Date:
*ο Κώστας Καρπουχτσής είναι Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Η σπουδή του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου να ανακοινώσουν ένα «πακέτο» οικονομικών μέτρων στήριξης, που αποσπασματικά είχαν προαναγγελθεί εδώ και μήνες, εξυπηρετεί δύο βασικούς σκοπούς:
πρώτον να αλλάξει την πολιτική ατζέντα – και δεύτερον να κρύψει τις ευθύνες για την απουσία ολιστικού σχεδίου αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.
Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να εμφανίσει, με όρους επικοινωνιακούς, ότι το σχέδιο της έχει συνοχή, γεγονός είναι ότι επιχειρεί να «καρπωθεί» πολιτικά ακόμα και ευρωπαϊκές πολιτικές, τις οποίες όμως εφαρμόζει κατά το δοκούν.
Μην ξεχνάμε κάτι, που ίσως εντέχνως, έχει αποσιωπηθεί: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να μετατρέπουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 επιστρεπτέα μέσα (π.χ. εγγυήσεις, δάνεια, επιστρεπτέες προκαταβολές) που χορηγούνται βάσει του προσωρινού πλαισίου, σε άλλες μορφές ενίσχυσης, όπως άμεσες επιχορηγήσεις.
Αρκεί να μην αποδειχθεί πως είναι μια δυνατότητα που δεν «χρησιμοποιεί» σήμερα η κυβέρνηση στο έπακρο, έχοντας ως στόχο να την παρουσιάσει προεκλογικά για να καρπωθεί τα όποια οφέλη, αδιαφορώντας για τις άμεσες ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που καθημερινά εξαθλιώνονται όλο και περισσότερο.
Βρισκόμαστε ένα χρόνο μέσα στην πανδημία. Ένα ολόκληρο χρόνο που έχουν ξεδιπλωθεί μπροστά μας, τόσο οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, ανά κλάδο δραστηριοποίησης, όσο και η ανικανότητα, τελικά, της σημερινής κυβέρνησης να προχωρήσει σε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο στήριξης της οικονομίας.
Οι πολιτικές που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα βασίζονται στη λογική όχι μόνο «βλέποντας και κάνοντας», αλλά και στη λογική παρουσίασης μέτρων όταν εξυπηρετείται αλλαγή της τρέχουσας ατζέντας των εξελίξεων.
Δεν εξηγείται αλλιώς η σημερινή ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Οι ανάγκες για την επιβίωση των επιχειρήσεων γνωστές και σε μεγάλο βαθμό προβλέψιμες εδώ και καιρό.
Είναι οι ίδιες με αυτές άλλων χωρών, όπου λαμβάνονται μέτρα ουσιαστικής στήριξης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων.
Από την αρχή τέθηκε τόσο από τον ίδιο τον επιχειρηματικό κόσμο, όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση, τεκμηριωμένα και κοστολογημένα, η ανάγκη για μη επιστρεπτέα ενίσχυση.
Δυστυχώς ένα χρόνο μετά, με πολύτιμο χρόνο ήδη χαμένο, έρχεται η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για απαλλαγή από 30% μέχρι και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που θα ισχύσει για όσους είχαν ενταχθεί στους τρεις πρώτους κύκλους.
Μη ξεχνάμε ότι…στους τρεις πρώτους κύκλους εντάχθηκαν και επιχειρήσεις που ίσως δεν την είχαν και τόσο ανάγκη, ενώ άλλες δεν υπέβαλλαν καν αίτηση υπό το φόβο να βάλουν ακόμη ένα χρέος στο κεφάλι τους (έστω και πληρωτέο με ευνοϊκούς όρους).
Οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις παίρνουν μεν αναστολή, αλλά όχι κούρεμα… άρα σύντομα θα βρεθούν οι επιχειρήσεις με διογκωμένες υποχρεώσεις. Ένα μαύρο σύννεφο αρχίζει να συγκεντρώνεται πάνω από το επιχειρείν της Ελλάδας, αυτό του ιδιωτικού χρέους που διογκώνεται διαρκώς μέσα στην κρίση, και για αυτό ένα χρόνο τώρα καμία ανάληψη πρωτοβουλίας αντιμετώπισης του.
*ο Κώστας Καρπουχτσής είναι Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