Κατερίνα Αμπελά: Η Θεσσαλονικιά δικηγόρος που «πάντρεψε» τις σπουδές της στη Νομική με την αγάπη της για την Αρχαιολογία (φωτο)
Date:
Ήταν στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν σε μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Ουλπιάνα, στο Κόσοβο, ο ξεναγός μιλούσε με ενθουσιασμό για την ομάδα των νεαρών εθελοντών που είχαν καταφτάσει στην περιοχή από διάφορες γωνιές της Ευρώπης για να βοηθήσουν στη συντήρηση των ψηφιδωτών. Ανάμεσα σ’ αυτούς και μια νεαρή δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη, που έχοντας μόλις τελειώσει την πρακτική της άσκηση και το μεταπτυχιακό της στο «Art Law and Art Management» αναζητούσε να βιώσει μια διαφορετική εμπειρία που θα τής επέτρεπε να «παντρέψει» τις σπουδές της με τη μεγάλη της αγάπη για την Αρχαιολογία.
Αρκετό καιρό αργότερα, καθισμένη σ’ ένα καφέ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η Κατερίνα Αμπελά περιέγραφε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την εμπειρία της και εξηγούσε τι …δουλειά είχε σε μια ανασκαφή στο Κόσοβο μια νεαρή κοπέλα με σπουδές στη Νομική και πώς βίωσε την εμπειρία της συμμετοχής στο πρόγραμμα του European Heritage Volunteers, ενός οργανισμού που δραστηριοποιείται στον εθελοντισμό που σχετίζεται με την κληρονομιά για περισσότερα από είκοσι χρόνια, με στόχο να δημιουργήσει δεσμούς μεταξύ των τομέων της κληρονομιάς και του εθελοντισμού, μέσα από πρακτικά έργα και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
«Πάντα είχα μέσα μου το μικρόβιο της Αρχαιολογίας και τελειώνοντας την πρακτική μου και το μεταπτυχιακό μου στο “Art Law and Arts Management”, ήθελα να δω τι θα μπορούσα να κάνω ως επόμενο βήμα. Καθώς μ’ ενδιαφέρει πολύ η παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, βρήκα πού ενδιαφέρον το συγκεκριμένο πρόγραμμα», εξηγεί η 24χρονη, η οποία πέρασε από συνέντευξη προκειμένου να γίνει δεκτή στο πρόγραμμα του ευρωπαϊκού αυτού οργανισμού, με έδρα τη Γερμανία.
Το μικρόβιο της αρχαιολογίας είχε φωλιάσει μέσα της από τα φοιτητικά της χρόνια καθώς μπορεί να σπούδασε νομική αλλά το Δίκαιο της τέχνης και της πολιτιστικής κληρονομιάς ήταν αυτό που πάντα τη γοήτευε. Γι’ αυτό και όταν ήρθε η ώρα να πάει στο Κόσοβο, η επιθυμία της ήταν τόσο μεγάλη που έκαμψε τις όποιες αντιστάσεις των γονιών της. «Υπήρχε ένα μούδιασμα για το πώς θα πάω εκεί και τι θα κάνω αλλά η εμπειρία με αποζημίωσε», τονίζει η κ. Αμπελά, επισημαίνοντας τα οφέλη που αποκόμισε και από την επαφή της με τους άλλους 15 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, οι οποίοι προέρχονταν από διάφορες χώρες και με διαφορετικό, από το δικό της, αντικείμενο σπουδών.
Επί δύο εβδομάδες, η Κατερίνα Αμπελά, υπό την επίβλεψη και τις οδηγίες αρχαιολόγων και ειδικών του χώρου, συμμετείχε τα πρωινά στις εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο της Ουλπιάνα, μιας περιοχής που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των σημαντικότερων πόλεων της ρωμαϊκής επαρχίας της Δαρδανίας, ενώ τα απογεύματα είχε ενεργό ρόλο στις δράσεις του Kosovo Council for Cultural Heritage, μιας ανεξάρτητης αρχής του Κοσόβου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, με την οποία συνεργάζεται το πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχε η 24χρονη.
«Το πρωί ήμουν στο μωσαϊκό. Χρειαζόταν περιποίηση. Εμείς είχαμε αναλάβει αυτό το κομμάτι, υπό την καθοδήγηση του επιστημονικού προσωπικού. Αφαιρέσαμε την παρέμβαση που είχε γίνει από τους προηγούμενους που το περιποιήθηκαν και το ξαναφρεσκάραμε», σημειώνει, επισημαίνοντας πως υπήρξε προηγουμένως μια κάποια εκπαίδευση, ενώ η ίδια ήταν πάντα μαζί με κάποιον με συναφές με το έργο αντικείμενο (αρχαιολογία, συντήρηση αρχαιοτήτων, ανθρωπολογία κ.ά). Μεταξύ των απογευματινών δράσεων ήταν και η παρουσίαση, από την πλευρά των συμμετεχόντων, ενός μνημείου της χώρας τους κι εκεί, η Κατερίνα Αμπελά κατάφερε να ενθουσιάσει όλους όσοι την άκουσαν να μιλάει για το Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Μάλιστα, αρκετοί από τους αρχαιολόγους είχαν έρθει στην Ελλάδα για ανασκαφές και δήλωναν ενθουσιασμένοι από το πλούσιο αρχαιολογικό απόθεμα της χώρας μας και την πολιτιστική της κληρονομιά.
Η Κατερίνα Αμπελά δηλώνει ευτυχής για όλα όσα είχε την ευκαιρία να βιώσει, τα οποία την έκαναν ακόμη πιο σίγουρη πως αυτό με το οποίο θέλει ν’ ασχοληθεί στην καριέρα της ως νομικός είναι η προστασία της τέχνης και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πηγή ΑΠΕ