Κάθε χρόνο την 6η Αυγούστου, ανήμερα της γιορτής του Σωτήρος στην Κεφαλλονιά οι πιστοί περιμένουν με αγωνία την εμφάνιση των γνωστών φιδιών της Παναγίας.   Πρόκειται για ένα μοναδικό και ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Κάθε χρόνο την 6η Αυγούστου, ανήμερα της γιορτής του Σωτήρος στην Κεφαλλονιά οι πιστοί περιμένουν με αγωνία την εμφάνιση των γνωστών φιδιών της Παναγίας.

 

Πρόκειται για ένα μοναδικό και σπάνιο γεγονός που ξεκινά από την 6η Αυγούστου και διαρκεί μέχρι και την ημέρα του Δεκαπενταυγούστου, προσελκύοντας χιλιάδες πιστούς που σπεύδουν για να δουν, να αγγίξουν και να προσκυνήσουν τα φιδάκια της Παναγίας.

Το χωριό Μαρκόπουλο και το χωριό Αργίνια είναι τα σημεία της Κεφαλλονιάς που τα μικρά γκρίζα φιδάκια, με το μήκος τους να μην ξεπερνά το ένα μέτρο εμφανίζονται. Οι πιστοί που τα εντοπίζουν τα μαζεύουν με τα χέρια τους και τα πηγαίνουν στο ιερό εκεί που βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας.

Σύμφωνα με την άποψη της Εκκλησίας τα μικρά φιδάκια εμφανίστηκαν πριν από 470 χρόνια περίπου όταν πειρατές αποβιβάστηκαν στο νησί και προήλαυναν για να λεηλατήσουν. Στην Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκονταν καλόγριες που προσευχήθηκαν για να προστατευτούν από την επιδρομή των πειρατών.

Ο θρύλος λέει ότι η Παναγία για να τις προστατέψει τις μεταμόρφωσε σε φιδάκια και για το λόγο αυτό εμφανίζονται κάθε Αύγουστο από τις 6 Αυγούστου και μένουν στην Εκκλησία μέχρι και τις 15 Αυγούστου. Σύμφωνα με άλλο θρύλο η Παναγία έζωσε με φίδια τη Μονή, αποτρέποντας τους πειρατές να εισέλθουν.

Advertisement
Babis

Για τους Κεφαλλονίτες είναι κακός οιωνός να μην εμφανιστούν τα φιδάκια κάθε χρόνο αφού αυτό θα σημαίνει κάποια μεγάλη καταστροφή για το νησί, όπως έγινε το 1953 με τον φονικό σεισμό.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κατερίνη: Ληστεία με λεία κοσμήματα αξίας χιλιάδων ευρώ

01/02/26 8:37 μμ

Κατερίνη: Ληστεία με λεία κοσμήματα αξίας χιλιάδων ευρώ

Συζήτηση Πιερρακάκη-Σαντέλ για την οικονομία, τις ανισότητες, την αξιοκρατία και τις ψηφιακές προκλήσεις

01/02/26 8:31 μμ

Συζήτηση Πιερρακάκη-Σαντέλ για την οικονομία, τις ανισότητες, την αξιοκρατία και τις ψηφιακές προκλήσεις

Σέρρες: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 39χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο – Συνελήφθη ο οδηγός

01/02/26 8:18 μμ

Σέρρες: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 39χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο – Συνελήφθη ο οδηγός

Φεβρουάριος ή Φλεβάρης: Από πού πήρε το όνομά του - Γιατί έχει 28 ημέρες

01/02/26 8:10 μμ

Φεβρουάριος ή Φλεβάρης: Από πού πήρε το όνομά του – Γιατί έχει 28 ημέρες

Λαϊλιάς Σερρών: Εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα στο χιονοδρομικό - Δεν είχαν βάλει αντιολισθητικές αλυσίδες

01/02/26 8:09 μμ

Λαϊλιάς Σερρών: Εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα στο χιονοδρομικό – Δεν είχαν βάλει αντιολισθητικές αλυσίδες

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

01/02/26 3:36 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

01/02/26 3:35 μμ

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες