Καρτ ποστάλ με ανάγλυφα έργα τέχνης και QR με περιγραφή του έργου και πρόσβαση σε νοηματική διερμηνεία, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά σε μουσεία της Ελλάδας με στόχο την ισότιμη συμπερίληψη ... Περισσότερα

Καρτ ποστάλ με ανάγλυφα έργα τέχνης από 10 μουσεία για προσβάσιμη και συμπεριληπτική τέχνη σε ΑμεΑ

Epilogestv

Epilogestv

Καρτ ποστάλ με ανάγλυφα έργα τέχνης και QR με περιγραφή του έργου και πρόσβαση σε νοηματική διερμηνεία, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά σε μουσεία της Ελλάδας με στόχο την ισότιμη συμπερίληψη ατόμων με αναπηρία στην εμπειρία της τέχνης.

Advertisement
 

Πρόκειται για πρωτοβουλία της Αστικής μη Κερδοσκοπικής εταιρείας Offstream η οποία με έδρα τη Θεσσαλονίκη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αποσκοπεί στο να κάνει την τέχνη περισσότερο προσβάσιμη και συμπεριληπτική σε τυφλά, κωφά, βαρήκοα, και με μειωμένη όραση άτομα μέσα από δράσεις, έρευνα και παραγωγή αντικειμένων που απευθύνονται σε όλα τα άτομα.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Χριστίνα Βλάχου, ιδρύτρια της Offstream μαζί με την Στέλλα Αναστασάκη, το project με τις κάρτες

που ονομάζεται Σημεία Συνάντησης, προέκυψε μέσα από τη συνεργασία με δέκα μουσεία της Ελλάδας, υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

«Αποτελείται από δέκα καρτ ποστάλ, μια για κάθε έργο τέχνης από το κάθε μουσείο. Στη μία πλευρά, είναι το έργο τέχνης, το οποίο είναι ανάγλυφο για να είναι προσβάσιμο και από άτομα με βλάβη στην όραση και στην πίσω πλευρά υπάρχουν οι πληροφορίες του έργου τέχνης, θέση για γραμματόσημο και QR κωδικός που δίνει πρόσβαση στην περιγραφή του έργου» λέει η κ.Βλάχου διευκρινίζοντας ότι η περιγραφή του κάθε έργου τέχνης δημιουργήθηκε ομαδικά από άτομα με και χωρίς αναπηρία κατά την διάρκεια των δράσεων που υλοποίησε η OffStream στα δέκα συνεργαζόμενα μουσεία το φθινόπωρο του 2023. Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια, είναι η πρώτη φορά που δημιουργούνται συμπεριληπτικές καρτ ποστάλ με την συγκεκριμένη τεχνική και με συμμετοχικό τρόπο. Ο προσανατολισμός των καρτ ποστάλ ορίζεται από το εξάστιγμο της braille που βρίσκεται πάντα στην πάνω αριστερή γωνία κάθε πλευράς τους. Σε κάθε κάρτα, στη μία πλευρά, υπάρχει φωτογραφική και ανάγλυφη αποτύπωση του έργου τέχνης και στην άλλη, βρίσκονται οι πληροφορίες του έργου τέχνης και πάνω δεξιά, θέση για γραμματόσημο. Κάτω δεξιά, QR κωδικός παρέχει πρόσβαση στην δημιουργική περιγραφή και στις πληροφορίες του έργου τέχνης.

«Σε συνεργασία με τα συνεργαζόμενα μουσεία, επιλέχθηκε ένα έργο τέχνης που ανήκει στη συλλογή τους και δημιουργήθηκε για το κάθε μουσείο, μία κάρτα που διατίθεται εδώ και λίγες μέρες στα πωλητήρια των μουσείων» αναφέρει η κ.Βλάχου.

Advertisement

Συγκεκριμένα, για το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης επιλέχθηκε για την κάρτα το έργο Σκάλες του Αχιλλέα Απέργη, για το MOMus-Μουσείο ‘Αλεξ Μυλωνά, το έργο «Η γέννηση της Αφροδίτης» του ‘Αλεξ Μυλωνά, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης επέλεξε το έργο «Χωρίς τίτλο» του Γιάννη Κουνέλλη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ένα μαρμάρινο γυναικείο ειδώλιο ύψους 35,6 εκατοστών που αναλογεί με το ύψος φιάλης κρασιού και δημιουργήθηκε μεταξύ του 2700 και 2300 π.Χ. από άγνωστη/ο δημιουργό, το MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης τη μακέτα εξωφύλλου για το περιοδικό “Καλλιτέχνες Κινηματογράφου” (Artisty Kino) της Λιουμπόβ Ποπόβα, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης” στις Σέρρες, το έργο του Κωνσταντίνου Ξενάκη «Αλχημεία Β’», το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., το έργο «Πεταλούδες ή Σινιάλα» της Ιωάννας Σπητέρη, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή επέλεξε το ζωγραφικό έργο «Καρυάτιδα» του Αmedeo Modigliani , το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το έργο του Γιάννη Στυλιανού «Εξωτερική Σκάλα» και η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, το «Λαύριον», ένα ζωγραφικό έργο του Κωνσταντίνου Μαλέα.

