20.4 C
Serres

Καθηγητής ΑΠΘ για σεισμούς Θεσσαλονίκης: Σε 48 ώρες θα ξέρουμε

Date:

Την εκτίμηση ότι χρειάζεται τουλάχιστον ένα 48ωρο για να γίνει σωστή εκτίμηση της σεισμικής ακολουθίας, διατύπωσε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης.

 

 

Ο κ. Σκορδίλης τόνισε ότι μετά τον σεισμό, μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος 5 χλμ., που σημειώθηκε στις 11.21 το πρωί ακολούθησαν τρεις μετασεισμοί μικρότερου μεγέθους, με τον μεγαλύτερο να είναι 3,7 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. Οι μετασεισμοί εκδηλώθηκαν τα επόμενα τρία λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση των 4,2 Ρίχτερ.

 

Σύμφωνα με τον καθηγητή, “έχουμε χαρακτηριστικά τοπικής μικροδιέγερσης” και είναι πολύ νωρίς για να έχουμε μια τεκμηριωμένη εικόνα. Χρειάζονται – όπως είπε ο κ. Σκορδίλης – “περίπου 48 ώρες για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τα μοντέλα που ξέρουμε, να εφαρμόσουμε τη διαδικασία, ούτως ώστε να είναι πιο αξιόπιστα τα αποτελέσματα”.

 

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού – μεταξύ Ασκού και Ευαγγελισμού, είναι σε απόσταση τριάντα χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για σημείο που είναι βορειότερα απ’ αυτό που “έδωσε” τον μεγάλο σεισμό του 1978.

 

“Δεν θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία” λέει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, μετά τον σεισμό των 4,2 Ρίχτερ

 

Στην περιοχή της Βόλβης εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 11.21 και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Θεσσαλονίκη. Λίγα μόλις λεπτά αργότερα, στις 11.24. σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση, 3,9 Ρίχτερ.

 

“Ο σεισμός του 1978 προήλθε από την περιοχή της Βόλβης και έχει δώσει στο παρελθόν και άλλους μεγάλους σεισμούς καθώς εκεί υπάρχει ένα τεκτονικό βύθισμα που περιέχει πολλά ρήγματα. Ωστόσο θεωρώ ότι δεν μπορεί η Βόλβη να δώσει μεγάλο σεισμό και να δράσει, όπως έδρασε το 1978, γιατί δεν έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα.





 

Από τότε έχουν περάσει μόλις σαράντα χρόνια και για να υπάρχει η δυνατότητα να εκδηλωθεί ξανά ένας τόσο μεγάλος σεισμός όπως το 1978 θα πρέπει να περάσουν εκατοντάδες χρόνια” τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας.

 

“Δεν θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία” αναφέρει ο κ. Λέκκας και διαβεβαιώνει ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο και την ακολουθία του. Παράλληλα επισημαίνει ότι ο σημερινός σεισμός ήταν επιφανειακός, το εστιακό του βάθος ήταν της τάξης των πέντε χιλιομέτρων και αυτός ήταν ο λόγος που έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

 

“Τα κτίρια στην Ελλάδα αντέχουν πολύ μεγαλύτερους σεισμούς. Δεν θα πρέπει να υπάρχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας. Θεωρώ ότι ο κόσμος έχει επαρκή ενημέρωση και παιδεία ώστε να ανταπεξέλθει σε αυτές τις καταστάσεις” επισημαίνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

 

 

 

 

 

Επιστήμη- ΤεχνολογίαΚαθηγητής ΑΠΘ για σεισμούς Θεσσαλονίκης: Σε 48 ώρες θα ξέρουμε

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Εκλογή του Έλληνα καθηγητή Κ. Φουντά στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου του CERN

Στη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου του CERN που...

Η σοβαρή κατάθλιψη εκδηλώνεται διαφορετικά στον εγκέφαλο των νέων, δείχνει νέα μελέτη

Η σοβαρή κατάθλιψη εκδηλώνεται διαφορετικά στον εγκέφαλο των νέων...

Διάστημα: Τηλεσκόπιο αιχμαλωτίζει τον πιο λεπτομερή χάρτη του Γαλαξία μας

Τον πιο λεπτομερή χάρτη του Γαλαξία μας, που περιέχει...

Η σωματική δραστηριότητα του Σαββατοκύριακου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από 200 ασθένειες

Η ενασχόληση με τη συνιστώμενη εβδομαδιαία σωματική δραστηριότητα, είτε...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα