Μια νέα μελέτη, προειδοποιεί ότι το κάπνισμα είναι πιο βλαβερό απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα, καθώς κάθε ένα τσιγάρο αφαιρεί περίπου 20 λεπτά από το προσδόκιμο ζωής του καπνιστή. Για ... Περισσότερα

Κάθε τσιγάρο αφαιρεί 20 λεπτά ζωής, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Epilogestv

Epilogestv

Μια νέα μελέτη, προειδοποιεί ότι το κάπνισμα είναι πιο βλαβερό απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα, καθώς κάθε ένα τσιγάρο αφαιρεί περίπου 20 λεπτά από το προσδόκιμο ζωής του καπνιστή.

Για άλλη μια φορά οι αρχές κάλεσαν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα το 2025, καθώς αυτή η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι βλάβες από το κάπνισμα είναι ακόμα πιο επικίνδυνες απ’ ό,τι πίστευαν οι ειδικοί.

Ερευνητές του University College London (UCL, Πανεπιστημιακό Κολέγιο Λονδίνου) βρήκαν ότι κάθε τσιγάρο κλέβει κατά μέσο όρο περίπου 20 λεπτά από τη ζωή των καπνιστών, πράγμα που σημαίνει ότι ένα συνηθισμένο πακέτο 20 τσιγάρων συντομεύει κατά σχεδόν επτά ώρες τη ζωή ενός ανθρώπου.

Μελέτη για το τσιγάρο

Σύμφωνα με τη μελέτη, αν ένας άνθρωπος, ο οποίος καπνίζει 10 τσιγάρα την ημέρα, κόψει το κάπνισμα την 1η Ιανουαρίου, στις 8 Ιανουαρίου θα έχει αποτρέψει την απώλεια μιας ολόκληρης ημέρας ζωής.

Αν ένας καπνιστής κόψει το κάπνισμα την Πρωτοχρονιά, μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου θα έχει κερδίσει μια εβδομάδα ζωής και μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί να έχει αποφύγει την απώλεια 50 ημερών ζωής.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μετά τη θέσπιση του νομοσχεδίου-ορόσημο περί καπνού και ατμίσματος, που πέρασε πρόσφατα σε δεύτερη ανάγνωση από τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για να δημιουργηθεί η πρώτη απαλλαγμένη από το κάπνισμα γενιά, καθώς απαγορεύει σταδιακά την πώληση προϊόντων καπνού σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο σε όλους όσοι έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2009.

Περιλαμβάνει επίσης την επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε μερικούς εξωτερικούς χώρους ώστε να μειωθούν οι βλάβες από το παθητικό κάπνισμα.

«Το κάπνισμα είναι μια δαπανηρή και θανατηφόρα συνήθεια και αυτά τα ευρήματα αποκαλύπτουν τη σοκαριστική πραγματικότητα αυτού του εθισμού, φανερώνοντας το πόσο σημαντικό είναι το κόψιμο του καπνίσματος», αναφέρει ο υπουργός Δημόσιας Υγείας Άντριου Γκουίν σε δήλωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Περίθαλψης.

Επίσης, μια άλλη νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό Censuswide, έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς (53%) καπνιστές σχεδιάζουν να κόψουν το κάπνισμα μέσα στο νέο έτος 2025.

Advertisement
Babis

Το κάπνισμα, με κλασικό τσιγάρο, είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου, αναπηρίας και κακής υγείας που μπορεί να προληφθεί, σύμφωνα με τις αρχές.

Το τσιγάρο προκαλεί περίπου 80.000 θανάτους το χρόνο

Το βρετανικό Υπουργείο Υγείας, αναφέρει πως το κάπνισμα προκαλεί περίπου 80.000 θανάτους το χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον ένα στους τέσσερις καρκίνους στην Αγγλία, ενώ σκοτώνει έως τα δύο τρίτα των μακροπρόθεσμων καπνιστών.

«Έχει ζωτική σημασία να καταλάβουν οι άνθρωποι πόσο βλαβερό είναι το κάπνισμα και πόσο πολύ το κόψιμό του μπορεί να βελτιώσει την υγεία τους και το προσδόκιμο ζωής τους», δήλωσε η Σάρα Τζάκσον της Ομάδας Έρευνας του UCL για το Αλκοόλ και τον Καπνό.