«Σε κάθε μουσείο, εκτός από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης” στις Σέρρες που δεν διαθέτει πωλητήριο, έχουν ήδη διατεθεί από 5 συμπεριληπτικές κάρτες οι οποίες είναι προς πώληση εδώ και λίγες μέρες στους χώρους τους» κατέληξε η κ.Βλάχου.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Πλημμύρισε» η Αριστοτέλους για το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου

04/12/25 12:06 πμ

«Πλημμύρισε» η Αριστοτέλους για το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου

Ν. Σεβαστάκης: Η δύναμη των Κοινωνικών Επιστημών και η βουτιά στο ριζικά άγνωστο της ΤΝ

04/12/25 12:05 πμ

Ν. Σεβαστάκης: Η δύναμη των Κοινωνικών Επιστημών και η βουτιά στο ριζικά άγνωστο της ΤΝ

Ποια ήταν η Αγία Βαρβάρα, η προστάτιδα του Πυροβολικού που γιορτάζει σήμερα

03/12/25 11:29 μμ

Ποια ήταν η Αγία Βαρβάρα, η προστάτιδα του Πυροβολικού που γιορτάζει σήμερα

Χατζηβασιλείου: Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν πλαίσιο, δεν χρειάζονται διαμεσολάβηση - Ο Πούτιν δεν φαίνεται διατεθειμένος να τερματιστεί ο πόλεμος

03/12/25 11:56 μμ

Χατζηβασιλείου: Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν πλαίσιο, δεν χρειάζονται διαμεσολάβηση – Ο Πούτιν δεν φαίνεται διατεθειμένος να τερματιστεί ο πόλεμος

ΒΤΑ: Ο ΟΟΣΑ προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 3% στη χώρα το 2025, ακολουθεί μέτρια επιβράδυνση έως το 2027

04/12/25 12:03 πμ

ΒΤΑ: Ο ΟΟΣΑ προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 3% στη χώρα το 2025, ακολουθεί μέτρια επιβράδυνση έως το 2027

"Βαρβάρα": Συνταγή για το πεντανόστιμο θρακιώτικο γλυκό - Πώς ξεκίνησε το έθιμο

03/12/25 11:29 μμ

“Βαρβάρα”: Συνταγή για το πεντανόστιμο θρακιώτικο γλυκό – Πώς ξεκίνησε το έθιμο

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για την κακοκαιρία την Πέμπτη υπό τον Γ. Κεφαλογιάννη

03/12/25 11:48 μμ

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για την κακοκαιρία την Πέμπτη υπό τον Γ. Κεφαλογιάννη

Αλέξης Τσίπρας: Επανίδρυση της προοδευτικής παράταξης για τη διεκδίκηση της διακυβέρνησης στις επόμενες εκλογές

03/12/25 11:47 μμ

Αλέξης Τσίπρας: Επανίδρυση της προοδευτικής παράταξης για τη διεκδίκηση της διακυβέρνησης στις επόμενες εκλογές

Γ. Πιτσιλής στο παγκόσμιο forum του ΟΟΣΑ: Η ΑΑΔΕ αξιοποιεί την ανταλλαγή πληροφοριών για ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης

03/12/25 11:46 μμ

Γ. Πιτσιλής στο παγκόσμιο forum του ΟΟΣΑ: Η ΑΑΔΕ αξιοποιεί την ανταλλαγή πληροφοριών για ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης

Εντοπίστηκαν όπλα σε φρεάτιο του Αστυνομικού Τμήματος Κυψέλης

03/12/25 11:45 μμ

Εντοπίστηκαν όπλα σε φρεάτιο του Αστυνομικού Τμήματος Κυψέλης

Aνάκτορο Αρχανών: Οι Μινωίτες το προστάτευαν από τις φυσικές καταστροφές

03/12/25 11:43 μμ

Aνάκτορο Αρχανών: Οι Μινωίτες το προστάτευαν από τις φυσικές καταστροφές

Η PETA προέτρεψε τους Alice In Chains να αλλάξουν το όνομά τους σε Betty In Chains

03/12/25 11:41 μμ

Η PETA προέτρεψε τους Alice In Chains να αλλάξουν το όνομά τους σε Betty In Chains