8.2 C
Serres

Καρπουχτσής Κώστας: Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων και οι προκλήσεις που δεν πρέπει να χαθούν για τις Σέρρες

Date:

Η 31η  Οκτωβρίου  έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων ή αλλιώς «World Cities Day», που καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 2013 προκειμένου να στρέψει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας σε προτάσεις και λύσεις που στοχεύουν στην αειφόρο αστική ανάπτυξη με κυρίαρχο σύνθημα:

 

“Καλύτερες πόλεις για καλύτερη ζωή”

Κάποιες από τις συχνές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα αστικά κέντρα είναι η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η προστασία του περιβάλλοντος,  η έλλειψη κονδυλίων για την παροχή βασικών υπηρεσιών καθώς και η έλλειψη επαρκούς στέγασης και η υποβάθμιση των υποδομών.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις μπορούν να ξεπεραστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να συνεχίσουν να ακμάζουν και να αναπτύσσονται, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη χρήση πόρων και μειώνοντας τη μόλυνση και τη φτώχεια. Το μέλλον το οποίο θέλουμε, είναι ένα μέλλον όπου οι πόλεις θα προσφέρουν ευκαιρίες για όλους, πρόσβαση σε υπηρεσίες, ενέργεια, στέγαση, μεταφορές κ.ά

Το σύνθημα “Καλύτερη πόλη για καλύτερη ζωή” οφείλει να  βρίσκει άμεση εφαρμογή και στην πόλη των Σερρών. 

Η σημαντική πρόκληση για μας είναι να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις, ώστε η πόλη μας να  συνεχίσει να αναπτύσσεται βελτιώνοντας όμως παράλληλα το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και προάγοντας την ευημερία χωρίς την ταυτόχρονη κατάχρηση γης και την κατασπατάληση πόρων.

 Οι αστικές αρχές καλούνται να βρουν καινοτόμες λύσεις στην αντιμετώπιση ζητημάτων προστασίας του περιβάλλοντος που να ταιριάζουν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Οι Σέρρες δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποτελούν εξαίρεση. Βήματα έγιναν, μικρά αλλά έγιναν, ίσως όμως ήρθε η ώρα για μια πιο συστηματική και ολοκληρωμένη  αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων και δη της Κυκλικής Οικονομίας, ένα ζήτημα που θα έπρεπε να μας απασχολεί έντονα τόσο σε επίπεδο δήμου όσο και σε επίπεδο νομού.

Με δεδομένη όμως την έλλειψη πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση πρωτοπόρων έργων, ειδικά σε ζητήματα κυκλικής οικονομίας, στην προσπάθεια αυτή είναι σημαντική είναι η αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου.





Ένα από τα σημερινά διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, απευθείας από Βρυξέλλες, το οποίο παρουσιάστηκε και στη φετινή εκδήλωση European Week for Cities and Regions που συμμετείχε ο δήμος Σερρών, είναι η Πρωτοβουλία  Urban Innovative Actions (UIA), η οποία στοχεύει στον εντοπισμό και τη δοκιμή νέων λύσεων για την αντιμετώπιση ζητημάτων που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη και είναι σημαντικά σε επίπεδο Ένωσης.

Μια από τις ανοιχτές ενδιαφέρουσες προσκλήσεις για τη χρηματοδότηση καινοτόμων έργων από έως 5.000.000 €, αφορά στη μετάβαση σε μια Κυκλική Οικονομία, η οποία θα πρέπει να είναι υψηλά στην ατζέντα κάθε σύγχρονης δημοτικής αρχής. Μάλιστα, ο δήμος Ηρακλείου ήταν ο πρώτος δήμος της Ελλάδας που κατάφερε να εγκρίνει στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος το καινοτόμο πρόγραμμα Κυκλικής Οικονομίας A2UFOOD.


Σε μια περίοδο που το ζητούμενο είναι η αναζήτηση στοχευμένων πόρων για έργα που έχουν τη δυνατότητα να  δημιουργούν πολλαπλαστικά οφέλη για μια τοπική κοινωνία, θα πρέπει  και εμείς, συντονισμένα να αδράξουμε την ευκαιρία από προγράμματα όπως είναι η Πρωτοβουλία UIA, και να τολμήσουμε να αναζητήσουμε και να μετατρέψουμε φιλόδοξες και δημιουργικές ιδέες σε πρωτότυπα τα οποία μπορούν να δοκιμαστούν στο πραγματικό αστικό μας περιβάλλον δημιουργώντας συνθήκες βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης.

 

Καρπουχτσής Κώστας

Οικονομολόγος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων

 

Ενδιαφέροντα Στοιχεία και Αριθμοί από τον Ο.Η.Ε.

  • Σήμερα, 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, δηλαδή η μισή ανθρωπότητα, κατοικεί σε πόλεις
  • Μέχρι το 2030, τουλάχιστον το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατοικεί σε αστικές περιοχές
  • Το 95% της αστικής επέκτασης που θα συντελεστεί κατά τις επόμενες δεκαετίες θα αφορά τον αναπτυσσόμενο κόσμο
  • 828 εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα ζουν σε παραγκουπόλεις ενώ ο αριθμός τους συνεχίζει να αυξάνεται
  • Οι πόλεις του κόσμου καταλαμβάνουν μόλις το 3% του εδάφους της Γης, είναι όμως υπεύθυνες για το 60-80% της κατανάλωσης ενέργειας αλλά και για το 75% της εκπομπής αερίων του άνθρακα
  • Η ταχεία αστικοποίηση ασκεί πίεση στα αποθέματα γλυκού νερού, στα λύματα, στο περιβάλλον όπου ζούμε αλλά και στη δημόσια υγεία
  • Οι πυκνοκατοικημένες πόλεις μπορούν να επιφέρουν αποτελεσματικά κέρδη και τεχνολογικές καινοτομίες, μειώνοντας την κατανάλωση πόρων και ενέργειας

 

ΠολιτικήΚαρπουχτσής Κώστας: Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων και οι προκλήσεις που δεν πρέπει να...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Διπλωματικές πηγές για την παραίτηση του πολιτικού διευθυντή του υπ. Εξωτερικών, Ρ. Κούνδουρου

Ο πολιτικός διευθυντής του ΥΠΕΞ, πρέσβης Ρούσσος Κούνδουρος, υπέβαλε...

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Καπανδρίτι: Η βόλτα μαθητή με το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο – video

Στο Καπανδρίτι βρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου...

Επίσκεψη του Διαμαντή Γκολιδάκη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο

Επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο πραγματοποίησε...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα