Κατάθεση τροπολογίας για το πάγωμα στα επιτόκια, αναφορικά με τα ληξιπρόθεσμα ανασφάλιστων στα ταμεία
Date:
«Βελτιώνουμε την ασφαλιστική προνοιακή και εργασιακή νομοθεσία, με πολιτικές που παρέχουν νέα δικαιώματα, συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή, βελτιώνουν το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών και προωθούν την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας» τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου, ολοκληρώνοντας και την επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου για τον «Εξορθολογισμό ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Υπογράμμισε πως «ενιαιοποιούμε τους κανόνες, προωθώντας την ισότιμη μεταχείριση των ασφαλισμένων. Απλοποιούμε διαδικασίες και απαλλάσσουμε την διοίκηση από περιττές και χρονοβόρες ενέργειες. Εξυπηρετούμε πιο αποτελεσματικά πολίτες και επιχειρήσεις. Εναρμονίζουμε κοινωνικοασφαλιστικούς διοικητικούς κανόνες, σε σχέση με όσα ισχύουν στη φορολογική διοίκηση. Στηρίζουμε οικονομικά χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτους συμπολίτες μας. Εισάγουμε νέους και βελτιώνουμε υφιστάμενους θεσμούς για την προστασία ανηλίκων και της μητρότητας. Στηρίζουμε την αγορά εργασίας».
Απαντώντας στις αιτιάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσακλόγου ανέφερε πως με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ υπέρ ευάλωτων ομάδων, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, τα άτομα με αναπηρία και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, η κυβέρνηση στηρίζει ειδικά για τις Γιορτές όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη εν μέσω ενεργειακής κρίσης και σε συνθήκες πληθωρισμού, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά.
Ο υφυπουργός επισήμανε πως η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των συνταξιούχων επί των ημερών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι κατά πολύ υψηλότερη από ό,τι ήταν επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, που είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για οφειλές στον ΕΦΚΑ, παρατήρησε πως αυτές στο μεγάλο κομμάτι τους αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες και δεν είναι σταγόνα στον ωκεανό, όπως ειπώθηκε. Προανήγγειλε ότι σε τροπολογία που θα κατατεθεί σχετικά με τις ρυθμίσεις οφειλών θα προβλέπεται το πάγωμα στα επιτόκια για τα ληξιπρόθεσμα των ανασφάλιστων ασφαλιστικών ταμείων κατ’ αναλογία της διάταξης του Υπουργείου Οικονομικών για τις φορολογικές οφειλές.
Απέρριψε την πρόταση για παραγραφή βεβαιωμένων χρεών, εξηγώντας πως αυτό θα οδηγούσε σε χαμηλότερες συντάξεις στο μέλλον, αλλά και σε φαλκίδευση του ανταγωνισμού. Αυτά, είπε ο υφυπουργός, τα υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ουδέποτε τήρησε. Σχετικά με την πρόταση για ρυθμίσεις 120 δόσεων είπε πως με βάση τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, όσο περισσότερες είναι οι δόσεις, τόσο μικρότερη είναι η συμμόρφωση την οποία έχουμε. Και θα πρέπει να σταματήσουμε να καλλιεργούμε συνεχώς προσδοκίες στους οφειλέτες, ότι πάντα στην επόμενη φορά τους περιμένει μια ρύθμιση με περισσότερες δόσεις. Δόθηκε η δυνατότητα για ρύθμιση 72 δόσεων των χρεών, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εντάχθηκαν ελάχιστοι, ακριβώς γιατί στη δημόσια συζήτηση για τα ληξιπρόθεσμα μονίμως διεξάγεται γύρω από το ζήτημα της αναγκαιότητας για 100, 120 ή και περισσότερες ακόμα δόσεις.
Σχετικά με τους ωφελούμενους συνταξιούχους από τις αυξήσεις που θα γίνουν, είπε πως ωφελούμενοι του 7,75% είναι λίγο κάτω από το 65% του συνόλου των συνταξιούχων και αν εξαιρέσουμε 300.000 όλοι οι άλλοι θα δουν το πλήρες ποσό στην σύνταξης τους και μαζί με τα μέτρα του έκτακτου βοηθήματος των 250 ευρώ, την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, την καταβολή της τέταρτης δόσης του νόμου Βρούτση, περίπου το 95% των συνταξιούχων θα δει αύξηση στα εισοδήματά του.
