6.5 C
Serres

Καρκίνος όρχεων: Τα ύποπτα σημάδια και η σημασία της αυτοεξέτασης

Date:

Ο καρκίνος των όρχεων αντιστοιχεί σε 1-1,5% όλων των τύπων των καρκίνων στους άνδρες. Αποτελεί την πλέον ιάσιμη μορφή ουρολογικού καρκίνου και στα πρώιμα στάδια η συνολική επιβίωση φτάνει το 99%, ενώ σε προχωρημένη νόσο το 80%. Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου στους όρχεις αποτελούν το ιστορικό κρυψορχίας, η μη φυσιολογική ανάπτυξη των όρχεων- υπογονιμότητα, ο υποσπαδίας, η παρουσία καρκίνου στον άλλον όρχι, το οικογενειακό ιστορικό και η λευκή φυλή.

Συνήθως ο καρκίνος του όρχεως ανακαλύπτεται από τον ίδιο τον ασθενή, ο οποίος ψηλαφά τυχαία ή κατά τη διάρκεια αυτοεξέτασης κάποια σκληρία επάνω στον όρχι. Μπορεί να συνυπάρχει οίδημα, πόνος ή υγρό γύρω από τον όρχι, αλλά συνήθως είναι ανώδυνος και δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα.

Η σημασία της αυτοεξέτασης

Η αυτοεξέταση όρχεων είναι μία απλή διαδικασία δύο λεπτών, που οι νέοι άνδρες συστήνεται να κάνουν μία φορά τον μήνα, καθώς μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των όρχεων, έναν τύπο κακοήθειας, που με 21.000 διαγνώσεις ετησίως στην Ευρώπη και 55.000 παγκοσμίως, αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο των ανδρών ηλικίας 15-35 ετών.

Τη διαδικασία της αυτοεξέτασης με ψηλάφηση, όπως και τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοηθούν, εξήγησε η ουρολόγος και ακαδημαϊκή υπότροφος στην Α’ Ουρολογική Κλινική ΑΠΘ, Αικατερίνη Τσιόγγα, μιλώντας σε φοιτητές που συμμετείχαν σε ενημερωτική εκδήλωση της Επιτροπής Υγείας ΑΠΘ, με τίτλο «SEX & the Campus: Όσα θέλατε να ρωτήσετε… συναντήστε τους ειδικούς», που πραγματοποιήθηκε, χθες στο απόγευμα, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ).

Παράγοντες κινδύνου

«Ο βασικός παράγοντας κινδύνου είναι σίγουρα η ηλικία», είπε η κ. Τσιόγγα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διάγνωσης σε αρχικό στάδιο, κάτι που είναι εφικτό με την τακτική αυτοεξέταση, η οποία μετά την εφηβεία θα πρέπει να πραγματοποιείται μια φορά κάθε μήνα, ώστε ο άντρας να εντοπίσει τυχόν αλλαγές στο σχήμα, στο μέγεθος ή τη μορφολογία των όρχεων.





Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε η κ. Τσιόγγα, το 95% των περιπτώσεων καρκίνου των όρχεων προέρχεται από γεννητικά κύτταρα. Τα σεμινώματα είναι ο πιο συχνός τύπος και μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιαδήποτε ηλικία, από τα 22 έως 55 έτη, με αιχμή τα 35 έτη. Είναι λιγότερο επιθετικοί από τους μη σεμινωματώδεις. Οι μη σεμινωματώδεις όγκοι είναι πιο συχνοί σε νεότερους άνδρες από 15-35 ετών, με κορύφωση τα 25 έτη. Αναπτύσσονται και εξαπλώνονται γρήγορα. Σπανιότεροι είναι οι όγκοι γεννητικής ταινίας – στρώματος, μεικτοί όγκοι και μεταστατικά νεοπλάσματα.

Ο καρκίνος των όρχεων δεν επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή, στύση και επιθυμία, παρά μόνο ίσως το πρώτο διάστημα από τη διάγνωση ψυχολογική λόγοι μπορεί να επηρεάσουν τον ασθενή. Έως 50% των ανδρών με καρκίνο όρχεως έχουν διαταραχές σπέρματος ακόμη και πριν τη θεραπεία. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα, που επιστρέφει στο φυσιολογικό 1-4 χρόνια μετά τη θεραπεία. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να συστήνεται σε όλους κρυοσυντήρηση σπέρματος πριν από τη θεραπεία.

πηγή healthstories.gr

Photo Shutterstock

ΥγείαΚαρκίνος όρχεων: Τα ύποπτα σημάδια και η σημασία της αυτοεξέτασης

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Γιατροσόφια: Γιατί να βάλεις 3 σκόρδα μέσα σε ένα βαζάκι με μέλι

Το σκόρδο έχει τρομερές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ το μέλι...

ΕΚΠΑ: Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μειώνει τους θανάτους από καρκίνο

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μειώνει τους θανάτους από καρκίνο. Όπως...

Ανάκληση αντιψυχωσικού φαρμάκου από τον ΕΟΦ

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδες αντιψυχωσικού φαρμάκου, το οποίο χορηγείται...

Hangover: Τι να φάτε για να το αντιμετωπίσετε και όχι, δεν είναι αυτό που νομίζετε

Δεκέμβριος και hangover για πολλούς πάνε “πακέτο”. Ο μήνας...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα