Στο «κόκκινο» αναμένεται να φθάσει σήμερα (21.72023) ο υδράργυρος σε ολόκληρη τη χώρα, με τη μέγιστη θερμοκρασία να φτάνει στους 44 βαθμούς και τον καύσωνα να επελαύνει. Το νέο κύμα ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Στο «κόκκινο» αναμένεται να φθάσει σήμερα (21.72023) ο υδράργυρος σε ολόκληρη τη χώρα, με τη μέγιστη θερμοκρασία να φτάνει στους 44 βαθμούς και τον καύσωνα να επελαύνει.

Advertisement
 

Το νέο κύμα καύσωνα, το οποίο πλήττει αυτές τις ημέρες το μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας, κορυφώνεται σταδιακά.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, μικρή περαιτέρω άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία στη χώρα την Παρασκευή 21/7, με τις μέγιστες να ξεπερνούν κατά τόπους τους 41-43 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες. Όπως φαίνεται στον χάρτη, περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες 39-41°C, ενώ περίπου 180 χιλιάδες άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 41°C.

Δείτε τον σχετικό χάρτη:

Σημειώνεται ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Ο χάρτης για την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς

Η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council, εφαρμόζει επιχειρησιακά την κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για 6 μεγάλες πόλεις της χώρας -Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα και Ηράκλειο-, ενώ στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το ελληνικό γραφείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC). Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης (0-1-2-3). Όσον αφορά στο επίπεδο επικινδυνότητας, την Παρασκευή 21/7 αναμένουμε το μέγιστο επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία), στις 4 από τις 6 πόλεις όπου εφαρμόζεται η κατηγοριοποίηση, σε Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, με βάση τα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, και ιδιαίτερα σε τμήματα της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας και στο Αιγαίο.

Ρεκόρ θερμοκρασιών το Σαββατοκύριακο – Νέο κύμα από την Τετάρτη

Σήμερα, η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ και το βράδυ το θερμόμετρο δεν πέφτει κάτω από τους 30°C.

Η μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Ερμιόνη Κατιρτζόγλου, σημειώνει πως η κορύφωση του δεύτερου κύματος καύσωνα θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 43 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές πόλεις της χώρας.

Η ίδια σημειώνει πως ο ευεργετικός βοριάς θα απαλύνει τη ζέστη στο ξεκίνημα της εβδομάδας, με τον τελευταίο γύρο υψηλών θερμοκρασιών να ακολουθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη με τιμές και πάλι πάνω από τους 40 με 42 βαθμούς.

Advertisement

Σήμερα Παρασκευή θα έχει ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα με λίγες αραιές νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται κυρίως στα ηπειρωτικά της Ελλάδα, καθώς ο υδράργυρος θα φτάσει στην κεντρική, δυτική και Στερεά Ελλάδα τους 41 με 43 βαθμούς. Στη βόρεια Ελλάδα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη τους 39 με 41 βαθμούς και στα νησιά του κεντρικού Αιγαίου και στο Ιόνιο μέχρι τους 39 βαθμούς.

Δείτε live την εξέλιξη του καύσωνα:

Στην Αττική θα έχει ηλιοφάνεια και θα πνέουν ασθενείς άνεμοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 41 βαθμούς Κελσίου.

Παρόμοιος θα είναι ο καιρός και στην Θεσσαλονίκη με λίγες τοπικές αραιές νεφώσεις και ασθενείς μεταβλητούς ανέμους. Το θερμόμετρο στην πόλη θα κυμανθεί από 25 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Τονίζεται πως δύσκολο θα είναι και το Σαββατοκύριακο, καθώς θα έχουμε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών αλλά και υψηλών χαμηλών τιμών, με τα θερμόμετρα να μην πέφτουν κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί οι υψηλές βραδινές θερμοκρασίες δυσκολεύουν τη θερμική ανακούφιση τόσο των πολιτών αλλά και της φύσης και της θερμικής καταπόνησης των κτιρίων.

Η ημέρα με τις υψηλότερες τιμές φαίνεται πως θα είναι η Κυριακή, σύμφωνα με την ΕΡΤ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στέφανος Κασσελάκης: «Μετάνιωσα που είπα πως θέλω να αποκτήσω δύο αγόρια με τον Τάιλερ»

02/10/25 7:17 μμ

Στέφανος Κασσελάκης: «Μετάνιωσα που είπα πως θέλω να αποκτήσω δύο αγόρια με τον Τάιλερ»

Σέρρες: Παρουσιάζεται το βιβλίο του Κ. Μπαρμπούτη “Πουλιά στη Θύελλα”

02/10/25 7:10 μμ

Σέρρες: Παρουσιάζεται το βιβλίο του Κ. Μπαρμπούτη “Πουλιά στη Θύελλα”

ΕΟΦ: Παραπλάνηση των καταναλωτών για το σκεύασμα DIAXIL

02/10/25 7:20 μμ

ΕΟΦ: Παραπλάνηση των καταναλωτών για το σκεύασμα DIAXIL

Βαρβάρα Μητλιάγκα: «Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει έμπρακτα τους ανθρώπους της κτηνοτροφίας»

02/10/25 7:02 μμ

Βαρβάρα Μητλιάγκα: «Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει έμπρακτα τους ανθρώπους της κτηνοτροφίας»

Στ. Παπασταύρου: Θετική εξέλιξη η διατήρηση τον Οκτώβριο των τιμών λιανικής ρεύματος από τους παρόχους στα ίδια επίπεδα με τον Σεπτέμβριο

02/10/25 6:53 μμ

Στ. Παπασταύρου: Θετική εξέλιξη η διατήρηση τον Οκτώβριο των τιμών λιανικής ρεύματος στα ίδια επίπεδα με τον Σεπτέμβριο

Διαφωνίες και προτάσεις των παθολόγων στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία

02/10/25 6:48 μμ

Διαφωνίες και προτάσεις των παθολόγων στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία

Κτηνοτρόφος: "Το μαντρί ήταν το 4ο παιδί μου και το σκότωσαν" - Ξέσπασμα κτηνοτρόφων στις Σέρρες - video

02/10/25 4:29 μμ

Κτηνοτρόφος: “Το μαντρί ήταν το 4ο παιδί μου και το σκότωσαν” – Ξέσπασμα κτηνοτρόφων στις Σέρρες – video

Με ρεκόρ συμμετοχής ολοκληρώθηκαν τα Ανοιχτά Ζυθοποιεία 2025 σε όλη την Ελλάδα

02/10/25 4:39 μμ

Με ρεκόρ συμμετοχής ολοκληρώθηκαν τα Ανοιχτά Ζυθοποιεία 2025 σε όλη την Ελλάδα

Γάζα: Το Ισραήλ θα απελάσει τους επιβάτες του στολίσκου της Γάζας - Διεθνείς αντιδράσεις

02/10/25 4:38 μμ

Γάζα: Το Ισραήλ θα απελάσει τους επιβάτες του στολίσκου της Γάζας – Διεθνείς αντιδράσεις

Προβλήματα στην κυκλοφορία της Γραμμής 7 του Τραμ λόγω συσσώρευσης υδάτων- Ποιες στάσεις είναι εκτός λειτουργίας

02/10/25 4:36 μμ

Προβλήματα στην κυκλοφορία της Γραμμής 7 του Τραμ λόγω συσσώρευσης υδάτων- Ποιες στάσεις είναι εκτός λειτουργίας

Εκδηλώσεις πολιτισμού, επιστήμης και γαστρονομίας υπό την αιγίδα του ΕΟΤ

02/10/25 4:35 μμ

Εκδηλώσεις πολιτισμού, επιστήμης και γαστρονομίας υπό την αιγίδα του ΕΟΤ

Γ. Καραγκούνης: «Η κατάκτηση του EURO δεν ανταλλάσσεται με τίποτα»

02/10/25 4:12 μμ

Γ. Καραγκούνης: «Η κατάκτηση του EURO δεν ανταλλάσσεται με τίποτα»