Αναφορικά με την πρόωρη συνταξιοδότηση στο δημόσιο ανέφερε πως με την παρούσα ρύθμιση δεν αλλάζει κάτι ως προς τα πρόσωπα όσων δικαιούνται πρόωρη συνταξιοδότηση. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη διάταξη που φέρνουμε εδώ το δικαίωμα αυτό επεκτείνεται για ένα ακόμα έτος λόγω της αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί για όσους συμπληρώσουν τα μειωμένα αυτά ηλικιακά όρια μέχρι και το τέλος του συγκεκριμένου έτους 31/12/2022, ακόμη και αν δεν έχουν υποβάλει αίτηση. Αυτοί οι τελευταίοι, δε, θα μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους για πρόωρη συνταξιοδότηση οποτεδήποτε το επιθυμούν, δηλαδή ακόμα και μετά το 2023. Από την άλλη, όσοι από τους υπαλλήλους των προαναφερόμενων κατηγοριών, δηλαδή δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει 25ετία τα συγκεκριμένα έτη αλλά δεν έχουν συμπληρώσει τα μειωμένα όρια ηλικίας μέχρι το τέλος του 2022 από 1/1/2023 το ηλικιακό όριο για την πρόωρη συνταξιοδότηση και την καταβολή της μειωμένης σύνταξης ορίζεται ως το 62ο έτος, αλλά αυτό δεν είναι κάτι παράξενο. Αυτό είναι το όριο για όλους τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτό είναι το όριο και για τον ιδιωτικό τομέα.
Για τις ρυθμίσεις που αφορούν τις αλλαγές στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε πως όλες οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές συγκλίνουν στο ότι η επαγγελματική διαχείριση συνιστά τον απολύτως αναγκαίο αλλά και ικανό όρο για συνετή και αποτελεσματική διαχείριση με γνώμονα το συμφέρον των μετόχων και μερισματούχων του Ταμείου.
Βελτιώσεις και αποσύρσεις διατάξεων του νομοσχεδίου ζήτησαν οι εκπρόσωποι των φορέων κατά την ακρόασή τους
Την διαφωνία τους με διατάξεις του νομοσχεδίου εξέφρασαν οι εκπρόσωποι φορέων κατά την ακρόασή τους στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων που επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας για τον «Εξορθολογισμό ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις».
Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Χαράλαμπος Λυμπεράς, διαφώνησε με την διάταξη της επέκτασης κατά επτά έτη για την χορήγηση μειωμένων συντάξεων σε δημοσίους υπαλλήλους καθώς αυτή καταργεί τους κανόνες ασφάλειας και εμπιστοσύνης βγάζοντας εκτός προγραμματισμού χιλιάδες εργαζόμενους. Επίσης διαφώνησε με τις διατάξεις που αφορούν το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων καθώς όπως είπε δημιουργεί ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης με ένα υπερδιοικητή. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων, Ηλίας Ηλιόπουλος ανέφερε ότι δεν υπήρξε ικανή διαβούλευση και δεν ελήφθησαν οι θέσεις της Ομοσπονδίας για το Μετοχικό Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Διαφωνούμε, είπε, έντονα με τον διορισμό του διοικητή, θέλουμε αυτός να ορίζεται από τη Βουλή. Η ακίνητη περιουσία του Ταμείου να είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων και των μετόχων-μερισματούχων. Και να επιστρέψει ο πόρος 3% που άδικα αφαιρέθηκε από τα έσοδα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Η αναπληρώτρια γραμματέας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας, Θεοδώρα Θεοδωροπούλου, αναφερόμενη στις διατάξεις για το ΜΤΠΥ, είπε πως η διοίκησή του σταματάει να είναι ουδέτερη πολιτικά, διότι ο υπουργός διορίζει τους πάντες, ελέγχει μόνο αυτός, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα από τους μετόχους και τους μερισματούχους να ελέγξουν τη διοίκηση και βέβαια την περιουσία του Ταμείου. Η πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας, Σουλτάνα Μώραλη – Αζώτη, ανέφερε ότι μας βρίσκουν τελείως αντίθετους επίσης κάποιες διατάξεις που επισφραγίζουν την απόφαση της κυβέρνησης, όπως η απόδοση των 250 ευρώ, αντί της 13ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους. Κατήγγειλε σοβαρές αλλαγές και ανατροπές στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και πρότεινε το ΔΣ να αποτελείται μόνο από εργαζόμενους, από αντιπροσώπους εργαζομένων και συνταξιούχων, που θα εκλέγονται από τα συνδικαλιστικά τους όργανα και θα απολογούνται σε αυτά. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, Σταύρος Δίζος επισήμανε ότι οι διατάξεις για τη διαχείριση της ακίνητης και κινητής περιουσίας του Ταμείου είναι αδιαφανείς. Η κρατική παρέμβαση στον τρόπο αξιοποίησης της εν λόγω περιουσίας συνιστά επέμβαση στο περιουσιακό δικαίωμα των μετόχων και των μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου. Απέδωσε την μείωση της κινητής περιουσίας του Μετοχικού Ταμείου στα 37,5 εκατομμύρια από το κούρεμα του PSI και όχι ανικανότητα διαχείρισης. ‘Αλλωστε την τριετία 2006-2009 πραγματοποιήθηκαν κέρδη από την πώληση μετοχών, κυρίως της Εθνικής Τραπέζης, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ και οι αποδόσεις των μετοχικών τίτλων ήταν εξαιρετικές.
Ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, Νίκος Χατζόπουλος ανέφερε πως 900. 000 με 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ λόγω της προσωπικής διαφοράς και αυτό είναι κοροϊδία, ντροπή και εμπαιγμός! Πρότεινε οι δόσεις για ρυθμίσεις οφειλών να πάνε στις 120. Το κοινωνικό επίδομα δίνεται μόνο σε χαμηλοσυνταξιούχους. Ζήτησε την επαναφορά της 13ης σύνταξης αναδρομικά από το 2020 και του ΕΚΑΣ. Ο πρόεδρος των Συνταξιούχων, Δήμος Καμπούρης, από την πλευρά του διαφώνησε με την περικοπή της αύξησης σε όσους έχουν προσωπική διαφορά. Να δοθούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους. Ζήτησε την κατάργηση της εισφορά αλληλεγγύης. Να επανέλθουν τα δώρα. Στον ΟΓΑ πρέπει να ισχύει ότι και για τους υπόλοιπους συνταξιούχους για την εθνική σύνταξη. Επισήμανε πως δεν έχουν εξισωθεί όλοι οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα με τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα για τα ανήλικα τέκνα. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, Νίκος Τσαλαβρέτας ζήτησε να επαναυπολογιστούν οι παλαιές συντάξεις του Ταμείου με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίζονται και οι νέες γιατί υπάρχουν διαφορές στις κύριες συντάξεις, κατά μέσο όρο της τάξεως των 300 με 350 ευρώ.
Ο πρόεδρος των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός ανέφερε πως δεν επιλύεται το μεγάλο πρόβλημα της αύξησης των εισφορών που καλούνται ξαφνικά από την 1/01/2023 να πληρώσουν αύξηση στα ασφάλιστρά τους , σύμφωνα με τον νόμο Βρούτση, της τάξεως του 10%. Επισήμανε πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση συντάξεων, όχι όμως και για τον κλάδο των δικηγόρων, αλλά μόνο για όσους είναι στην κατώτατη ασφαλιστική τάξη. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Ελλάδος, Χρήστος Στυλιανουδάκης επισήμανε πως στο νομοθετικό πλαίσιο τα δικηγορικά γραφεία και δικηγορικές εταιρείες δεν υποχρεούνται σε καμία καταβολή αμοιβής στους ασκούμενους δικηγόρους και, παράλληλα, η Πολιτεία ζητάει από αυτούς να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές. Είναι γενικώς προβληματικό να αντιμετωπίζουμε τους ασκούμενους δικηγόρους ως αυτοαπασχολούμενους καθότι αυτοί δεν είναι αυτοαπασχολούμενοι. Έχουμε μια ιδιότυπη σύμβαση μαθητείας. Δεύτερον, τα δικηγορικά γραφεία απασχολήσουν τους ασκούμενους δικηγόρους με τίτλο κτήσης με αποτέλεσμα η ασφαλιστική υποχρέωση που υπάρχει στους ασκούμενους δικηγόρους να ανέρχεται στο 20,28%, το οποίο επιβαρύνει τους ίδιους.
Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Πυροσβεστών, Γεώργιος Γουρδουλάκος επισήμανε πως οι Πενταετείς Πυροσβέστες, όλοι δεν μπορούν να έχουμε 25 πραγματικά έτη υπηρεσίας κατά την συνταξιοδότησή τους και χωρίς την πλασματική πενταετία θα βγάζουν εξαιρετικά χαμηλή σύνταξη, γύρω στα 600 ευρώ. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών, Βασίλης Νικολόπουλος ζήτησε οι εισφορές να εξομοιωθούν με αυτές των Σωμάτων Ασφαλείας, να βρεθεί λύση με την κατάργηση του 1% για τα μετοχικά ταμεία καθώς αυτή επιφέρει περίπου μείωση των εσόδων 15% στα Μετοχικά Ταμεία. Η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων να δοθεί σε όλους και όχι σε όσους έχουν προσφύγει. Ο πρόεδρος της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Σταύρος Κουτρής ανέφερε πως η Πολιτεία έχει διαχωρίσει τις αμοιβές του εν ενεργεία προσωπικού από τις συντάξεις των αποστράτων. Ανέφερε πως όσοι συνάδελφοι τερματίζουν την υπηρεσία τους ευδοκίμως μεν αλλά κάτω από τα 40 χρόνια τιμωρούνται με μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης από το 2 στο 0,5% και αυτό είναι αδιανόητο και θα πρέπει να αλλάξει.
Ο γενικός γραμματέας της Ε.Σ.Α.με.Α Βασίλης Κουτσιάνος επισήμανε πως δεν έχουν συμπεριληφθεί σημαντικές διατάξεις που αφορούν το συνταξιοδοτικό ασφαλιστικό των ατόμων με αναπηρία όλων των παθήσεων και των οικογενειών τους, οι οποίες είχαν συζητηθεί στην ομάδα εργασίας που είχε συσταθεί στο Υπουργείο Εργασίας και αφορούσε συγκεκριμένα: Την επαναφορά ευνοϊκών ρυθμίσεων, οι οποίες αφορούν στη συνταξιοδότηση των γονέων, των συζύγων και των αδελφών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία και επέκτασή τους, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του πολιτικού προσωπικού, μη περικοπή της σύνταξης σε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχων λόγω αναπηρίας, οι οποίοι είναι μετέωροι, διότι δεν υπάγονται, ούτε στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 612 του 1987, ούτε βέβαια στο άρθρο 27 του ν.4670/2020. Ζήτησε την κατάργηση του χαρακτηρισμού «ανίκανος προς κάθε βιοποριστική εργασία», που αναφέρεται στα πιστοποιητικά αναπηρίας των Κε.Π.Α., οι οποίες εκτός του ότι εμπεριέχουν καταφανώς ρατσιστικά χαρακτηριστικά, δεν επιτρέπουν στα άτομα με αναπηρία να συμμετάσχουν σε προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης της ΔΥΠΑ. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων με ‘Ατομα με Αναπηρία, Ιωάννης Μοσχολιός ζήτησε την αποσύνδεση του επιδόματος στο ΟΠΕΚΑ, από τη σύνταξη θανούντος γονέα, για τους δικαιούχους επιδομάτων, βαριάς και βαριάς νοητικής αναπηρίας. Η Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Θεώνη Κουφονικολάκου σημείωσε πως η υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος της Πρώιμης Παρέμβασης είχε μέχρι σήμερα καθυστερήσει πολύ στη χώρα μας και ο πιλοτικός χαρακτήρας της ρύθμισης δεν προβλέπεται να καλύψει το σύνολο του πληθυσμού που χρήζει υποστήριξης. Ο στενός χρονικός ορίζοντας της χρηματοδότησης δεν θα επιτρέψει την επένδυση σε βιώσιμες δράσεις. Και δεν έχει καταγραφεί ο κατά προσέγγιση αριθμός των ωφελούμενων παιδιών και οικογενειών, καθώς και το εύρος της χρηματοδότησης του εν λόγω προγράμματος. Δεν καθίσταται, επιπλέον, σαφές από τη διάταξη, αν η χρηματοδότηση καλύπτει εκτός από τη συμβουλευτική υποστήριξη και την κατάρτιση εξατομικευμένου σχεδίου παρέμβασης.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