Στα 20,7 δισ. τα δάνεια που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής δόσεων Αύξηση κατά 1,558 δισ. ευρώ παρουσίασαν τον Οκτώβριο του 2020 οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Στα 20,7 δισ. τα δάνεια που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής δόσεων

Αύξηση κατά 1,558 δισ. ευρώ παρουσίασαν τον Οκτώβριο του 2020 οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 283 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 6,3% από 5,4% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ωστόσο οι εκταμιεύσεις νέων δανείων προς επιχειρήσεις και ιδιώτες, παρά τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί, ήταν λιγότερες από τα χρεολύσια που εισέπραξαν οι τράπεζες για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων αυξήθηκε σε 8,5% από 7% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 2,320 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,007 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2020, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

 

Τον ίδιο μήνα η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 2,5% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 247 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 623 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Οκτώβριο του 2020, ήταν αρνητική κατά 55 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 714 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 7,5%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

 

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) αυξήθηκε σε 8,6% από 8,3% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 72 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 660 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Advertisement
Family Kitchen

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -3,9% από -1,0% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 127 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 54 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Τα δάνεια που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής δόσεων στο τέλος Οκτωβρίου έφθασαν τα 20,7 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν στεγαστικά δάνεια (8,343 δισ. ευρώ), δάνεια προς επιχειρρήσεις (9,170 δισ. ευρώ), καταναλωτικά δάνεια (1,769 δισ. ευρώ), δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις (1,387 δισ. ευρώ) και λοιπά δάνεια προς νοικοκυριά (3 εκατ. ευρώ).


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Π. Μαρινάκης: «Η μάχη με το βαθύ κράτος πρέπει να είναι συνεχής»

05/02/26 1:08 μμ

Π. Μαρινάκης: «Η μάχη με το βαθύ κράτος πρέπει να είναι συνεχής»

Στις 11 Φεβρουαρίου η συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη - Ρ. Ερντογάν στην Άγκυρα

05/02/26 1:02 μμ

Στις 11 Φεβρουαρίου η συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη – Ρ. Ερντογάν στην Άγκυρα

Δεσμεύτηκαν από την Αρχή για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος οι τραπεζικοί λογαριασμοί κορυφαίου συνδικαλιστή

05/02/26 12:47 μμ

Δεσμεύτηκαν από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος οι τραπεζικοί λογαριασμοί κορυφαίου συνδικαλιστή

Mε μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση για τα Logistics - Οι προοπτικές και οι προκλήσεις για το Νομό Σερρών

05/02/26 12:29 μμ

Mε μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση για τα Logistics – Οι προοπτικές και οι προκλήσεις για το Νομό Σερρών

«Σέρρες – Αδύνατον να αντισταθείς»: Τα νέα τουριστικά spots - Η πρόταση γάμου που έγινε τελικά δεκτή

05/02/26 2:28 μμ

«Σέρρες – Αδύνατον να αντισταθείς»: Το νέο τουριστικό video – Η πρόταση γάμου που έγινε τελικά δεκτή

Άρειος Πάγος: Οριστικά στην Λάρισα η διεξαγωγή της δίκης για τα Τέμπη

05/02/26 12:08 μμ

Άρειος Πάγος: Οριστικά στην Λάρισα η διεξαγωγή της δίκης για τα Τέμπη

Χατζηβασιλείου: Δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο η τραγωδία στην Χίο – Δομημένος ο διάλογος με την Τουρκία, όχι εφ’ όλης της ύλης

05/02/26 11:59 πμ

Χατζηβασιλείου: Δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο η τραγωδία στην Χίο – Δομημένος ο διάλογος με την Τουρκία, όχι εφ’ όλης της ύλης

Ο πύργος της Μάρως στην Δάφνη Σερρών

05/02/26 11:39 πμ

Ο πύργος της Μάρως στην Δάφνη Σερρών

Κλειστός για δύο ώρες ο δρόμος Σερρών – Δράμας στο ύψος του Δαφνουδίου λόγω συσσώρευσης φερτών υλικών

05/02/26 11:29 πμ

Κλειστός για δύο ώρες ο δρόμος Σερρών – Δράμας στο ύψος του Δαφνουδίου λόγω συσσώρευσης φερτών υλικών

Μαθήτριες και μαθητές από όλη την Ελλάδα διαγωνίζονται στη Γλωσσολογία

05/02/26 11:21 πμ

Μαθήτριες και μαθητές από όλη την Ελλάδα διαγωνίζονται στη Γλωσσολογία

Υπό κράτηση παραμένει ο 55χρονος για την υπόθεση δολιοφθοράς σε γερμανικά πλοία

05/02/26 11:16 πμ

Ροδόπη: Υπό κράτηση παραμένει ο 55χρονος για την υπόθεση δολιοφθοράς σε γερμανικά πολεμικά πλοία

Κ. Χατζηδάκης: Παρεμβάσεις κοινής λογικής για να σταματήσουν οι ιστορίες καθημερινής τρέλας

05/02/26 11:12 πμ

Κ. Χατζηδάκης: Παρεμβάσεις κοινής λογικής για να σταματήσουν οι ιστορίες καθημερινής τρέλας