Σημαντικά νέα για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αναμένονται σήμερα, Δευτέρα 20 Ιουλίου, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.   Συγκεκριμένα, έχει εξαγγελθεί πως θα γίνουν γνωστά τα στοιχεία από την ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Σημαντικά νέα για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αναμένονται σήμερα, Δευτέρα 20 Ιουλίου, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

 
Συγκεκριμένα, έχει εξαγγελθεί πως θα γίνουν γνωστά τα στοιχεία από την πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου που εξελίσσουν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca για την Covid-19, το οποίο βρίσκεται στη Φάση 3 όσον αφορά τις δοκιμές σε ανθρώπους.
Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Δημήτρης Κούβελας, μίλησε σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega, προβαίνοντας πρώτα σε μια διευκρίνηση.

«Κυκλοφόρησε πάρα πολύ, πως είπα ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί εμβόλιο. Δεν είπα αυτό ακριβώς. Το νόημα ήταν πως είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθεί το εμβόλιο», για να υπογραμμίσει ότι ο κόσμος πρέπει να επικεντρωθεί στα υπάρχοντα μέτρα.

 
Όπως πρόσθεσε, «ποτέ τα φάρμακα δεν είναι πανάκια. Ένα επιτυχημένο προϊόν, είναι αυτό που στην πλειοψηφία δουλεύει, όχι σε όλους. Από τη φύση τους δεν μπορούν να δουλέψουν σε όλο τον πληθυσμό». Και έκανε ξεκάθαρο πως τα εμβόλια δοκιμάζονται σε υγιείς ανθρώπους και όχι σε ευπαθείς ομάδες, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε κατά πόσο, παρ’ όλες τις δοκιμές, μπορεί να φανεί χρήσιμο σε όλους.
Επισήμανε ότι δεν είναι δεδομένο ότι το εμβόλιο θα δουλέψει σε όλον τον πληθυσμό της Γης. Επίσης, στάθηκε και στο κόστος του. «Η φαρμακοβιομηχανία τιμολογεί χωρίς λογική», υπογράμμισε ο κ. Κούβελας.
Μόλις ολοκληρωθεί η Φάση 3, ένα εμβόλιο μπορεί να πάρει άδεια. Ωστόσο, ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος στο γεγονός ότι δημοσιοποιούνται οι Φάσεις της έρευνας.
«Οι τρεις μήνες είναι το μικρότερο χρονικό διάστημα για να ελεγχθεί ένα τέτοιο προϊόν, καθώς προκύπτουν πολλά ερωτήματα προς την εταιρεία, αν όλα πάνε καλά, χρειάζονται ακόμα δύο μήνες για να γίνει η τελική συνεννόηση με την εταιρεία παραγωγής και μετά χρειάζεται η άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ήταν τα λόγια του.
Στις αρχές του 2021, λοιπόν μπορεί να ξεκινήσει η παραγωγή, σύμφωνα με τον κ. Κούβελα, «ενώ για να παραχθούν αρκετές ποσότητες εμβολίου και να ελεγχθούν, χρειάζεται ένας χρόνος» υπογράμμισε.
Τέλος, ο καθηγητής είπε ότι στον εαυτό του μάλλον δεν θα έκανε το εμβόλιο, όπως και στα παιδιά του, αλλά θα το έκανε στον πατέρα του, εννοώντας ότι αφορά τις ευπαθείς ομάδες.
 

Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

15/11/25 12:22 πμ

Η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα στην βαθμίδα BBB- Κυριάκος Πιερρακάκης : «Η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο. Κερδίζουμε σε αξιοπιστία και στηρίζουμε με ασφάλεια την κοινωνία»

15/11/25 12:17 πμ

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Λύση για χιλιάδες φοιτητές και πολίτες της Θεσσαλονίκης η έναρξη λειτουργίας του Δυτικού Προαστιακού»

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 15 Νοεμβρίου

15/11/25 12:10 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 15 Νοεμβρίου

Όμιλος ΔΕΗ: 130 MW φωτοβολταϊκών προστίθενται στο εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στη Ρουμανία

14/11/25 11:24 μμ

Όμιλος ΔΕΗ: 130 MW φωτοβολταϊκών προστίθενται στο εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στη Ρουμανία

Πιπεριές με κιμά και φασολάκια

14/11/25 11:51 μμ

Πιπεριές με κιμά και φασολάκια

Αύξηση 11,4% σημείωσαν οι πωλήσεις των καινούριων αυτοκινήτων στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

15/11/25 12:08 πμ

Αύξηση 11,4% σημείωσαν οι πωλήσεις των καινούριων αυτοκινήτων στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Μουντιάλ 2026: Η Μάλτα «τελείωσε» οριστικά τη Φινλανδία απ' τη 2η θέση

15/11/25 12:08 πμ

Μουντιάλ 2026: Η Μάλτα «τελείωσε» οριστικά τη Φινλανδία απ’ τη 2η θέση

Μέλη του Ρουβίκωνα άνοιξαν πανό στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη - 23 προσαγωγές

15/11/25 12:06 πμ

Μέλη του Ρουβίκωνα άνοιξαν πανό στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη – 23 προσαγωγές

Τουλάχιστον 58 αγελάδες πέθαναν και 140 γέννησαν πάνω σε πλοίο που τις μετέφερε στην Τουρκία

15/11/25 12:05 πμ

Τουλάχιστον 58 αγελάδες πέθαναν και 140 γέννησαν πάνω σε πλοίο που τις μετέφερε στην Τουρκία

ΠΑΟΚ: «Μπαμ» με τον διεθνή Σέρβο ακραίο Ούρος Κοβάτσεβιτς

15/11/25 12:04 πμ

ΠΑΟΚ: «Μπαμ» με τον διεθνή Σέρβο ακραίο Ούρος Κοβάτσεβιτς

Ιωάννινα - Ημερίδα για τη Χειροτεχνία - Λ. Μενδώνη: Ευκαιρία να ενδυναμώσουμε τις τοπικές κοινωνίες και εν τέλει την εθνική μας οικονομία

15/11/25 12:03 πμ

Ιωάννινα – Ημερίδα για τη Χειροτεχνία – Λ. Μενδώνη: Ευκαιρία να ενδυναμώσουμε τις τοπικές κοινωνίες και εν τέλει την εθνική μας οικονομία

Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 21 Νοεμβρίου

15/11/25 12:02 πμ

Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 21 Νοεμβρίου