Καρπουχτσής Κώστας: Οι μικρομεσαίοι στην πανδημία της ενέργειας & της ακατανόητης στάσης της Κυβέρνησης
Date:
Με το 4ο κύμα της πανδημίας να οδεύει στο τέλος του και τα μέτρα περιορισμού να αίρονται, τα δύσκολα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται… μπροστά!
Η πανδημία μοιάζει πλέον παρωνυχίδα μπροστά στο νέο επιχειρηματικό κλίμα που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, με τις συνεχόμενες αλματώδεις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, απόρροια του … χρηματιστηρίου ενέργειας και της ρήτρας που αυτό έφερε και «κανείς» δεν… γνώριζε.
Το μείγμα δε έγινε εκρηκτικό από τις αρχές του χρόνου, όταν άρχισε το ράλι στις τιμές των καυσίμων και του πληθωρισμού, που καταγράφει πλέον διψήφια νούμερα, μετά από 25 χρόνια!
Σε όλα αυτά η κυβέρνηση είχε να αντιπαραθέσει, ολιγωρία και άρνηση της πραγματικότητας, ενώ για όλα τα δεινά βρήκε νέο «αφήγημα», μετά τους αντιεμβολιαστές στην πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία (ο οποίος ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου!!!)
Όταν δεν εν τέλει αποφάσισε να πάρει κάποια «μέτρα» στις αρχές Μαΐου, για να αντιμετωπίσει τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας, εξαίρεσε τις επιχειρήσεις από την αναδρομική επιστροφή του 60% των αυξήσεων από τις αρχές του χρόνου (θα επιστραφούν ποσά από 16€ έως 600€ μόνο στις οικιακές παροχές ρεύματος).
Ακόμη προτίμησε, αντί να αγγίξει το πρόβλημα του χρηματιστηρίου ενέργειας στην ουσία του (αλλαγή της ποσόστωσης επιρροής της ρήτρας καυσίμου από 100% σε π.χ. 20% όπως έχει κάνει η Γερμανία), να μεταθέσει το πρόβλημα κατά ένα έτος, επιδοτώντας το 80% της ρήτρας. Στην πράξη, δηλαδή, πληρώνει από την «τσέπη» του κράτους (την δικιά μας δηλαδή) στους παρόχους της ηλεκτρικής ενέργειας, το 80% της ρήτρας, που εξακολουθεί να υπολογίζεται κατά 100% με βάσει την ακριβότερη τιμή του Φυσικού αερίου (το οποίο αποτελεί το 50% του καυσίμου για την παραγωγή ενέργεια. Το υπόλοιπο 50% κατανέμεται στην αιολική, φωτοβολταϊκά, λιγνίτη και υδροηλεκτρικά).
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, κατά την τριήμερη επίσκεψή του στις Σέρρες, στα μέσα Μαΐου, μας δίνει τα χρήματα από την δεξιά τσέπη, για να μας τα πάρει από την… αριστερή!!!
Μάλιστα ερωτώμενος «γιατί η κυβέρνηση το κάνει αυτό;» απάντησε αφοπλιστικά «Ακατανόητο»!!! στηλιτεύοντας ταυτόχρονα την έλλειψη πρωτοβουλίας ανάληψης ουσιαστικών μέτρων που θα αμβλύνουν το επιχειρηματικό κλίμα, περιμένοντας χείρα βοήθειας από την δυσκίνητη Ε.Ε.
Στον τομέα των καυσίμων η Κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη σε φάση «άρνησης του προβλήματος»!!! Στην Ελλάδα η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι η 4η ακριβότερη στην Ευρώπη, (https://gr.globalpetrolprices.com/gasoline_prices/) σημειώνοντας από τις αρχές του χρόνου αύξηση μεγαλύτερη του 35%, συμπαρασύροντας τις τιμές των προϊόντων, των πρώτων υλών και του πληθωρισμού.
Η κυβέρνηση αντιπαραθέτει το αφήγημα των «κερδοσκόπων», για να δικαιολογήσει τις παράλογες αυξήσεις στα καύσιμα, ενώ βλέπει την επιδότηση των 13,3ευρώ/μήνα που έδωσε για ένα τρίμηνο, να εξατμίζεται στα ρεζερβουάρ των πολιτών.
Οι προτάσεις μας ως ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι συγκεκριμένες και έχουν διατυπωθεί από την αρχή της κρίσης ακρίβειας, πριν ξεδιπλωθεί η Ουκρανική κρίση που ήρθε να επιτείνει το ήδη υπαρκτό πρόβλημα, άμεση μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, πλαφόν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, άμεση μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, άμεσος επανασχεδιασμός της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.
Για τους μικρομεσαίους έρχεται και η ώρα της επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής την οποία η Κυβέρνηση μετέθεσε αρχικά από τέλη Μαρτίου για τέλη Ιουνίου, ενώ μπροστά είναι και ο φόρος για τα εισοδήματα του 2021 (τέλη Ιουλίου), μαζί με τον ΕΝΦΙΑ (τέλη Μαΐου η 1η δόση)
Οι όποιες ελπίδες της Κυβέρνησης στηρίζονται πλέον στο καλοκαίρι και στην ανάκαμψη της βιομηχανίας του Τουρισμού, που υπολογίζουν να καλυτερέψουν τους οικονομικούς δείκτες. Πάντα βέβαια υπάρχει ο φόβος, τα νέα ευρωπαϊκά μέτρα κατά της Ρωσίας να αποτελέσουν τροχοπέδη σε αυτούς, ενώ μια ενεργειακή κρίση καταμεσής του θέρους (υπό την μορφή μπλακ άουτ) θα αποτελέσει την απόλυτη καταστροφή των όποιων σχεδίων.
Για δε το Φθινόπωρο και τον προσεχή Χειμώνα δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα σχέδιο στα πλάνα της Κυβέρνησης, εκτός ίσως αυτού της εξόδου μέσω προσφυγής στις κάλπες.
*Καρπουχτσής Κώστας, Οικονομολόγος, Υπεύθυνος Τομέα Οικονομίας ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΣΕΡΡΩΝ.