«Ακούσαμε έναν εκκωφαντικό ήχο, μια πύρινη μπάλα πλησίαζε τη γη. Είδαμε την έκρηξη, αλλά επειδή ταυτόχρονα εκδηλώθηκε μπλακ – άουτ δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε τίποτα άλλο…». Με αυτή τη φράση, ... Περισσότερα

Καβάλα -Πτώση Antonov: «Ακούσαμε έναν εκκωφαντικό ήχο, μια πύρινη μπάλα πλησίαζε τη γη» - Μαρτυρίες κατοίκων

Epiloges Press

Epiloges Press

«Ακούσαμε έναν εκκωφαντικό ήχο, μια πύρινη μπάλα πλησίαζε τη γη. Είδαμε την έκρηξη, αλλά επειδή ταυτόχρονα εκδηλώθηκε μπλακ – άουτ δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε τίποτα άλλο…». Με αυτή τη φράση, η Σοφία, μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, από τους Αντιφιλίπππους Καβάλας, περιγράφει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τις πρώτες στιγμές του δυστυχήματος με το Αντόνοφ An-12.

Advertisement
 

«Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα. Πανικοβληθήκαμε… Είναι πρωτόγνωρο για εμάς», λέει, βγαίνοντας από την εκκλησία του χωριού μετά την πρωινή Κυριακάτικη λειτουργία.

‘Αυπνος όλη νύχτα, από την αγωνία που βίωσε τη στιγμή της συντριβής του Αντόνοφ σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από το σπίτι του, ο 80χρονος Μιχάλης Εμμανουηλίδης καθόταν στη βεράντα όταν, όπως λέει, «είδα μια λάμψη, άκουσα πολύ θόρυβο και σταδιακά μπαμ- μπαμ- μπαμ…».

«Λίγο πιο κοντά να έπεφτε, θα είχε βρεθεί πάνω στο σπίτι μας. Δεν κοιμηθήκαμε καθόλου όλη τη νύχτα από το σοκ», τονίζει, μην μπορώντας ακόμη να πιστέψει τι έχει συμβεί.

Ο Σταμάτης Κουρτέσης, που διατηρεί περίπτερο στους Αντιφιλίππους, ήταν από τους πρώτους που έφτασε μαζί με κάποιους άλλους κατοίκους της περιοχής στο σημείο της συντριβής, σχεδόν ταυτόχρονα με τα πρώτα πυροσβεστικά, όπως λέει, αλλά αποχώρησαν μόλις τους ζητήθηκε από τις αρμόδιες αρχές. «Καιγόταν ο λαιμός μου… Από τον θόρυβο νομίσαμε ότι επρόκειτο για ελικόπτερο. Γυρίζουμε τα κεφάλια και βλέπουμε ένα φως, ήταν το φλεγόμενο αεροσκάφος», αναφέρει χαρακτηριστικά και περιγράφει την πρώτη έκρηξη σαν «μανιτάρι καπνού».

Στο διπλανό χωριό, το Παλαιοχώρι, ο Χρήστος Τσολακίδης έτρωγε έξω με παρέα φίλων, όταν άκουσε έναν έντονο θόρυβο. «Είδαμε μια φλόγα στον ουρανό, να χάνει ύψος και να συντρίβεται…», λέει και εξιστορεί πως επί δύο ώρες άκουγαν συνεχόμενες εκρήξεις, ενώ μια απροσδιόριστη έντονη οσμή σκέπαζε την ατμόσφαιρα.

Το σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος είναι μια κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή, όπου καλλιεργείται καλαμπόκι και ηλιόσπορος και η παλαιότερη ονομασία του ήταν Κεραμικλιά.

Οι κάτοικοι των Αντιφιλίππων ασχολούνται κυρίως με αγροτικές εργασίες και κτηνοτροφία, ενώ στο διπλανό χωριό, το Παλαιοχώρι, η κυρίαρχη ενασχόληση είναι η υλοτομία, ενώ έχουν μείνει και κάποιοι λίγοι που ασχολούνται με τον κατασκευαστικό κλάδο.

Advertisement

Τα φώτα της επικαιρότητας είχαν πέσει στους Αντιφιλίππους -για διαφορετικό, ωστόσο, λόγο- και τον Σεπτέμβριο του 1997, όταν μάνα και κόρη (75 και 37 ετών αντίστοιχα) είχαν βρεθεί δολοφονημένες σε χωράφι, έχοντας πυροβοληθεί από πολύ κοντινή απόσταση με καραμπίνα, σύμφωνα με το πόρισμα της τότε ιατροδικαστικής εξέτασης. Αλλά και το 2005, τον Οκτώβριο, ένα άλλο φονικό, με θύμα έναν 26χρονο και δράστη τον πεθερό του, είχε απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ στους Αντιφιλίππους: Στ. Τζιαμαντάνης – Σ. Παπαδοπούλου

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μελομακάρονα VS κουραμπιέδες: Τι προτιμούνε οι Σερραίοι;

26/12/25 9:15 μμ

Μελομακάρονα VS κουραμπιέδες: Τι προτιμούνε οι Σερραίοι;

«Επιχείρηση Σάντα: Σαν τα Παλιά Χριστούγεννα» - Μια παράσταση αγάπης και προσφοράς στις Σέρρες

26/12/25 9:06 μμ

«Επιχείρηση Σάντα: Σαν τα Παλιά Χριστούγεννα» – Μια παράσταση αγάπης και προσφοράς στις Σέρρες

Σέρρες: Εντοπίστηκε εξάρτημα αυτοκινήτου που ταιριάζει με το όχημα του 45χρονου αγνοούμενου

26/12/25 8:53 μμ

Σέρρες: Εντοπίστηκε εξάρτημα αυτοκινήτου που ταιριάζει με το όχημα του 45χρονου αγνοούμενου

Σύναξη της Παναγίας «Καταφυγής» στην Ι.Μ. Αγίας Παρασκευής Σερρών

26/12/25 8:39 μμ

Σύναξη της Παναγίας «Καταφυγής» στην Ι.Μ. Αγίας Παρασκευής Σερρών

Πολιτεία των Ευχών: 4ος Αγώνας Δρόμου «Santa Claus Run»

26/12/25 8:44 μμ

Πολιτεία των Ευχών: Με μεγάλη συμμετοχή ο 4ος Αγώνας Δρόμου «Santa Claus Run»

GBL-ΠΑΟΚ: Ανακοίνωση για την απαγόρευση μετακίνησης των οργανωμένων οπαδών του

26/12/25 5:15 μμ

GBL-ΠΑΟΚ: Ανακοίνωση για την απαγόρευση μετακίνησης των οργανωμένων οπαδών του

Μυτιλήνη: «Ξαναζεί» ένα δένδρο ηλικίας 18 εκατομμυρίων ετών

26/12/25 5:14 μμ

Μυτιλήνη: «Ξαναζεί» ένα δένδρο ηλικίας 18 εκατομμυρίων ετών

Πάτρα: Τροχαίο με έναν16χρονο νεκρό και τέσσερις τραυματίες

26/12/25 5:10 μμ

Πάτρα: Τροχαίο με έναν 16χρονο νεκρό και τέσσερις τραυματίες

Σε πιλοτική 24ωρη λειτουργία αύριο το μετρό στη Θεσσαλονίκη

26/12/25 5:08 μμ

Σε πιλοτική 24ωρη λειτουργία αύριο το μετρό στη Θεσσαλονίκη

Θέατρο με κόκκινη κουρτίνα

26/12/25 5:07 μμ

Απεργούν αύριο ηθοποιοί και μουσικοί

Συνέλαβαν τον γιο της Ελένης Παπαδοπούλου για τη δολοφονία της στο Κολωνάκι – Πρώτα τη νάρκωσε και μετά την έκαψε

26/12/25 12:46 μμ

Συνέλαβαν τον γιο της Ελένης Παπαδοπούλου για τη δολοφονία της στο Κολωνάκι – Πρώτα τη νάρκωσε και μετά την έκαψε

Ρεάλ Μαδρίτης- Εξετάζει αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την «υπόθεση Νεγκρέιρα»

26/12/25 12:02 μμ

Ρεάλ Μαδρίτης- Εξετάζει αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την «υπόθεση Νεγκρέιρα»