Τι συνιστούν γιατροί από την Θεραπευτική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα.
Εξαιρετικά επικίνδυνες μπορεί να αποδειχθούν οι λοιμώξεις για τους ασθενείς με καρκίνο, διότι τόσο η ασθένειά τους καθ’ εαυτή όσο και οι αντινεοπλασματικές (αντικαρκινικές) θεραπείες μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του οργανισμού τους να τις καταπολεμά.
Στην πραγματικότητα, οι λοιμώξεις αποτελούν από τις σημαντικότερες αιτίες νοσηρότητας που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο τους ασθενείς με:
- Νεοπλασίες συμπαγών οργάνων
- Αιματολογικές κακοήθειες
Γι’ αυτό τον λόγο, ο εμβολιασμός έχει καθοριστική σημασία για την προστασία τους, αναφέρουν ιατροί από την Θεραπευτική Κλινική ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα.
Οι ιατροί της Κλινικής, διευθυντής της οποίας είναι ο καθηγητής Θάνος Δημόπουλος, συνόψισαν τις οδηγίες εμβολιασμού, με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού 2025 και τις οδηγίες εμβολιασμού από τις κατευθυντήριες οδηγίες σε Ογκολογία και Αιματολογία.
Εμβόλιο για τη γρίπη
Συνιστάται ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός για όλους τους ασθενείς με καρκίνο. Οι ασθενείς άνω των 65 ετών μπορούν να εμβολιάζονται και με τα ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια QIV-HD (εμβόλιο υψηλής δόσης) και aQIV (εμβόλιο με ανοσοενισχυτικό).
Ειδικά για τους ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα συνιστάται η χορήγηση 2 δόσεων με ένα μήνα διαφορά, σύμφωνα με τις οδηγίες της Παγκόσμιας Ομάδας Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος.
Για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων συνιστάται 1 δόση, που θα γίνει 3-12 μήνες μετά τη μεταμόσχευση.
Εμβόλιο για τον SARS-CoV-2 (COVID-19)
Συστήνεται ο αναμνηστικός εμβολιασμός με επικαιροποιημένο εμβόλιο τουλάχιστον 3 μήνες μετά από την τελευταία δόση ή από την τελευταία νόσηση από SARS-CoV-2. Η σύσταση αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τους ασθενείς με καρκίνο:
- Ηλικίας 60 ετών και άνω ή/και
- Με ανοσοκαταστολή
Για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, συστήνεται σχήμα 3 δόσεων από τους 3 μήνες μετά τη μεταμόσχευση. Μπορεί να συγχορηγηθεί με το αντιγριπικό εμβόλιο.
Εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο
Συνιστάται 1 δόση από το συζευγμένο εμβόλιο PCV20. Αν έχει προηγηθεί εμβολιασμός με PCV13 και PPSV23, τότε ακολουθεί για μία φορά (άπαξ) 1 δόση PCV20 τουλάχιστον 5 χρόνια μετά την τελευταία δόση.
Αν έχει προηγηθεί είτε το PCV13 είτε το PPSV23, τότε διενεργείται 1 άπαξ δόση PCV20 ένα έτος αργότερα.
Αν δεν έχει προηγηθεί καμία δόση με PCV13 ή με PPSV23, τότε διενεργείται 1 δόση PCV20.
Για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων συνιστώνται 3 δόσεις PCV20 ανά 1-2 μήνες. Πρέπει να αρχίζουν 3-6 μήνες μετά τη μεταμόσχευση. Συνιστάται επίσης και 4η δόση, τουλάχιστον 6 μήνες μετά την 3η δόση ή 12 μήνες μετά τη μεταμόσχευση.
Εμβόλιο για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV)
Συνιστάται 1 δόση του εμβολίου σε ορισμένους ασθενείς με καρκίνο. Αυτοί είναι όσοι:
- Έχουν ηλικία 75 ετών και άνω
- Έχουν ηλικία 60-74 και αυξημένο κίνδυνο όπως ανοσοκαταστολή (φαρμακευτική ή λόγω νόσου)
Για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων συνιστάται 1 δόση, μετά τους 3 μήνες από τη μεταμόσχευση.
Εμβόλιο για τον αιμόφιλο της γρίπης (Hib)
Συνιστώνται 3 δόσεις, 6 μήνες μετά από μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων σε μεσοδιάστημα 1-2 μηνών. Στα υπόλοιπα άτομα με ανοσοκαταστολή χορηγείται 1 δόση εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν.
Εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο
Για τους ασθενείς με καρκίνο που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων 6 μήνες νωρίτερα, συνιστώνται:
- 2 δόσεις εμβολίου για το μηνιγγιτιδόκοκκο Β (MenB) και
- 2-3 δόσεις τετραδύναμου εμβολίου MenACWY σε μεσοδιάστημα 2 μηνών.
Εμβόλιο για τέτανο-διφθερίτιδα-κοκκύτη
Συνιστάται 1 δόση Tdap εάν δεν έχει προηγηθεί εμβολιασμός, και ακολούθως Td ή Tdap κάθε 10 έτη. Για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων συστήνονται 3 δόσεις DTap, αρχίζοντας 6 μήνες μετά τη μεταμόσχευση.
Εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα
Συνιστάται η χορήγηση 2 δόσεων ανασυνδυασμένου εμβολίου σε μεσοδιάστημα 2 έως 6 μηνών σε ηλικία 60 ετών και άνω σε ανοσοεπαρκείς.
Για τους ασθενείς με καρκίνο ηλικίας 18 ετών και άνω με ανοσοκαταστολή, η σύσταση είναι η δεύτερη δόση να γίνεται 1-2 μήνες μετά από την πρώτη.
Το εμβόλιο RZV είναι ασφαλές και αποτελεσματικό όταν χορηγείται ένα χρόνο μετά από νόσηση από έρπητα ζωστήρα και 5 ή περισσότερα χρόνια μετά από προηγούμενο εμβολιασμό με ζώντα εξασθενημένο ιό (ZVL).
Για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων συνιστώνται 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 1-2 μηνών, αρχίζοντας στους 6 μήνες μετά τη μεταμόσχευση.
Η διακοπή λήψης προφυλακτικής αντι-ιικής αγωγής για τον έρπητα μετά τον εμβολιασμό, πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό σύμφωνα με τις εκάστοτε κατευθυντήριες οδηγίες και σε εξατομικευμένη βάση. Πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν η πιθανότητα μερικοί ασθενείς να εμφανίζουν μειωμένη ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό.
Εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β (HepB)
Συνιστώνται 3 δόσεις για επίνοσους ενήλικες που δεν έχουν εμβολιασθεί στην παιδική ηλικία και ανήκουν σε ομάδες ατόμων σε αυξημένο κίνδυνο ή 6 μήνες μετά από μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων με ακόλουθο έλεγχο αντισωματικής απάντησης. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν ενδεικτικά οι ασθενείς με καρκίνο που έχουν και:
- Σακχαρώδη διαβήτη
- Χρόνια ηπατική νόσο
- Ηπατίτιδα C
Ανήκουν επίσης οι ασθενείς που κάνουν αιμοδιάλυση, καθώς και όσοι έχουν υψηλού κινδύνου σεξουαλικές συνήθειες.
Εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α (HepA)
Συνιστώνται 2 δόσεις σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου να αναπτύξουν ηπατίτιδα Α.
Εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)
Το HPV9 συνιστάται για ανεμβολίαστους άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18-45 ετών με κακοήθη νεοπλάσματα ή/και ανοσοκαταστολή, καθώς και σε γυναίκες που είναι ανεμβολίαστες και έχουν υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθούν σε κωνοειδή εκτομή (CIN2+). Συνιστάται η διενέργεια δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 6 μηνών (σχήμα 0, 6).
Εξαιρούνται οι ασθενείς με λοίμωξη HIV και όσοι έχουν ανοσοκαταστολή ή λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή. Στους ασθενείς αυτούς συνιστάται η διενέργεια τριών δόσεων (σχήμα 0, 1–2, 6 μήνες).
Για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, συνιστάται σχήμα 3 δόσεων από τον 6ο μήνα και έπειτα.
Αδρανοποιημένο εμβόλιο πολιομυελίτιδας (IPV)
Για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, συνιστώνται 3 δόσεις, αφού παρέλθουν 6 μήνες από τη μεταμόσχευση.
Εμβόλιο ιλαράς – παρωτίτιδας – ερυθράς (MMR)
Τα άτομα που γεννήθηκαν πριν από το 1970 θεωρούνται άνοσα. Όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970, πρέπει να έχουν εμβολιασθεί με δύο (2) δόσεις MMR, με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων μεταξύ τους (εκτός αν υπάρχει αντένδειξη ή ιστορικό νόσου).
Σε ασθενείς με καρκίνο, ο εμβολιασμός πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη ανοσοκατασταλτικής θεραπείας. Για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, η ανάγκη ανοσοποίησης πρέπει να αξιολογείται μετά τα 2 έτη, σε εξατομικευμένη βάση.
Εμβόλιο ανεμευλογιάς
Όλοι οι ενήλικες που γεννήθηκαν μετά το 1990 και δεν έχουν αποδεδειγμένη ανοσία στην ανεμευλογιά (προηγηθείσα νόσηση ή εμβολιασμό), πρέπει να εμβολιάζονται με 2 δόσεις εμβολίου ανεμευλογιάς, εκτός και υπάρχει αντένδειξη.
Σε ασθενείς με καρκίνο, ο εμβολιασμός πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη ανοσοκατασταλτικής θεραπείας. Για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, η ανάγκη ανοσοποίησης θα πρέπει να αξιολογείται μετά τα 2 έτη, σε εξατομικευμένη βάση.
πηγή iatropedia.gr
Φωτογραφία: iStock