Καραμανλής: Δεν έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται αυτοί που έφεραν τις αστικές συγκοινωνίες σε μαύρα χάλια!
Date:
Σημεία της ομιλίας του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή στη Βουλή επί του προϋπολογισμού
Σημασία έχει αυτή την ώρα η εθνική προσπάθεια.
Εμείς ως κυβέρνηση δεν λέμε αυτάρεσκα ότι τα έχουμε κάνει όλα τέλεια.
Προσέξτε, όμως, κύριοι της αντιπολίτευσης και ιδίως εσείς, συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ:
Οι πολίτες καταλαβαίνουν.
Οι πολίτες γνωρίζουν ποιοι συμμετέχουν στην εθνική προσπάθεια και ποιοι όχι…
Αντιλαμβάνονται ποιοι ακόμα και σε μια παγκόσμια υγειονομική κρίση αναζητούν μικροκομματικά οφέλη. Θυμούνται ποιοι στην πρώτη φάση της πανδημίας διαμαρτύρονταν που δεν άνοιξαν όλα νωρίτερα και στη δεύτερη φάση φωνάζουν που δεν έμειναν όλα κλειστά. Και το χειρότερο για εσάς, οι πολίτες βλέπουν ποιοι επενδύουν πολιτικά στην πανδημία.
Μην παραδίδεστε στο λαϊκισμό. Μην εγκλωβίζετε την πολιτική ζωή της χώρας σε ανούσιες αντιπαραθέσεις. Αφήστε τη στείρα, ανορθολογική αντιπολίτευση. Σε λίγες μέρες έχουμε 2021, όχι 2015.
Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπως γνωρίζετε, έχουμε να διαχειριστούμε προβλήματα που δεν λύνονται μέσα σε μια νύχτα. Ούτε τα έργα φυτρώνουν, ούτε οι συγκοινωνίες – σε ελεύθερη πτώση επί χρόνια – διορθώνονται από τη μια μέρα στην άλλη.
Η πραγματικότητα είναι ότι παραλάβαμε αστικές συγκοινωνίες υπό διάλυση, μεγάλα εμβληματικά έργα κολλημένα, σχεδιασμό και ωρίμανση νέων έργων στο απόλυτο μηδέν.
Παρά τις αντικειμενικές αντιξοότητες, δουλεύουμε σκληρά και συστηματικά. Σε υποδομές και μεταφορές, η προσπάθεια κορυφώνεται το 2021.
Στο σχεδιασμό μας, θέτουμε κυρίως τρεις μεγάλους στόχους:
Πρώτος στόχος, να υλοποιήσουμε θεσμικές παρεμβάσεις που αλλάζουν τα δεδομένα.
Θέλουμε καλύτερα έργα, που να γίνονται στην ώρα τους, με διαφάνεια και απόλυτο σεβασμό στα χρήματα των φορολογούμενων. Κι αυτά τα επιτυγχάνουμε με δύο τρόπους:
- Αναθεωρούμε τον 4412.
- Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι να θεσπίσουμε ένα νέο εργαλείο, τις προτάσεις καινοτομίας.
Ο δεύτερος στόχος είναι τα έργα υποδομής να μπουν στην πρώτη γραμμή το 2021, ενόψει της μεγάλης εθνικής προσπάθειας για επανεκκίνηση της οικονομίας.
Μετά από 17 μήνες που παλεύουμε να ξεμπλοκάρουμε μεγάλα έργα και να ωριμάσουμε νέα, σήμερα έχουμε έτοιμο ένα ολοκληρωμένο πλάνο έργων σε όλη τη χώρα, συνολικού ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ. Και μέσα στο 2021 αυτά πλέον προχωρούν με ταχύτητα.
Έργα που μπορούμε να χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες.
- Στη μία έχουμε μεγάλα έργα που τα βρήκαμε τελματωμένα και ναρκοθετημένα από την προηγούμενη κυβέρνηση και καταφέραμε να τα ξεμπλοκάρουμε και να τα σώσουμε:
-
Η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας. Μέσα στο 2021 θα δούμε τα πρώτα εργοτάξια.
-
Το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Επιλέξαμε και Μετρό και Αρχαία. Δώσαμε ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου, το 2023. Βέβαια πάλι κάποιοι αμετανόητοι προσπαθούν να το καθυστερήσουν προσφεύγοντας στο ΣτΕ. Αυτοί όμως θα έχουν και την ευθύνη τυχόν καθυστερήσεων. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα δικαιωθούμε.
-
Πάτρα-Πύργος.
