡΙΖΑ -Κορόιδευε τους πολίτες για Εγνατία-ΒΟΑΚ
Date:
«Αντιπολίτευση της μιζέριας» χαρακτήρισε το ΣΥΡΙΖΑ, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, απαντώντας στη Βουλή σε ερωτήσεις για το ΒΟΑΚ και την Εγνατία Οδό.
Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνηση κορόιδευε τους πολίτες και στα δύο αυτά θέματα, ενώ ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει τις μεγάλες νίκες της σημερινής Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, μάλιστα, σήμερα, έγινε γνωστό, ότι ξεμπλόκαρε μετά από χρόνια και το βόρειο τμήμα του Ε65.
Ειδικότερα, όσον αφορά στο ΒΟΑΚ, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα κατατεθούν όλες οι μελέτες για να δοθεί η απαραίτητη περιβαλλοντική αδειοδότηση. Αναφέρθηκε επίσης στην προμελέτη οδικών και υδραυλικών έργων στα ήδη κατασκευασμένα τμήματα του ΒΟΑΚ με διαχωρισμένη επιφάνεια κυκλοφορίας και συγκεκριμένα στις Παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, στο πλαίσιο της οποίας θα εξετασθεί και το ζήτημα των πέντε ανισόπεδων κόμβων, Μεσσαράς, Φοινικά, Κνωσσού, Κατσαμπά και Αεροδρομίου. Επισήμανε δε πως αυτοί αναπτύσσονται σε ένα μήκος αυτοκινητοδρόμου της τάξης των 7 περίπου χιλιομέτρων, γεγονός που δημιουργεί τεράστια ζητήματα οδικής ασφάλειας και τεχνικές δυσκολίες.
Έκανε δε λόγο για παραλήρημα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στο ΒΟΑΚ και τόνισε: «Τι κάνατε τόσα χρόνια; Μία μολυβιά στο χάρτη. Ακούστε θράσος: Κάνατε διαγωνισμό εκδήλωσης ενδιαφέροντος χωρίς μελέτες. Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε».
Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε επίσης το ΣΥΡΙΖΑ ότι επί δύο χρόνια κορόιδευε τους πολίτες της Κρήτης, λέγοντας ότι δεν θα έβαζε διόδια στο ΒΟΑΚ και πρόσθεσε: «Και από που θα το χρηματοδοτούσατε; Από τα λεφτόδεντρα του 2015;»
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε επίσης: «Γεωτεχνικές μελέτες ξέρετε τι σημαίνουν; Σε άλλες περιπτώσεις, για ένα δρόμο τόσο μεγάλο, θέλει τρία χρόνια. Αυτό που δεν κάνατε εσείς, το κάναμε εμείς σε 16 μήνες και σύντομα καταθέτουμε όλες τις μελέτες για να πάρουμε περιβαλλοντική αδειοδότηση».
Πρόσθεσε εξάλλου πως: «Για να γίνει ένα έργο, σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, χρειάζονται: Γεωτεχνικές μελέτες, που δεν είχατε. Χάραξη, που δεν είχατε. Και περιβαλλοντική αδειοδότηση, την οποία επί τέσσερα χρόνια δεν μπορούσατε να καταθέσετε».
Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι αντίθετα η Νέα Δημοκρατία είπε την αλήθεια στον κρητικό λαό και παρουσίασε ένα συγκεκριμένο πλάνο για το ΒΟΑΚ, ο οποίος πολύ σύντομα θα δημοπρατηθεί με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και με περιβαλλοντική αδειοδότηση.
«Κάνετε αντιπολίτευση της μιζέριας και στα ζητήματα της πανδημίας και της υγείας και στα ζητήματα των μεγάλων έργων υποδομής. Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση έχει πετύχει μία μεγάλη νίκη. Ο Ε65 ξεμπλόκαρε. Ένας δρόμος που προσπαθούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ επί τόσα χρόνια να ξεμπλοκάρει, ξεμπλόκαρε μέσα σε 16 μήνες», πρόσθεσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.
Αναφέρθηκε επίσης στο Πάτρα – Πύργος, υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «τότε που ήθελε να φτιάξει καναλάρχες- εργολάβους» διέλυσε μία έτοιμη δημοπράτηση για να δώσει το έργο στους «αγαπημένους του αριστερούς εργολάβους». Σημείωσε πως και αυτό το έργο έχει πάρει τον τελικό του δρόμο και κατέληξε πως: «Δύο οδικά δίκτυα που πραγματικά λείπουν από τη χώρα, ο ΒΟΑΚ και το Πάτρα- Πύργος μπαίνουν σε μία σειρά».
Όσον αφορά στην Εγνατία Οδό, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση έβαλε πρώτα διόδια λελογισμένα στα τρία λεπτά ανά χιλιόμετρο, ενώ η ΚΥΑ Σπίρτζη – Τσακαλώτου προέβλεπε εξαρχής διόδια στα πέντε λεπτά ανά χιλιόμετρο.
«Εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, η δήθεν αριστερή κυβέρνηση, που δήλωνε ότι ήταν μαζί με το λαό, από την άλλη όμως έβαζε διόδια χωρίς όρους και προϋποθέσεις», σχολίασε, εξηγώντας ότι για τη συντήρηση των αυτοκινητόδρομων απαιτούνται διόδια.
Σημείωσε χαρακτηριστικά πως ο ίδιος ως Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπέγραψε να μπουν διόδια στο Στρυμονικό, δηλαδή στην εκλογική του περιφέρεια, αγνοώντας το όποιο πολιτικό κόστος.
Ο κ. Καραμανλής υπερασπίστηκε τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, αλλά τόνισε: «Δεν μιλάμε για μία ιδιωτικοποίηση. Μιλάμε για μία παραχώρηση ενός αυτοκινητόδρομου για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ένας δρόμος μήκους 900 χλμ, τον οποίο το ελληνικό δημόσιο δεν έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να συντηρήσει και ο οποίος σε αρκετά κομμάτια είναι προβληματικός». Εκτίμησε επίσης ότι κερδισμένοι σε μία σωστή σύμβαση παραχώρησης δεν είναι οι κατασκευαστές, αλλά οι χρήστες, διότι οι οδηγοί που χρησιμοποιούν το δρόμο θα έχουν υπηρεσίες αναβαθμισμένες, θα έχουν ΣΕΑ, θα έχουν ένα δρόμο καλά συντηρημένο και ασφαλή.
Ξεκαθάρισε τέλος ότι η Κυβέρνηση στηρίζει τους εργαζόμενους της Εγνατίας, η οποία μεταξύ άλλων έχει αναλάβει και το έργο των παρεμβάσεων σε 7.000 επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου όλης της χώρας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του ανθρώπινου δυναμικού της.