16.9 C
Serres

Καράογλου: Η Γενοκτονία των Ελλήνων είναι καθήκον μας να μην ξεχαστεί

Date:

“ Ο πολιτισμός και ιστορία του Πόντου, είναι ο πολιτισμός και η ιστορία όλων των Ελλήνων. Γι αυτό καθήκον όλων μας, ανεξαρτήτως αν είμαστε Πόντιοι ή μη, είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη της μακράς ιστορίας του ποντιακού Ελληνισμού“ ,

 

είπε, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Θόδωρος Καράογλου, χαιρετίζοντας το επιστημονικό συμπόσιο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) «Πόντος: Ιστορία – Πολιτισμός» ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με τη σύμπραξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Και τόνισε την ανάγκη να υιοθετηθεί ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίες των Ποντίων από όλους τους Έλληνες: “Η γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων δεν πρέπει να ξεχαστεί, είναι καθήκον μας να μην ξεχαστεί γιατί αποτελεί το συνδετικό κρίκο της δυναμικής ιστορίας της πατρίδας μας.

Φέτος τιμούμε τους 358 χιλιάδες Τραντέλληνες που χάθηκαν στον ξεριζωμό πριν από έναν αιώνα”, υπογράμμισε ο κ. Καράογλου.

Το μήνυμα της ενότητας και της ομόνοιας στο θέμα της προώθησης διεθνώς του ζητήματος της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, δόθηκε από όλους τους ομιλητές στην τελετή έναρξης του επιστημονικού συμποσίου, ενώ ο πρόεδρος της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών (φέτος γιορτάζει τα 80 χρόνια από την ίδρυσή της), Δρ. Βασίλειος Πάππας, στην προσφώνησή του, τόνισε την έμπρακτη συμμετοχή των Ελλήνων του Πόντου στον Μακεδονικό Αγώνα.

“ Ο Μακεδονικός Αγώνας συγκίνησε υπερβολικά τους Πόντιους. Πολλοί ήταν οι Πόντιοι που συμμετείχαν, είτε επώνυμοι είτε ανώνυμοι. Στους επώνυμους συγκαταλλέγονταν οι μητροπολίτες Γρεβενών, Αιμιλιανός Λαζαρίδης και Κορυτσάς Φώτιος Καλπίδης, καθώς και ο ναύαρχος Γεώργιος Κακουλίδης, ο στρατηγός Νεόκοσμος Γρηγοριάδης κ.ά.”, είπε.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, μίλησε για την ιστορία της γενοκτονίας, ενώ μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ αναφέρθηκε στη βράβευσή του από την ΕΜΣ.

“Τα 45 χρόνια πορείας μου στην ιστορική έρευνα επιβραβεύτηκαν, δίνοντάς μου την μεγαλύτερη ικανοποίηση που συνέβαλα στον αγώνα, για να πληροφορηθεί η ανθρωπότητα την αλήθεια της τραγωδίας του Ελλήνων του Πόντου”, είπε και πρόσθεσε: “Φέτος στα 100 χρόνια από την αρχή των διωγμών, ακούστηκε επιτέλους διεθνώς η φωνή μας. Ήρθε και η Αμερικανική Γερουσία να επικύρωσε το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, που αναγνωρίζει τη γενοκτωνία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία που έγινε την ίδια περίοδο. Η Αρμένιοι κατόρθωσαν περισσότερα από εμάς γιατί ξεκίνησαν τον αγώνα πριν 40 χρόνια. Ήταν ενωμένοι. Ας πάρουμε για παράδειγμα από τους Αρμένιους και να συνεχίσουμε για την επιτυχία του αγώνα μας”, είπε ο κ. Φωτιάδης.





Στην τελετή έναρξης του συμποσίου, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 80 χρόνων λειτουργίας της ΕΜΣ και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την έναρξη της δεύτερης φάσης της γενοκτονίας, βραβευτήκαν ιστορικά ποντιακά σωματεία της Θεσσαλονίκης και δοθήκαν τιμητικές διακρίσεις σε πρόσωπα που έχουν προσφέρει στον ποντιακό ελληνισμό με κάθε τρόπο. Ειδικότερα, βραβεύτηκαν οι επίτιμοι πρόεδροι της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, Άννα Θεοφυλάκτου και Μαίρη Στεργιάδου, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ Άρτεμις Ξανθοπούλου-Κυριακού, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Στάθης Πελαγίδης, η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά».

Στο συμπόσιο απήθυνε χαιρετισμό και η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου, ενώ συμμετέχουν καταξιωμένοι ερευνητές και καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων. Για τη διπλωματική παρουσία και την οικονομική διείσδυση (εμπόριο, μεταλλεία κ.ά.) των Ευρωπαίων στην περιοχή του Πόντου στη διάρκεια του 19ου αιώνα κυρίως, θα μιλήσει αύριο Σάββατο 14 Δεκεμβρίου o επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ Κυριάκος Χατζηκυριακίδης. Επίσης, οσυνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, Θεοδόσης Κυριακίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι στην εισήγησή του θα αναφερθεί στο φαινόμενο της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου μέσα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά διαφορετικών επιστημονικών προσεγγίσεων: “ Σκοπός αυτής της οπτικής είναι η διεύρυνση της κατανόησής μας για το φαινόμενο στο συγκεκριμένο ιστορικό παράδειγμα. Θα γίνει προσπάθεια να σκιαγραφηθούν τα πρότυπα και τα στάδια άλλων γενοκτονιών και η συγκριτική τους παράθεση με το υπό εξέταση παράδειγμα. Επιπλέον, θα αναφερθώ στις διαφορετικές προτεραιότητες και τα διαφορετικά ερευνητικά ενδιαφέροντα διαφόρων επιστημών που ασχολούνται με το φαινόμενο της γενοκτονίας και πως η γενοκτονία απαντά στις διαφορετικές αυτές επιστημονικές αναζητήσεις. Θα προσεγγίσουμε το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός με σκοπό τη βαθύτερη κατανόηση της φύσης του εγκλήματος» υπογράμμισε ο κ. Κυριακίδης.

Οι εργασίες του συμποσίου θα συνεχιστούν αύριο, από τις 10 πμ, στην αίθουσα διαλέξεων της ΕΜΣ (Εθνικής Αμύνης 4, Θεσσαλονίκη).

 

Σ. Προκοπιδου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠολιτικήΚαράογλου: Η Γενοκτονία των Ελλήνων είναι καθήκον μας να μην ξεχαστεί

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Κυρ.Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους – video

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης...

Μήνυση για συκοφαντικούς ισχυρισμούς κατέθεσε η Αθηνά Λινού σε βάρος του Παύλου Πολάκη

Μήνυση σε βάρος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα