Για τη σπουδαιότητα της σύνδεσης του λιμανιού της Πάτρας με έναν σύγχρονο σιδηρόδρομο, μίλησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε στο ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Για τη σπουδαιότητα της σύνδεσης του λιμανιού της Πάτρας με έναν σύγχρονο σιδηρόδρομο, μίλησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ Πάτρας 89,4» και την εκπομπή «Δελτίο Τύπου» με τον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο.
 
«Όταν αναλάβαμε στο υπουργείο, έπρεπε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ενημερώσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να τους παρουσιάσουμε μια λύση, η οποία στην ουσία δεν θα ακύρωνε τον Προαστιακό, αλλά δεν θα έκοβε και την πόλη της Πάτρας στα δύο», τόνισε ο κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι «αντί για υπογειοποίηση 11 χλμ. – η οποία δεν θα τύγχανε χρηματοδότησης – παρουσιάσαμε μια πρόταση για υπογειοποίηση περίπου 5,2 χλμ».

Advertisement
 

Σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η διαδικασία δημοπράτησης του έργου χρειάζεται να γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος του 2021.

Τόνισε επίσης πως ο προαστιακός θα συνεχίσει να λειτουργεί, θα διατηρηθούν οι οκτώ υφιστάμενες στάσεις και παράλληλα θα προστεθεί μια επιπλέον, στο νέο λιμάνι, θα διατηρηθεί η διασύνδεση με τον Πύργο, ενώ, καταργούνται όλες οι υφιστάμενες ισόπεδες διαβάσεις και αντικαθίστανται με ανισόπεδες. Το πιο σημαντικό, συμπλήρωσε ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, είναι πως απελευθερώνεται για τους πολίτες της Πάτρας μια περιοχή περίπου 70 στρεμμάτων για αναπλάσεις ώστε να πάρει μια άλλη μορφή ο βαρύς αστικός ιστός της πόλης.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν είναι σε επαφή με τη Δημοτική Αρχή της Πάτρας, ο κ. Καραμανλής ανέφερε: «Είμαι στην διάθεση του Δημάρχου, με τον οποίο έχω συναντηθεί κι άλλη φορά, να κάτσουμε στο τραπέζι και να δούμε ποιες είναι οι λύσεις που υπάρχουν».
«Είναι ένα δύσκολο έργο που δεν θα γίνει από την μια ημέρα στην άλλη. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν μου αρέσει να δίνω υποσχέσεις και να λέω πράγματα που δεν γίνονται. Και καλό είναι από την στιγμή που υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία για αυτό το ζήτημα να προχωρήσουμε μπροστά, να αφήσουμε την πολιτική αντιπαράθεση και επιτέλους να ξεκινήσει αυτό το έργο», πρόσθεσε.

Αναβάθμιση των σιδηροδρομικών γραμμών

Αναφερόμενος ο Υπουργός στο ζήτημα των σιδηροδρομικών γραμμών σημείωσε ότι ξεκινάει σε όλη την χώρα ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για την αναβάθμισή τους. «Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι μπορούν να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό. Για πρώτη φορά δίνουμε τη δυνατότητα στις Περιφέρειες να χρησιμοποιήσουν χρήματα από τα δικά τους Επιχειρησιακά Πρόγραμμα όπως προσφάτως συμφωνήσαμε στη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα, για να κάνει έναν προαστιακό σιδηρόδρομο. Πρέπει να πιστέψουμε στην αποκέντρωση», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

Οδικός Άξονας Πάτρα – Πύργος

Ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών μιλώντας για τον οδικό άξονα Πατρών – Πύργου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο και μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουμε πάρει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις για να ξεκινήσει αυτό το έργο. Μέχρι να ξεκινήσει, όμως, τόνισε πως θα γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Advertisement

