Το πνεύμα αισιοδοξίας της επιστημονικής κοινότητας στην μάχη κατά του Καρκίνου της Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας, τονίζει η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης κατά ... Περισσότερα

Κάθε μέρα ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο στην Ελλάδα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Το πνεύμα αισιοδοξίας της επιστημονικής κοινότητας στην μάχη κατά του Καρκίνου της Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας, τονίζει η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου στο Παιδί και στον Έφηβο, η οποία τιμάται την 15η Φεβρουαρίου.

Advertisement
 

«Είναι ημέρα ενημέρωσης, εγρήγορσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας με επίκεντρο στην παροχή ίσων ευκαιριών και ίσης πρόσβασης στη θεραπεία σε όλα τα παιδιά και εφήβους που νοσούν στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως» αναφέρει η ΕΕΠΑΟ.

   Επίσης, η ημέρα αυτή απευθύνεται στο κοινό, προκειμένου να υπενθυμίσει την ανάγκη για εθελοντική προσφορά παραγώγων αίματος και μυελού των οστών, αλλά και την ανάγκη για στήριξη των συλλόγων και φορέων υποστήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους.

   Στη χώρα μας εκτιμάται κάθε μέρα, ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο, αντίστοιχα προς την πανευρωπαϊκή συχνότητα, ωστόσο η σημαντική πρόοδος τόσο σε επίπεδο διάγνωσης όσο και θεραπείας, επιτρέπει σχεδόν στα 4 από τα 5 παιδιά να επιτύχουν πλήρη ίαση.

   Υπάρχουν ωστόσο νεοπλασίες στις οποίες τα ποσοστά ίασης υπερβαίνουν το 90%, αλλά και ορισμένες που δυστυχώς υπολείπονται σημαντικά.

   «Για τον στόχο αυτό ως επιστημονική κοινότητα συνεχίζουμε την μεγάλη προσπάθεια, μέσα από εντατικοποίηση των ερευνητικών προσπαθειών για ίαση των ασθενών μας, για μείωση της τοξικότητας και των απώτερων επιπλοκών των θεραπειών με παράλληλη έμφαση στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και των συνθηκών περίθαλψης. Μας ενδιαφέρει η μελλοντική, διακριτά θεσμοθετημένη κλινική παρακολούθηση των απώτερων επιπλοκών, η ανάπτυξη ανακουφιστικής φροντίδας αλλά και η φροντίδα των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων που δεν αντιμετωπίζονται σήμερα σε ειδικά τμήματα στα υπάρχοντα νοσοκομεία», αναφέρει η ΕΕΠΑΟ.

   Παράλληλα, φροντίζει και επιδιώκει την περαιτέρω εξασφάλιση της ψυχολογικής θωράκισης των νοσούντων που βιώνουν το άγχος των θεραπειών, της απώλειας της υγείας ή ακόμη και της ζωής σε τόσο μικρές ηλικίες.

   «Η σύγχρονη τεκμηριωμένη γνώση σχετικά με τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, καθώς και η ολιστική, πολύπλευρη προσέγγιση, αποτελούν προϋποθέσεις για τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιβίωσης στην χώρα μας και αποτελούν κυρίαρχο μέλημα της εταιρείας μας», τονίζεται.

   Η ΕΕΠΑΟ συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς επιστημονικούς φορείς, συνεργατικές ερευνητικές μελέτες και πρωτόκολλα που συνεχώς αναβαθμίζουν τις θεραπείες των ασθενών πολύπλευρα.

   Συγχρόνως καταβάλλει τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε νέες θεραπευτικές και διαγνωστικές επιλογές, εξειδικευμένες κυτταρικές και μοριακές αναλύσεις, στοχευμένες θεραπείες, CAR-T cell θεραπείες, χωρίς να είναι αναγκαία η μετακίνηση των ασθενών και των οικογενειών τους στο εξωτερικό.

Advertisement

   Στην μάχη με τον καρκίνο, η συνδρομή της Πολιτείας πάντοτε θεωρείται απαραίτητη και επιβεβλημένη, τονίζει η ΕΕΠΑΟ.

   «Βήματα, όπως ο νόμος 5007/2022 ΦΕΚ Α241/23.12.2022 για το ολοκληρωμένο σύστημα παροχής ανακουφιστικής φροντίδας, το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών καθώς και η πρόσφατα υπογραφείσα προγραμματική συμφωνία για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου, με σκοπό την διαμόρφωση ενός στρατηγικού πλαισίου δράσης για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου στην Ελλάδα, αποτελούν ελπιδοφόρα βήματα της Πολιτείας».

   Ευελπιστεί στην ενεργό συμμετοχή της, στην εκπόνηση και εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου Εθνικού Σχεδίου Δράσης που θα αφορά στα παιδιά και τους εφήβους με νεοπλασία με βάση αυτό που έχει ήδη καταθέσει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

   «Η στελέχωση των Τμημάτων Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Μεταμόσχευσης-Μυελού των Οστών, Αιμοδοσιών, Εργαστηρίων, Νοσοκομειακών Φαρμακείων και όλων των συνεργαζόμενων Τμημάτων, με επιστημονικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, επάρκεια φαρμάκων, λειτουργία εξειδικευμένων εργαστηρίων και υλικοτεχνική υποδομή παραμένει μείζων προϋπόθεση για τη συνέχιση της λειτουργίας-προσφοράς τους και τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας στις ευαίσθητες ομάδες των ασθενών μας», καταλήγει η ΕΕΠΑΟ.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γ. Λάτσιος: Χίλιοι θάνατοι από ανακοπή ετησίως στην Ελλάδα - Γιατί πρέπει όλοι να μάθουμε ΚΑΡΠΑ

04/10/25 2:03 μμ

Γ. Λάτσιος: Χίλιοι θάνατοι από ανακοπή ετησίως στην Ελλάδα – Γιατί πρέπει όλοι να μάθουμε ΚΑΡΠΑ

ΣΔΙΤ: Παραμένουν ένα σύγχρονο και αποδοτικό εργαλείο στην υλοποίηση έργων

04/10/25 1:55 μμ

ΣΔΙΤ: Παραμένουν ένα σύγχρονο και αποδοτικό εργαλείο στην υλοποίηση έργων

Παγκόσμιος (ξανά) στα 100μ. Τ11 ο Γκαβέλας

04/10/25 1:50 μμ

Παγκόσμιος (ξανά) στα 100μ. Τ11 ο Γκαβέλας

Κατείχε 25 πιστόλια και συνελήφθη 27χρονος Τούρκος στην Ξάνθη

04/10/25 1:46 μμ

Κατείχε 25 πιστόλια και συνελήφθη 27χρονος Τούρκος στην Ξάνθη

Π. Μαρινάκης: Η μείωση των φόρων προτεραιότητα της κυβέρνησης

04/10/25 1:43 μμ

Π. Μαρινάκης: Η μείωση των φόρων προτεραιότητα της κυβέρνησης

Αλεξανδρούπολη: Κακουργηματική δίωξη στους 13 Τούρκους για το οπλοστάσιο που μετέφεραν

04/10/25 1:38 μμ

Αλεξανδρούπολη: Κακουργηματική δίωξη στους 13 Τούρκους για το οπλοστάσιο που μετέφεραν

«Έχω απαχθεί από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις»: Το βίντεο της Πέτη Πέρκα από την Ελλάδα

04/10/25 1:33 μμ

«Έχω απαχθεί από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις»: Το βίντεο της Πέτη Πέρκα από την Ελλάδα

Εξετάζεται το ενδεχόμενο η 28χρονη έγκυος στην Άρτα να μην πέθανε από αλλεργική αντίδραση σε αντιβίωση

04/10/25 1:27 μμ

Εξετάζεται το ενδεχόμενο η 28χρονη έγκυος στην Άρτα να μην πέθανε από αλλεργική αντίδραση σε αντιβίωση

Νικόλ Κίντμαν: Η ατάκα για τον Τομ Κρουζ που έγινε viral εν μέσω του διαζυγίου της με τον Κιθ Έρμπαν

04/10/25 1:20 μμ

Νικόλ Κίντμαν: Η ατάκα για τον Τομ Κρουζ που έγινε viral εν μέσω του διαζυγίου της με τον Κιθ Έρμπαν

Συγκινεί η Άννα Μπιθικώτση: “Σε ένα μαντήλι έχω το τελευταίο δάκρυ του πατέρα μου”

04/10/25 1:05 μμ

Συγκινεί η Άννα Μπιθικώτση: “Σε ένα μαντήλι έχω το τελευταίο δάκρυ του πατέρα μου”

Δύο νεκροί τα ξημερώματα σε τροχαίο στην Αργυρούπολη

04/10/25 12:41 μμ

Δύο νεκροί τα ξημερώματα σε τροχαίο στην Αργυρούπολη

Επεισόδια τα ξημερώματα στα Εξάρχεια - 11 συλλήψεις

04/10/25 12:37 μμ

Επεισόδια τα ξημερώματα στα Εξάρχεια – 11 συλλήψεις