Καραμανλής: Αποζημίωση από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε όσους είχαν αγοράσει εισιτήρια

Τι είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών που τόνισε πως υπήρξε παρακώλυση συγκοινωνίας και κατάληψη

 

Advertisement

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μίλησε για το θέμα που προέκυψε σχετικά με την απεργία στα τρένα, τονίζοντας πως δεν υπήρξε προειδοποίηση.

Ο κ. Καραμανλής βρέθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Αυτή η απεργία έγινε για το ασφαλιστικό. Αυτό σημαίνει πως έπρεπε να είχαν ειδοποιήσει, όπως είχαν ειδοποιήσει π.χ. οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ και στα λεωφορεία ότι θα απεργήσουν. Κι έτσι, ο κόσμος ήξερε ότι αυτά τα μέσα δεν θα λειτουργούσαν κι έκανε άλλον προγραμματισμό. Τι έγινε όμως στην περίπτωση του ΟΣΕ; Δεν ειδοποίησαν ότι θα κάνουν απεργία. Λυπάμαι που το λέω. Τα σωματεία που ξεσήκωσαν αυτή την ιστορία είναι οι κλειδούχοι και σταθμάρχες. Μια συγκεκριμένη ομάδα συνδικαλιστών, όχι όλοι οι εργαζόμενοι.

Δεν αληθεύει ότι είχαν ειδοποιήσει. Διότι έπρεπε 24 ώρες πριν να έχουν βγάλει ανακοίνωση και θα την είχαν όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, θα την είχαν και όλα τα Υπουργεία, θα την είχε και όλος ο κόσμος. Επομένως, τι έγινε; Έγινε και πάλι ένα παιχνίδι, το οποίο τελικά ταλαιπωρεί όλους μας και προσβάλλει την κοινή λογική. Τελευταία στιγμή, κι ενώ ο κόσμος περίμενε στις αποβάθρες, κι ενώ δεν είχαν ειδοποιηθεί, μια χούφτα εργαζομένων, μια χούφτα συνδικαλιστών αποφάσισε με το έτσι θέλω να πάει να κλειδώσει και να μπλοκάρει το αμαξοστάσιο.

Advertisement
MEGA

Τώρα, τι κάναμε εμείς. Εμείς, από το πρωί συνεννοηθήκαμε με τον κ. Πρωθυπουργό. Εγώ, αμέσως πήγα στο Μέγαρο Μαξίμου και βγήκαμε και είπαμε ότι δεν θα ανεχθούμε να παρακωλύεται η συγκοινωνία. Και θα εφαρμόσουμε το νόμο. Κι αν δεν αδειάσουν τις ράγες, κι αν δεν ξεμπλοκάρουν το αμαξοστάσιο, θα πάρουμε όλα τα μέτρα που μας δίνει ο νόμος όταν γίνεται παρακώλυση συγκοινωνίας, κι όταν γίνεται κατάληψη σε εργασιακό χώρο. Υπήρξε παρακώλυση συγκοινωνίας και κατάληψη.

Γιατί κυκλοφορούν τρένα μετά το μεσημέρι; Μετά τις 15:15; Προφανώς, υπήρξε παρακώλυση. Δεν είχαμε ειδοποιηθεί ότι θα απεργήσουν. Εμείς δεν είμαστε εναντίον στο δικαίωμα της απεργίας. Αυτό είναι ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζόμενων. Αυτό που ζητά η Πολιτεία, κι αυτό που επιτάσσει η κοινή λογική, είναι να δίνεται αρκετός χρόνος ειδοποίησης. Όταν λοιπόν τους είπαμε ότι θα κινήσουμε τις διαδικασίες του αυτοφώρου – γιατί αμέσως πήγε ο πρόεδρος του ΟΣΕ κάτω και τους είπε “ή ανοίγετε τον Σταθμό ή θα έχετε τις επιπτώσεις του νόμου” – αμέσως άνοιξε ο Σταθμός. Αυτά που ακούσαμε πριν από λίγο (από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών) δυστυχώς προσβάλλουν και την κοινή λογική και τη νοημοσύνη των πολιτών».

Στη συνέχεια ο υπουργός Υποδομών τόνισε για την αποζημίωση όσων είχαν αγοράσει εισιτήριο:

«Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που είναι μία ιδιωτική εταιρεία και δεν έχει ευθύνη για αυτή την ιστορία, έπειτα από συνεννόηση με το Υπουργείο, θα αποζημιώσει όσους έχουν πάρει εισιτήριο, το επιβατικό κοινό που ταλαιπωρήθηκε, δηλαδή, σήμερα. Διότι, πλέον, πρέπει να καταλάβουμε ότι δε μπορούν να ταλαιπωρούνται οι πολλοί για τα καπρίτσια και για τους τσαμπουκάδες κάποιων λίγων συνδικαλιστών».

Επίσης ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στον νόμο για προσωπικό ασφάλειας:

«Το έχουμε προαναγγείλει και το κάνουμε με πολύ μεγάλη προσοχή. Το Υπουργείο είναι έτοιμο και έχει ήδη στείλει στον Υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη ένα πρώτο σχέδιο. Το σκεπτικό – και θέλω να το ξεκαθαρίσω – είναι ότι εμείς δεν θα νομοθετήσουμε στο γόνατο. Διότι, ακούω διάφορους σήμερα να λένε “για ποιο λόγο δεν τo έχετε κάνει ακόμα;”. Είναι μία διαδικασία η οποία θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Να είμαστε συνεπείς με το Σύνταγμα. Να μην έχουμε προβλήματα αντισυνταγματικότητας. Και θέλουμε να πάρουμε πρακτικές που συμβαίνουν σε άλλες χώρες που έχουν ομοιότητες με την Ελλάδα, όπως η Ιταλία και η Γαλλία. Επομένως, όταν νομοθετήσουμε – που θα νομοθετήσουμε πολύ γρήγορα – θέλουμε ο νόμος αυτός να είναι εφαρμόσιμος και να μην έχουμε το κακό παράδειγμα να ψηφίζεται ένας νόμος που δεν εφαρμόζεται.

Επίσης να πω ότι ο νόμος αυτός δεν σημαίνει ότι θα λειτουργεί για παράδειγμα το Μετρό καθόλη την διάρκεια της ημέρας, όταν θα έχουμε απεργία. Θα γίνονται σε συγκεκριμένες διαδρομές, με συγκεκριμένους συρμούς, συγκεκριμένα δρομολόγια, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καταστροφές από χαλάζι σε μηλοκαλλιέργειες στην Καστοριά

04/08/25 5:55 μμ

Καταστροφές από χαλάζι σε μηλοκαλλιέργειες στην Καστοριά

Το ΚΚΕ «για την αντιπαράθεση σχετικά με τις απαράδεκτες δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα»

04/08/25 5:48 μμ

Το ΚΚΕ «για την αντιπαράθεση σχετικά με τις απαράδεκτες δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα»

Ο Αντετοκούνμπο από σήμερα στην προετοιμασία της εθνικής για το EuroBasket 2025

04/08/25 5:42 μμ

Ο Αντετοκούνμπο από σήμερα στην προετοιμασία της εθνικής για το EuroBasket 2025

Βρετανία: Ξεκινά η διάθεση εμβολίου κατά της γονόρροιας

04/08/25 5:36 μμ

Βρετανία: Ξεκινά η διάθεση εμβολίου κατά της γονόρροιας

Ρεύμα: Τι είναι το κόκκινο τιμολόγιο που έρχεται

04/08/25 5:36 μμ

Ρεύμα: Τι είναι το κόκκινο τιμολόγιο που έρχεται

Νεκρός 81χρονος στην παραλία της Επανομής

04/08/25 5:37 μμ

Νεκρός 81χρονος στην παραλία της Επανομής

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ενώ ο πλανήτης καίγεται, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κάψει και τα σκουπίδια για να κερδοσκοπούν λίγοι εργολάβοι

04/08/25 5:37 μμ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ενώ ο πλανήτης καίγεται, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κάψει και τα σκουπίδια για να κερδοσκοπούν λίγοι εργολάβοι

Λίβανος: Πέντε χρόνια μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, ο πρόεδρος της χώρας υπόσχεται δικαιοσύνη

04/08/25 5:08 μμ

Λίβανος: Πέντε χρόνια μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, ο πρόεδρος της χώρας υπόσχεται δικαιοσύνη

Δικογραφία σε βάρος πέντε Ρομά για εκβίαση – Ζήτησαν 10.000 ευρώ επειδή το θύμα χώρισε την αδερφή του δράστη

04/08/25 5:05 μμ

Δικογραφία σε βάρος πέντε Ρομά για εκβίαση – Ζήτησαν 10.000 ευρώ επειδή το θύμα χώρισε την αδερφή του δράστη

Nelly’s- Η Σαντορίνη του μεσοπολέμου - Φωτογραφική έκθεση στο Κέντρο Φωτογραφίας Καστελάνα, στο Καστέλι Πύργου Σαντορίνης

04/08/25 4:59 μμ

Nelly’s- Η Σαντορίνη του μεσοπολέμου – Φωτογραφική έκθεση στο Κέντρο Φωτογραφίας Καστελάνα, στο Καστέλι Πύργου Σαντορίνης

Σέρρες: Θρήνος στον Δραβήσκο για τον χαμό του 19χρονου σε τροχαίο

04/08/25 4:51 μμ

Σέρρες: Θρήνος στον Δραβήσκο για τον χαμό του 19χρονου σε τροχαίο

Παραλία Οφρυνίου: Πυκνώνει το μυστήριο για την 59χρονη Βρετανίδα που εξαφανίστηκε ενώ ο σύζυγός της κοιμόταν

04/08/25 4:39 μμ

Παραλία Οφρυνίου: Πυκνώνει το μυστήριο για την 59χρονη Βρετανίδα που εξαφανίστηκε