Τι δήλωσε ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του πανεπιστημίου Λάρισας για τους εμβολιασμένους με τρεις δόσεις και για την αποκλιμάκωση της Omicron «Παρακολουθώντας τη Νότια Αφρική και την Αγγλία, είδαμε ότι από ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τι δήλωσε ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του πανεπιστημίου Λάρισας για τους εμβολιασμένους με τρεις δόσεις και για την αποκλιμάκωση της Omicron


«Παρακολουθώντας τη Νότια Αφρική και την Αγγλία, είδαμε ότι από τη στιγμή που άρχισε να έχει εκθετική αύξηση, αυτή εξαντλήθηκε περίπου σε ένα μήνα» , τονίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του πανεπιστημίου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, μιλώντας για την πορεία της πανδημίας και τη μετάλλαξη Omicron.

 
«Μιλάμε για μολύνσεις, και όχι για κρούσματα. Αυτοί οι άνθρωποι πήγαν περπατώντας στα κέντρα υγείας, στα φαρμακεία ή στα νοσοκομεία. Άρα είναι άνθρωποι με ήπια νόσο» σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Mega.

 
Υπογράμμισε ότι το κύμα της πανδημίας φαίνεται να προχωρά γρήγορα στην αύξησή του, αλλά και στην πτώση του. «Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται να εξαντλείται γρηγορότερα, πιθανότατα στις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου» πρόσθεσε.

«Έχουμε αυτή την εκθετική αύξηση στην πατρίδα μας από τις 24 Δεκεμβρίου, άρα μόλις μια εβδομάδα. Αλλά η εικόνα που έχουμε είναι ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στο νοσοκομείο, αλλά όχι με βαριά νόσηση» εξήγησε ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας ότι όσοι πολίτες είναι εμβολιασμένοι και με τις τρεις δόσεις του εμβολίου είναι πλήρως προστατευμένοι και από τη μετάλλαξη Omicron.

Για την πιθανή επικράτηση της μετάλλαξης Omicron, ο κ. Γουργουλιάνης εξήγησε ότι «μια μεταδοτική μετάλλαξη αντικαθιστά πολύ γρήγορα μια λιγότερο μεταδοτική μετάλλαξη. Επομένως πολύ γρήγορα θα είναι περισσότερες οι μολύνσεις από την Όμικρον, παρά από τη Δέλτα».

 
«Κάπως έτσι βλέπουμε το τέλος μιας πανδημίας, δεν ανακοινώνεται από την τηλεόραση, αλλά βλέπουμε να εκφυλίζεται η πανδημία, να έχει λιγότερους θανάτους και λιγότερες νοσηλείες» συμπλήρωσε.

«Επειδή είμαι γιατρός της πρώτης γραμμής, θα έλεγα ότι αυτοί οι 160.000 πολίτες άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι θα πρέπει να κάνουν άμεσα το εμβόλιο, γιατί κολλήσουν θα έχουν μεγάλες πιθανότητες να μπουν στο νοσοκομείο» κατέληξε ο κ. Γουργουλιάνης, υποστηρίζοντας ότι από τη μετάλλαξη θα φορτωθούν τα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, όχι όμως και οι εισαγωγές για νοσηλείες.

Τέλος, υπογράμμισε ότι αν συνεχιστεί η μετάλλαξη Omicron, που εκδηλώνεται με πιο ήπια χαρακτηριστικά, τότε ίσως να μην χρειαστεί τέταρτη δόση εμβολιασμού. «Αν επιβεβαιωθεί το επόμενο δεκαήμερο ότι είναι μια ήπια μετάλλαξη, που προκαλεί ήπια νόσο, τότε δεν θα χρειαστεί τέταρτη δόση εμβολιασμού» κατέληξε.


Πηγή protothema.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
16ο Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων στο Καρυδοχώρι Σερρών

14/09/25 12:05 μμ

16ο Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων στο Καρυδοχώρι Σερρών

Καταγγελία για απόπειρα εμπρησμού περιπτέρου προβολής του 51ου Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή

14/09/25 12:05 μμ

Καταγγελία για απόπειρα εμπρησμού περιπτέρου προβολής του 51ου Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή

Η Άννα Βίσση σε μια συγκλονιστική επιστροφή στο Καλλιμάρμαρο

14/09/25 11:46 πμ

Η Άννα Βίσση σε μια συγκλονιστική επιστροφή στο Καλλιμάρμαρο

Πέτρος Λαγούτης: “Και εγώ δέχθηκα την απιστία και η τότε σύντροφος μου”

14/09/25 11:32 πμ

Πέτρος Λαγούτης: “Και εγώ δέχθηκα την απιστία και η τότε σύντροφος μου”

Κυρ. Μητσοτάκης: Η προσφορά της Chevron ισχυρό μήνυμα αναγνώρισης της ενεργειακής και γεωπολιτικής σημασίας της Ελλάδας

14/09/25 11:24 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Η προσφορά της Chevron ισχυρό μήνυμα αναγνώρισης της ενεργειακής και γεωπολιτικής σημασίας της Ελλάδας

Η Πελοπόννησος επανασυστήνεται στον κόσμο: Μια νέα ταυτότητα, που ενώνει παρελθόν, παρόν και μέλλον

14/09/25 11:11 πμ

Η Πελοπόννησος επανασυστήνεται στον κόσμο: Μια νέα ταυτότητα, που ενώνει παρελθόν, παρόν και μέλλον

Ένας περίπατος - θεσμός, με στόχο την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο

14/09/25 10:52 πμ

«Ευ ζω με τον καρκίνο»: Ένας περίπατος – θεσμός, με στόχο την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο

Γκρέτα Γκάρμπο: Η απόλυτη σταρ, μια θρυλική μορφή που έζησε μέσα στο μυστήριο

14/09/25 10:37 πμ

Γκρέτα Γκάρμπο: Η απόλυτη σταρ, μια θρυλική μορφή που έζησε μέσα στο μυστήριο

Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία στην Τιθορέα λόγω βλάβης στο σύστημα τηλεδιοίκησης - Αναχώρησε με καθυστέρηση 95 λεπτών

14/09/25 10:26 πμ

Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία στην Τιθορέα λόγω βλάβης στο σύστημα τηλεδιοίκησης – Αναχώρησε με καθυστέρηση 95 λεπτών

Παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων στις πιάτσες εξαρτημένων

14/09/25 10:20 πμ

Έρευνα: Παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων στις πιάτσες εξαρτημένων

MyStreet: Εφαρμογή που «αγκάλιασαν» οι πολίτες, αλλά... σκοντάφτει σε κάποιους Δήμους

14/09/25 10:02 πμ

MyStreet: Εφαρμογή που «αγκάλιασαν» οι πολίτες, αλλά… σκοντάφτει σε κάποιους Δήμους

Τα τέσσερα σημεία «κλειδί» στα μέτρα για τους πολύτεκνους

14/09/25 9:53 πμ

Τα 4 σημεία «κλειδιά» στα μέτρα για τους πολύτεκνους