Φράγμα Πείρου Παραπείρου

Για το φράγμα Πείρου- Παραπείρου ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι είναι απαραίτητη η σύσταση ενός φορέα διαχείρισης και λειτουργίας του έργου, ο οποίος θα αναλάβει την παρακολούθηση και συντήρηση των κατασκευών. «Το Υπουργείο συνέταξε σχέδιο καταστατικού για την ίδρυση της Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Έργων Πείρου – Παραπείρου Αχαΐας, το οποίο όμως ο Δήμος Πάτρας δεν δέχτηκε. Για την ώρα, για να προχωρήσουμε, έχει οριστεί ως προσωρινός Φορέας Διαχείρισης και Λειτουργίας του συνολικού έργου, η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων. Το αμέσως προσεχές διάστημα, πάντα σε συνεννόηση με τους τοπικούς άρχοντες, θα προκηρυχθεί η σύμβαση Ύδρευση Πάτρας από τους ποταμούς Πείρο και Παραπείρο – δίκτυα υδροδότησης υπολοίπων οικισμών Ν. Αχαΐας, στην οποία περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για τη λειτουργία του φράγματος προσωρινά για 5 χρόνια», τόνισε.
«Είναι κρίμα όταν ένα έργο είναι έτοιμο να τσακωνόμαστε οι πολιτικοί για τον φορέα διαχείρισης και το έργο αυτό να μην αξιοποιείται. Ας αφήσουμε τις ιδεοληψίες μας κι ας δούμε πρακτικά τι γίνεται στην Ευρώπη, σε όλες τις προηγμένες χώρες», κατέληξε ο κ. Κώστας Καραμανλής.
Περιοχή συνημμένων


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυριάκος Πιερρακάκης στο LSE: «Είμαι αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας»

15/11/25 10:06 πμ

Κυριάκος Πιερρακάκης στο LSE: «Είμαι αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας»

Σέρρες: Πρόστιμο σε επαγγελματία που μετακίνησε τους κάδους ανακύκλωσης - video

15/11/25 10:02 πμ

Σέρρες: Πρόστιμο σε επαγγελματία που μετακίνησε τους κάδους ανακύκλωσης – video

Σέρρες: Έφυγε από την ζωή ο συγγραφέας και ποιητής Τάσος Σταμπούλογλου

15/11/25 10:01 πμ

Σέρρες: Έφυγε από την ζωή ο συγγραφέας και ποιητής Τάσος Σταμπούλογλου

Πως να διακοσμήσεις το υπνοδωμάτιό σου για να κοιμάσαι καλύτερα

15/11/25 9:44 πμ

Πως να διακοσμήσεις το υπνοδωμάτιό σου για να κοιμάσαι καλύτερα

Τραγωδία στην Ορεστιάδα: Νεκρή 70χρονη γυναίκα που έπεσε σε σηπτική δεξαμενή

15/11/25 9:49 πμ

Τραγωδία στην Ορεστιάδα: Νεκρή 70χρονη γυναίκα που έπεσε σε δεξαμενή

Ο οδηγός για το τέλειο χριστουγεννιάτικο δέντρο: Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν από την αγορά

15/11/25 9:42 πμ

Ο οδηγός για το τέλειο χριστουγεννιάτικο δέντρο: Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν από την αγορά

Τι είναι η μέθοδος Heimlich (Χάιμλιχ) που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε- Δείτε βίντεο

15/11/25 9:39 πμ

Τι είναι η μέθοδος Χάιμλιχ (Heimlich) που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε- Δείτε βίντεο

Οι γονείς του Φανούρη Καργάκη: Του είχαν στήσει ενέδρα – Δεν ανταποδώσαμε τους πυροβολισμούς

15/11/25 9:37 πμ

Οι γονείς του Φανούρη Καργάκη: Του είχαν στήσει ενέδρα – Δεν ανταποδώσαμε τους πυροβολισμούς

Θεσσαλονικιός ο 22χρονος που πνίγηκε από μπέργκερ – Ναυαγοσώστης του έδωσε τις πρώτες βοήθειες μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ

15/11/25 9:30 πμ

Θεσσαλονικιός ο 22χρονος που πνίγηκε από μπέργκερ – Ναυαγοσώστης του έδωσε τις πρώτες βοήθειες μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ

Λεωφορείο που πήγαινε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα εξετράπη στην Εθνική Οδό – Πέντε επιβάτες και ο οδηγός τραυματίστηκαν

15/11/25 9:20 πμ

Λεωφορείο που πήγαινε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα εξετράπη στην Εθνική Οδό – 5 επιβάτες και ο οδηγός τραυματίστηκαν

Κ. Γκιλφόιλ: Προσδεθείτε, έρχονται πολλές νέες ελληνοαμερικανικές συνεργασίες

15/11/25 8:46 πμ

Κ. Γκιλφόιλ: Προσδεθείτε, έρχονται πολλές νέες ελληνοαμερικανικές συνεργασίες

Το αρχοντικό των Μπενιζέλων

15/11/25 8:41 πμ

Το αρχοντικό των Μπενιζέλων