Το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι πολλοί εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στον χώρο μιας εκκλησίας στην πόλη της Γάζας, σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν ... Περισσότερα

Βομβαρδίστηκε η ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγ. Πορφυρίου στη Γάζα - Αναφορές για νεκρούς

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι πολλοί εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στον χώρο μιας εκκλησίας στην πόλη της Γάζας, σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν έπειτα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Advertisement
 

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι από την επιδρομή «προκλήθηκε μεγάλος αριθμός μαρτύρων και τραυματιών» στον χώρο της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το ισραηλινό πλήγμα έμοιαζε να έχει στόχο χώρο κοντά στην εκκλησία, στην οποία έχουν αναζητήσει καταφύγιο πολλοί κάτοικοι της πόλης της Γάζας.

Γάζα: 18 νεκροί από το ισραηλινό πλήγμα στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, σύμφωνα με τη Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε σήμερα ότι χθες διεξήγαγε αεροπορική επιδρομή στην περιοχή.

«Νωρίτερα σήμερα (σ.σ. χθες, Πέμπτη) μαχητικά αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού επιτέθηκαν στο κέντρο διοίκησης και ελέγχου τρομοκράτη της Χαμάς που είχε εμπλακεί στην εκτόξευση ρουκετών και οβίδων εναντίον του Ισραήλ», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Το κέντρο αυτό «χρησίμευε για να εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εκεί βρισκόταν τρομοκρατική υποδομή της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», διευκρίνισε.

«Ανθρώπινη ασπίδα»

«Έπειτα από την επίθεση του ισραηλινού στρατού ο τοίχος μιας εκκλησίας που βρίσκεται στην περιοχή υπέστη ζημιές. Έχουμε ενημερωθεί ότι υπάρχουν πληροφορίες για θύματα και έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιβεβαίωσης του συμβάντος», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η Χαμάς τοποθετείται σκοπίμως σε κατοικημένες περιοχές με αμάχους και χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας σαν ανθρώπινες ασπίδες», ενώ επανέλαβε το αίτημα του ισραηλινού στρατού για εκκένωση του βόρειου τμήματος του θύλακα.

Advertisement
Family Kitchen

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από την αεροπορική επιδρομή υπέστη ζημιές η πρόσοψη της εκκλησίας και παρακείμενο οικοδόμημα. Όπως πρόσθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες, πολλοί τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε τον χώρο της εκκλησίας στην πόλη της Γάζας», σύμφωνα με ανακοίνωση στον ιστότοπό του.

«Το Πατριαρχείο υπογραμμίζει ότι η στοχοθέτηση των εκκλησιών, καθώς και των καταφυγίων που προσφέρουν για την προστασία των αθώων πολιτών, κυρίως των παιδιών και των γυναικών που έχουν χάσει τα σπίτια τους λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών εναντίον κατοικημένων περιοχών τις 13 τελευταίες ημέρες, αποτελεί έγκλημα πολέμου και δεν μπορεί να αγνοηθεί», προστίθεται ανακοίνωση.

Ο Άγιος Πορφύριος είναι η πιο παλιά, ενεργή ακόμη εκκλησία στον παλαιστινιακό θύλακα. Βρίσκεται σε ιστορική συνοικία της παλιάς Γάζας και, σύμφωνα με την παράδοση, εκεί φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος διετέλεσε επίσκοπος Γάζας τον 5ο αιώνα.

Advertisement
ΔΕΗ

Δεν απέχει πολύ από το νοσοκομείο αλ Άχλι που επλήγη το βράδυ της Τρίτης, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 471 άνθρωποι, σύμφωνα με απολογισμό της Χαμάς. Η ισλαμιστική οργάνωση κατηγόρησε το Ισραήλ για το μακελειό στο νοσοκομείο, ενώ ο ισραηλινός στρατός αποποιήθηκε την ευθύνη και κατηγόρησε τον παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ.

Ο αριθμός των χριστιανών στη Λωρίδα της Γάζας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει λιγότεροι από χίλιοι (οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ορθόδοξοι), ενώ προτού η Χαμάς αναλάβει την εξουσία στη Γάζα (2007), οι χριστιανοί ήταν περισσότεροι από επτά χιλιάδες.

ΥΠΕΞ: Εκφράζουμε βαθιά οδύνη για την απώλεια ζωών από χτύπημα σε κτήριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτήριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά», προσθέτει.

ΦΩΤΟ EPA/MOHAMMED SABER


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ισλαχανέ, παράδειγμα ανθεκτικότητας και συνύπαρξης λαών

07/10/25 11:51 πμ

Ισλαχανέ, παράδειγμα ανθεκτικότητας και συνύπαρξης λαών

Ο καγκελάριος Φρ.Μερτς προειδοποιεί για «νέο κύμα αντισημιτισμού» και καλεί τους πολίτες να δείξουν αλληλεγγύη στους Εβραίους

07/10/25 11:47 πμ

Ο καγκελάριος Φρ.Μερτς προειδοποιεί για «νέο κύμα αντισημιτισμού» και καλεί τους πολίτες να δείξουν αλληλεγγύη στους Εβραίους

«#Ζήτω η Νεολαία»: 10η συνεχόμενη νύχτα κινητοποιήσεων στο Μαρόκο

07/10/25 11:42 πμ

«#Ζήτω η Νεολαία»: 10η συνεχόμενη νύχτα κινητοποιήσεων στο Μαρόκο

Ελλάδα στο ΣΑ του ΟΗΕ: «H βιώσιμη ειρήνη και ασφάλεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ισότητα των φύλων»

07/10/25 11:38 πμ

Ελλάδα στο ΣΑ του ΟΗΕ: «H βιώσιμη ειρήνη και ασφάλεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ισότητα των φύλων»

ΛεΜπρόν Τζέιμς: Η «Δεύτερη Απόφαση» έρχεται το απόγευμα (7/10)

07/10/25 11:55 πμ

ΛεΜπρόν Τζέιμς: Η «Δεύτερη Απόφαση» έρχεται το απόγευμα (7/10)

Χατζηβασιλείου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σταθερά στηρίζει το καλώδιο με την Κύπρο - Οι πατριώτες της φακής μιλούν από τον καναπέ τους

07/10/25 11:29 πμ

Χατζηβασιλείου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σταθερά στηρίζει το καλώδιο με την Κύπρο – Οι πατριώτες της φακής μιλούν από τον καναπέ τους

Πτέρυγα νοσοκομείου με τοιχογραφίες του Ουίλιαμ Χόγκαρθ θα ανοίξει πρώτη φορά για το κοινό

07/10/25 11:53 πμ

Πτέρυγα νοσοκομείου με τοιχογραφίες του Ουίλιαμ Χόγκαρθ θα ανοίξει πρώτη φορά για το κοινό

Δήμος Σερρών: Καταργείται η έκδοση πιστοποιητικών γέννησης και οικογενειακής κατάστασης για χρήση στο Δημόσιο

07/10/25 11:21 πμ

Δήμος Σερρών: Καταργείται η έκδοση πιστοποιητικών γέννησης και οικογενειακής κατάστασης για χρήση στο Δημόσιο

Ν. Ανδρουλάκης: Με κάθε ψήφο στη δημοκρατική παράταξη, ανοίγει η πόρτα εξόδου από το Μαξίμου στη Νέα Δημοκρατία

07/10/25 11:52 πμ

Ν. Ανδρουλάκης: Με κάθε ψήφο στη δημοκρατική παράταξη, ανοίγει η πόρτα εξόδου από το Μαξίμου στη Νέα Δημοκρατία

Η βελτίωση της καρδιακής υγείας των νέων ενηλίκων μειώνει τον κίνδυνο μετέπειτα καρδιαγγειακών παθήσεων

07/10/25 11:33 πμ

Η βελτίωση της καρδιακής υγείας των νέων ενηλίκων μειώνει τον κίνδυνο μετέπειτα καρδιαγγειακών παθήσεων

12η γιορτή φιστικιού στην Αμμουδιά Σερρών

07/10/25 10:49 πμ

12η γιορτή φιστικιού στην Αμμουδιά Σερρών

Γιάννης Αντετοκούνμπο: “Μην τα ανεβάσετε ξανά τα παιδιά μου σε καμία πλατφόρμα”

07/10/25 8:50 πμ

Γιάννης Αντετοκούνμπο: “Μην τα ανεβάσετε ξανά τα παιδιά μου σε καμία πλατφόρμα”