-
ΒΟΑΚ.
-
Ε65.
- Άκτιο-Αμβρακία.
- Και δίπλα σε αυτά, έχουμε τη νέα γενιά έργων.
Όπως είναι ενδεικτικά:
Τα νέα σιδηροδρομικά έργα. Έργα της επόμενης 15ετίας. Έργα φιλικά προς το περιβάλλον, που δίνουν προοπτική να γίνει η χώρα κόμβος υποδομών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σχεδιάζουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει γίνει στη χώρα, ύψους 3,3 δισ. ευρώ.
Μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.
Η νέα αναβαθμισμένη Περιφερειακή Θεσσαλονίκης, το λεγόμενο Flyover. Ο σχεδιασμός για την υλοποίησή της με ΣΔΙΤ προχώρησε σε χρόνο ρεκόρ. Την περασμένη Δευτέρα, ολοκληρώθηκε η εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού.
Η επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό προς τη Δυτική Αττική. Σχεδιάζουμε να προκηρυχθεί τέλη του 2021.
Το νέο Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας που περιλαμβάνει σημειακές παρεμβάσεις σε 7.000 επικίνδυνα σημεία σε όλη τη χώρα.
Κι επίσης μια σειρά από μικρότερα ή μεγαλύτερα έργα αναβάθμισης αεροδρομίων, λιμανιών, διασύνδεσης υποδομών μας και συνδυασμένων μεταφορών.
Καταφέραμε να καινοτομήσουμε κάνοντας το αυτονόητο: Οι οδηγοί να χρησιμοποιούν έναν πομποδέκτη για τις διελεύσεις τους από όλους τους αυτοκινητόδρομους. Τώρα, επόμενος στόχος είναι η χιλιομετρική χρέωση.
- Ένα μέρος από το συνολικό πρόγραμμα έργων θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η πρότασή μας περιλαμβάνει μεγάλα οδικά έργα, υδροδοτικά και αντιπλημμυρικά έργα, έργα ανάταξης και αναβάθμισης του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου και έργα αναβάθμισης περιφερειακών αεροδρομίων.
Ο τρίτος μεγάλος στόχος μας είναι φυσικά, καλύτερες αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Όσο κι αν η κατάσταση μέρα με τη βελτιώνεται, οι πολίτες έχουν ασφαλώς κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται για προβλήματα που ακόμα υπάρχουν.
Ξέρετε ποιοι δεν έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται και να κουνάνε το δάχτυλο;
Αυτοί που έφεραν τις αστικές συγκοινωνίες σε μαύρα χάλια!
Αυτοί που όταν έφυγαν άφησαν κάτω από 850 λεωφορεία στους δρόμους της Αθήνας, 230 στη Θεσσαλονίκη και το 1/3 των συρμών του Μετρό σε ακινησία. Αυτοί που το μόνο που έκαναν, ήταν να αυξήσουν τις τιμές των εισιτηρίων! Ενώ αντιθέτως, επί 4,5 χρόνια δεν έκαναν ούτε μία πρόσληψη, δεν αγόρασαν ούτε ένα λεωφορείο, έναν διαγωνισμό πήγαν να κάνουν τελευταία στιγμή κι αυτόν τον ακύρωσε η ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών…
Τα βήματα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει, δεν είναι λίγα, αλλά δεν είναι και αρκετά για τους πολίτες. Άρα δεν είναι αρκετά ούτε για εμάς. Γι’ αυτό και μέσα στο 2021 συνεχίζουμε με την ίδια προσήλωση την υλοποίηση του σχεδιασμού μας.
Ακούμε επίσης την κριτική γιατί δεν κινηθήκαμε ακόμη πιο γρήγορα – και είναι αλήθεια πως θα το ήθελα κι εγώ. Αλλά κάνουμε πράγματα, που για την Ελλάδα είναι πρωτόγνωρα, με όσο γίνεται μεγαλύτερη ταχύτητα και διαφάνεια. Μέσα σε 17 μήνες κάνουμε όσα δεν είχαν γίνει επί μια δεκαετία και μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν ξαναγίνει ποτέ.
Εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που αναπτύσσεται σε 3 φάσεις:
Ανάταξη – Ενίσχυση – Ανανέωση.
Ανατάξαμε τον στόλο των λεωφορείων, ώστε όσα λεωφορεία μπορούν, να βγουν στο δρόμο με κάποιες επιδιορθώσεις.
Σήμερα στους δρόμους της Αθήνας κυκλοφορούν 200 επιπλέον λεωφορεία των ΚΤΕΛ, σε συνολικά 60 γραμμές.
Συνολικά έχουμε κατά μέσο όρο 1.100 περισσότερα δρομολόγια την ημέρα.
Την ίδια ώρα, προχωρούμε το διαγωνισμό για την προμήθεια 300 σύγχρονων λεωφορείων με leasing. Είμαστε ήδη στη φάση της αξιολόγησης.
Ενώ στη Θεσσαλονίκη, από 230 λεωφορεία στο δρόμο έχουμε φτάσει στα 400 και σύντομα στα 550. Και εκεί με ανάταξη του στόλου, σύμπραξη με ΚΤΕΛ, leasing, αλλά και με τη συνδρομή του Δήμου.
Ταυτόχρονα, στα μέσα σταθερής τροχιάς, οι χρονοαποστάσεις έχουν μειωθεί.
Παραδώσαμε 3 νέους σταθμούς του Μετρό και προχωράμε εντατικά την κατασκευή και των επόμενων τριών της επέκτασης προς Πειραιά.
Ο στόλος του Τραμ εκσυγχρονίζεται με 25 νέα οχήματα, ενώ ξεκίνησαν τα δρομολόγια στο Σύνταγμα.
Οι συνολικά 609 προσλήψεις σε ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ ολοκληρώνονται. Με fast track διαδικασίες, τηρώντας όμως πλήρως τα κριτήρια του ΑΣΕΠ. Ήδη έχουν αναρτηθεί οι πίνακες προσωρινών επιτυχόντων.
Σε αυτούς προσθέστε 550 επιπλέον εργαζόμενους, από τη συμφωνία με τα ΚΤΕΛ.
Παράλληλα με όλα αυτά, μειώσαμε ξανά τις τιμές των εισιτηρίων και θα τις κρατήσουμε μειωμένες όσο περισσότερο γίνεται.
Και βέβαια, οι αστικές συγκοινωνίες μας θα περάσουν στην επόμενη ημέρα, με το μεγάλο διαγωνισμό για την προμήθεια 1.300 σύγχρονων λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Πολλά από αυτά θα είναι ηλεκτροκίνητα.
Έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε στο επίπεδο που αξίζει στους συμπολίτες μας. Όμως έχουμε σχέδιο και προσπαθούμε. Και οι πολίτες να νιώθουν σίγουροι ότι αυτή τη μάχη τη δίνουμε καθημερινά με αφοσίωση και αίσθημα ευθύνης.
Μετά από μια πανδημία που γονάτισε την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία:
Όχι απλώς να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης –στον οποίον είχε βάλει τη χώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν ξεσπάσει η πανδημία- αλλά και να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη θέση της.
Αξιοποιώντας τη διεθνή αναδιάταξη δυνάμεων και τις δυνατότητες που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης.
Επιτέλους γίνεται στην Ελλάδα μια συστηματική προσπάθεια εξορθολογισμού των μεγάλων έργων υποδομής. Πλέον επιλέγουμε έργα με αποκλειστικό κριτήριο να υπηρετούν τον κεντρικό στόχο: Να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάταξη κι ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.
Να κάνουμε την Ελλάδα, ιδίως μέσω των λιμανιών της, πύλη εισόδου στην ΕΕ –μέσω του Πειραιά – για προϊόντα από την Ασία και πύλη εξόδου για τη ΝΑ Ευρώπη από τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη. Όλα να συναντιούνται εδώ. Σιδηρόδρομος, οδικοί άξονες, αεροδρόμια, λιμάνια, εμπορευματικά κέντρα.
Με δυο λόγια: Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, να γίνει δηλαδή κόμβος υποδομών της ευρύτερης περιοχής.
Γι’ αυτό λοιπόν και λέμε όχι στα αχρείαστα φαραωνικά έργα και στα έργα που εξυπηρετούν κομματικές σκοπιμότητες.
Ήρθε η ώρα να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τη λογική επιλογής έργων για μικροπολιτικούς λόγους και για τοπικά συμφέροντα…
Γι’ αυτό και λέμε ναι σε έργα που συμβάλλουν στην οικονομία και την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, όπως ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου, ενίσχυση της συνδεσιμότητας με τους λιμένες, και επένδυση στις συνδυασμένες μεταφορές.
Έργα για να οικοδομήσουμε μια άλλη Ελλάδα. Μια Ελλάδα εξωστρεφή, δυνατή, ανταγωνιστική. Με αυτοπεποίθηση. Που να πατάει γερά στα πόδια της και να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματά της.