Τη Δευτέρα, οι αγρότες του Έβρου πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία γύρω από το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης, μαζί με αντιπροσωπείες άλλων αγροτικών συλλόγων της Θράκης, περιμένοντας την άφιξη του Πρωθυπουργού, η οποία τελικά ακυρώθηκε λόγω ασθένειας. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι αγροτικοί σύλλογοι του Έβρου τόνισαν ότι η μαζική τους παρουσία έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα
Μετά την πετυχημένη μηχανοκίνητη πορεία που πραγματοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας 3 Νοεμβρίου 2025 γύρω από το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης οι αγρότες της περιοχής Νοτίου Έβρου και με τη συμμετοχή από αντιπροσωπείες και άλλων αγροτικών συλλόγων από τη Θράκη , αναμένοντας τον Πρωθυπουργό κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο , όπου τελικά ακυρώθηκε η επίσκεψη του στη Κομοτηνή λόγω ασθένειας, οι αγροτικοί σύλλογοι του Έβρου σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν πως έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας μέσα από τη μαζική τους παρουσία και πως θα συνεχίσουν αποφασιστικά και δυνατά μέχρι να ακουστούν και να δικαιωθούν.
Παράλληλα, την κάθοδο τους στην Αθήνα αποφάσισε η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών(ΕΘΕΑΣ) την Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2025 στις 12.00 έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί πορεία προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Στην κινητοποίηση θα συμμετέχουν και αγροτικοί σύλλογοι, παραγωγοί και κτηνοτρόφοι από όλη τη χώρα. Ο πρωτογενής τομέας της χώρα θα διαμαρτυρηθεί για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές και τις αποζημιώσεις αλλά και για την εξάπλωση της ευλογιάς.Ο αναβρασμός που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα της χώρας είναι εμφανής, με εντατικές διαβουλεύσεις και συζητήσεις, ενώ παράλληλα σχεδιάζονται νέες συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις.
Τα βασικά αιτήματα των αγροτών:
- Άμεση καταβολή των καθυστερημένων πληρωμών και αποζημιώσεων.
- Στήριξη της κτηνοτροφίας, που πλήττεται από την ευλογιά των αιγοπροβάτων.
Ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας δήλωσε ότι η πληρωμή των επιδοτήσεων εξαρτάται από την έγκριση του Action Plan 2 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αν το σχέδιο εγκριθεί, τότε μέχρι το τέλος του μήνα θα καταβληθεί η βασική ενίσχυση ύψους 500 έως 600 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, προγραμματίζεται η πληρωμή ακόμη 170 εκατομμυρίων ευρώ για την ανασύνθεση του αγροτικού τομέα έως το τέλος του έτους.














