Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν τα νομοσχέδια του ΥΠΕΘΑ για τις Κυρώσεις Μνημονίου για Συνεργασία Επίγειας Αεράμυνας

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν τα νομοσχέδια του ΥΠΕΘΑ για τις Κυρώσεις Μνημονίου για Συνεργασία Επίγειας Αεράμυνας και της Επιστολής Προσφοράς για τη διαχείριση από τον OCCAR του Προγράμματος της Eυρω-Κορβέτας

Epilogestv

Epilogestv

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν τα σχέδια νόμου του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας σχετικά με την «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης ανάμεσα στο Υπουργείο ‘Αμυνας του Βασιλείου της Δανίας και στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο ‘Αμυνας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και στο Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και στο Υπουργείο ‘Αμυνας της Ουγγαρίας και στο Υπουργείο ‘Αμυνας της Ιταλικής Δημοκρατίας και στον Υπουργό ‘Αμυνας του Βασιλείου των Κάτω Χωρών και στο Υπουργείο ‘Αμυνας του Βασιλείου της Νορβηγίας και στο Υπουργείο ‘Αμυνας της Δημοκρατίας της Σλοβενίας και στον Υπουργό ‘Αμυνας του Βασιλείου της Ισπανίας και στον Υπουργό ‘Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας σχετικά με την παράδοση της ιδέας ενέργειας για την πιθανή απόκτηση και χρήση στο πεδίο ενός Σταδίου Ανάπτυξης Εννοιών Σπονδυλωτής Επίγειας Αεράμυνας (Σύντομος τίτλος: MoU Σταδίου Ανάπτυξης Εννοιών Σπονδυλωτής GBAD)» και της «Κύρωση της Επιστολής Προσφοράς του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού για τη Συνεργασία στους Κοινούς Εξοπλισμούς [Organisation Conjointe de Coopération en matière d’Armement / Organisation for Joint Armament Co-operation (OCCAR)] και της Επιστολής Αποδοχής του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, οι οποίες από κοινού συναποτελούν τη Συμφωνία μεταξύ του OCCAR και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως αναφέρεται στο άρθρο 37 της Σύμβασης του OCCAR, σχετικά με τη διαχείριση από τον OCCAR του Προγράμματος Κορβέτας Περιπολίας Πολλαπλών Αποστολών και Αρθρωτής Σχεδίασης [Modular and Multirole Patrol Corvette (MMPC)] και όλων των μελλοντικών Προγραμμάτων στα οποία η Ελληνική Δημοκρατία επιθυμεί να συμμετάσχει» από την Ολομέλεια.

Advertisement
 

Ειδικότερα, για την πρώτη Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης του «MoU Σταδίου Ανάπτυξης Εννοιών Σπονδυλωτής GBAD», στην οποία συμμετέχουν Δανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Σλοβενία, Ισπανία, Βρετανία. Β. Ιρλανδία, σχετικά με την παράδοση της ιδέας ενέργειας για την πιθανή απόκτηση και χρήση στο πεδίο ενός Σταδίου Ανάπτυξης Εννοιών Σπονδυλωτής Επίγειας Αεράμυνας, «υπέρ» επί της Αρχής, ψήφισε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Το καταψήφισαν ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ με το «παρών» τοποθετήθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση.

Το σχέδιο νόμου της Κύρωση της Επιστολής Προσφοράς του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του OCCAR που αφορά το Πρόγραμμα της Κορβέτας Περιπολίας Πολλαπλών Αποστολών, ψηφίσθηκε με την θετική ψήφο ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ. Το καταψήφισαν ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ με το «παρών» τοποθετήθηκαν ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.

Ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Αθανάσιος Δαβάκης ολοκληρώνοντας τη συζήτηση των δύο νομοσχεδίων ανέφερε ότι οι Συνεργασίες αυτές έρχονται ως αποτέλεσμα των άμεσων αντανακλαστικών των Γενικών μας Επιτελείων που μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και όσα αυτός μας έχει δείξει για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στο πεδίο. Και σε αυτό το νέο είδος του απομακρυσμένου κυρίως πολέμου είναι που «η χώρα μας που αναζητά απαντήσεις, μεθόδους και εργαλεία για όποτε και εάν αυτό μας χρειαστεί».

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει τουρκική εταιρεία που συμμετέχει στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας, ο κ. Δαβάκης απάντησε πως πράγματι εκδήλωσε πρόθεση, αλλά «δεν προκρίθηκε και δεν θα συμμετάσχει στα επόμενα Προγράμματα, να μην υπάρχει καμία σχετικά ανησυχία».

Ο υφυπουργός, τόνισε ότι πέρα απο τον εκσυγχρονισμό των μέσων και τους εξοπλισμούς «η αιχμή του Αμυντικού μας Δόγματος, είναι οι άνδρες και οι γυναίκες των ΕΔ μας».

Advertisement

Ο υφυπουργός ερωτηθείς σχετικά με το ατύχημα που σημειώθηκε στον χώρο του πεδίου βολής Αετού κατά τις προετοιμασίες της λήξης της άσκηση “Αίσιος Οιωνός”, όπου τραυματίστηκε σοβαρά εργαζόμενος σε εταιρεία με drones, ανέφερε ότι «υπήρξε ένα δυνατό μπουρίνι το οποίο σήκωσε μια σκηνή και τραυμάτισε έναν 62 ετών απόστρατο των ΕΔ. Νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω είναι ότι έχει τραυματιστεί στον αυχένα, έχει αιμάτωμα στο κεφάλι και κακώσεις στο στήθος. Στο σημείο προσήλθε άμεσα στρατιωτικός εισαγγελέας και ιατροδικαστής. Εύχομαι καλή ανάρρωση και όλα να πάνε καλά». Ο Αετός, διευκρίνισε ο υφυπουργός «είναι ένα πιστοποιημένο πεδίο ασκήσεων, έχει μια μακρά ιστορία σε ασκήσεις των ΕΔ και στις στρατιωτικές ασκήσεις συνηθίζεται να τις παρακολουθούν εκπρόσωποι αμυντικών εταιρειών».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ν. Ανδρουλάκης: Χρειάζεται κυβέρνηση που σχεδιάζει και υλοποιεί αποτελεσματικά μεγάλες παρεμβάσεις για το κυκλοφοριακό στην Αττική

08/12/25 3:57 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Χρειάζεται κυβέρνηση που σχεδιάζει και υλοποιεί αποτελεσματικά μεγάλες παρεμβάσεις για το κυκλοφοριακό στην Αττική

Υγεία, τεχνολογία και IoT: το νέο κύμα φοιτητικής επιχειρηματικότητας του ΕΚΠΑ-Οι τρεις ιδέες που ξεχώρισαν

08/12/25 3:52 μμ

Υγεία, τεχνολογία και IoT: το νέο κύμα φοιτητικής επιχειρηματικότητας του ΕΚΠΑ-Οι τρεις ιδέες που ξεχώρισαν

Επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα

08/12/25 3:45 μμ

Επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα

Γ. Γκιόκας: Το ΚΚΕ πρωτοστατεί για την επιτυχία του πανελλαδικού ξεσηκωμού των αγροτών

08/12/25 3:39 μμ

Γ. Γκιόκας: Το ΚΚΕ πρωτοστατεί για την επιτυχία του πανελλαδικού ξεσηκωμού των αγροτών

Σέρρες: Το Σωματείο Κρεοπωλών θα παραδώσει τρόφιμα στους αγρότες στο μπλόκο του Προμαχώνα

08/12/25 3:34 μμ

Σέρρες: Το Σωματείο Κρεοπωλών θα παραδώσει τρόφιμα στους αγρότες στο μπλόκο του Προμαχώνα

ΥΠΠΟ: Αποκατάσταση και ανάδειξη του ναού του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά, στην Πλάκα

08/12/25 3:37 μμ

ΥΠΠΟ: Αποκατάσταση και ανάδειξη του ναού του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά, στην Πλάκα

SIM Swapping: Το σύγχρονο έγκλημα πίσω από το κινητό σου

08/12/25 3:24 μμ

SIM Swapping: Το σύγχρονο έγκλημα πίσω από το κινητό σου

ΕΟΤ: Δράσεις για την προώθηση της Ελλάδας στη γερμανική τουριστική αγορά

08/12/25 3:16 μμ

ΕΟΤ: Δράσεις για την προώθηση της Ελλάδας στη γερμανική τουριστική αγορά

Κ. Τσιάρας: Ο διάλογος με τους αγρότες μπορεί να γίνει άμεσα - Ακόμη και σήμερα, ακόμη και αύριο

08/12/25 3:13 μμ

Κ. Τσιάρας: Ο διάλογος με τους αγρότες μπορεί να γίνει άμεσα – Ακόμη και σήμερα, ακόμη και αύριο

ΔΕΗ: «Quiet Hour» στο δίκτυο καταστημάτων για πιο συμπεριληπτική εμπειρία των πελατών της

08/12/25 1:14 μμ

ΔΕΗ: «Quiet Hour» στο δίκτυο καταστημάτων για πιο συμπεριληπτική εμπειρία των πελατών της

Η Πειραιώς Diamond Xορηγός στο 4ο GenAI Summit SE Europe

08/12/25 1:06 μμ

Η Πειραιώς Diamond Xορηγός στο 4ο GenAI Summit SE Europe

Στις 50 επεµβάσεις σταµάτησα να µετράω... - Η Αθανασία Χουβαρδά μιλάει για τον «μακρύ γολγοθά» ενός εγκαυματία

08/12/25 1:02 μμ

Στις 50 επεµβάσεις σταµάτησα να µετράω… – Η Αθανασία Χουβαρδά μιλάει για τον «μακρύ γολγοθά» ενός εγκαυματία

Σχολιάστε

δεκαπέντε + 10 =