Η ίδια πρόσθεσε: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι χάνουν κατά μέσο όρο γύρω στα 20 λεπτά ζωής με κάθε τσιγάρο που καπνίζουν. Όσο πιο σύντομα σταματήσει ένας άνθρωπος να καπνίζει, τόσο περισσότερο θα ζήσει. Το κόψιμο του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία βελτιώνει σημαντικά την υγεία, ενώ τα οφέλη αρχίζουν σχεδόν αμέσως».

πηγή healthstories.gr

Photo Shutterstock


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ρομά καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά σε δημοτικές εκτάσεις σε Σέρρες, Δράμα και Καβάλα

31/01/26 2:46 μμ

Ρομά καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά σε δημοτικές εκτάσεις σε Σέρρες, Δράμα και Καβάλα

– Από τον Μάιο το νέο «Ανακαινίζω»

31/01/26 2:34 μμ

Δύο παρεμβάσεις για προσιτή στέγη προ των πυλών – Από τον Μάιο το νέο «Ανακαινίζω»

Νικολέττα Χαραλαμπόγλου: Η Σερραία δασκάλα που «ζωντάνεψε» το Δημοτικό Σχολείο στη Φολέγανδρο

31/01/26 2:07 μμ

Νικολέττα Χαραλαμπόγλου: Η Σερραία δασκάλα που «ζωντάνεψε» το Δημοτικό Σχολείο στη Φολέγανδρο

Σε θερμό κλίμα η κοπή της Βασιλόπιτας της λέσχη Lions Σέρρες Στρυμονιάς

31/01/26 2:01 μμ

Σε θερμό κλίμα η κοπή της Βασιλόπιτας της λέσχης Lions Σέρρες Στρυμονιάς

Σέρρες: Κοπή βασιλόπιτας για το 2ο περιφερειακό τμήμα του ΟΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - video

31/01/26 1:57 μμ

Σέρρες: Κοπή βασιλόπιτας για το 2ο περιφερειακό τμήμα του ΟΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – video

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στις Σέρρες - video

31/01/26 1:49 μμ

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στις Σέρρες – video

«Οι Σέρρες στο επίκεντρο της εφοδιαστικής αλυσίδας»- Ενημερωτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Σερρών

31/01/26 1:47 μμ

«Οι Σέρρες στο επίκεντρο της εφοδιαστικής αλυσίδας»- Ενημερωτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Σερρών

Πανσερραϊκός – Che Guevara Club: Ένα μαύρο πέπλο σκέπασε την Ελλάδα – Πέντε γυναίκες και επτά οπαδοί χάθηκαν

31/01/26 1:11 μμ

Μήνυμα ανθρωπιάς και σεβασμού από τον σύνδεσμο Πανσερραϊκός Che Guevara Club

Με σεβασμό στη βάση και τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ

31/01/26 12:57 μμ

ΠΑΣΟΚ Σερρών για ΝΟΕΣ: «Πρωτοφανής πολιτική επιλογή που υπονομεύει την εσωκομματική δημοκρατία»

Δημογλίδου για την εξαφάνιση της Λόρας: Φαίνεται να είχε ήδη προσγειωθεί στη Γερμανία όταν δηλώθηκε η εξαφάνισή της

31/01/26 11:48 πμ

Δημογλίδου για την εξαφάνιση της Λόρας: Φαίνεται να είχε ήδη προσγειωθεί στη Γερμανία όταν δηλώθηκε η εξαφάνισή της

Χρ.Καζακίδης: "Είχαμε προβλήματα στο κυνοκομείο λόγω κακοκαιρία αλλά δεν έγιναν καταστροφές"

31/01/26 11:40 πμ

Χρ.Καζακίδης: “Είχαμε προβλήματα στο κυνοκομείο λόγω κακοκαιρία αλλά δεν έγιναν καταστροφές”

Σέρρες: Καταγγελία για βιασμό 78χρονης - Ο 56χρονος υποστηρίζει συναίνεση - video

31/01/26 11:06 πμ

Σέρρες: Καταγγελία για βιασμό 78χρονης – Ο 56χρονος υποστηρίζει συναίνεση – video