ΚΕΘΕΑ: Να μην αλλάξει το μοντέλο απεξάρτησης ζήτησαν οι οικογένειες
Date:
«Γιατί η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει ένα αποτελεσματικό μοντέλο, που εδώ και σχεδόν σαράντα χρόνια λειτουργεί με 75-80% επιτυχία στην απεξάρτηση, είναι στεγνό (χωρίς υποκατάστατα ουσιών),
δωρεάν, χωρίς λίστες αναμονής, που τα οικονομικά του ελέγχονται με πλήρη διαφάνεια, διεθνώς αναγνωρισμένο, εξού και το ΚΕΘΕΑ έχει επιλεχθεί ως σύμβουλος στον ΟΗΕ σε θέματα ναρκωτικών;».
Το ερώτημα αυτό έθεσαν οι γονείς, που τα παιδιά τους είτε αποφοίτησαν, είτε εξακολουθούν να είναι θεραπευόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην ΕΣΗΕΑ.
Εκπροσωπώντας 14 Συλλόγους Οικογένειας από όλη την Ελλάδα οι Θωμάς Νάνος, Αλέξης Αλεξόπουλος, ‘Αννα Δημητρακοπούλου, Ελισσάβετ Καπαγερίδου και ‘Αννα Βαΐρα θέλησαν να στηρίξουν, όπως τόνισαν, το έργο και τη συνέχιση του ΚΕΘΕΑ με το υπάρχον μοντέλο της αυτοδιοίκησης.
Παρούσα ήταν και η ψυχίατρος Κατερίνα Μάτσα, πρώην διευθύντρια της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, η οποία εξήγησε, ότι «απώτερος σκοπός είναι η μετάβαση από το πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής προσέγγισης στο ιατρικό μοντέλο, που αντιμετωπίζει τα ναρκωτικά ως αρρώστια. Στο πρώτο δεν παρέχονται υποκατάστατα, δηλαδή φάρμακα, στους εξαρτημένους, αλλά μέσω ψυχοθεραπείας οι άνθρωποι μαθαίνουν να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις με τη βοήθεια των θεραπευτών και του περιβάλλοντός τους. Το δεύτερο, που ακολουθεί τη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση, δεν ασχολείται εις βάθος, συντηρεί μια κατάσταση δίνοντας φάρμακα και είναι φθηνότερο». Σύμφωνα με την κ. Μάτσα θα συγχωνευθούν προγράμματα, θα απολυθούν εργαζόμενοι, γιατί πια δε θα χρειάζονται, αφού τα υποκατάστατα τα προμηθεύεται κανείς μόνος του, θα εισχωρήσουν ιδιώτες και θα περικοπούν οι κρατικές δαπάνες.
Όσο βαθαίνει η κρίση, τα ναρκωτικά και κάθε μορφή εξάρτησης εξαπλώνονται, παρατήρησε η κ. Μάτσα. Ο ορισμός της εξάρτησης των ναρκωτικών ως αρρώστια «είναι καταστροφική, γιατί παραβλέπει πως το πρόβλημα των ναρκωτικών έχει κοινωνικά αίτια, άρα η κοινωνία απαλλάσσεται από τις ευθύνες, το σπρώχνει κάτω από το χαλί και τα παιδιά μας συνεχίζουν να πεθαίνουν», πρόσθεσε.
«Αποτελεί υποχρέωση μας να στηρίξουμε το ΚΕΘΕΑ, σαν ανταπόδοση για όσα έχει κάνει για τα παιδιά και την οικογένειά μας», επισήμανε ο κ. Θωμάς Νάνος από το Σύλλογο Οικογενειών ΚΕΘΕΑ-Διάβαση.
«Παρότι τα παιδιά μας αποφοίτησαν, συμμετέχουμε στην κοινότητα του ΚΕΘΕΑ, γιατί γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πόσο έχουμε ευεργετηθεί. Τα παιδιά μας βγήκαν καθαρά, με αρχές και αξίες, ενταγμένα στην κοινωνία», ανέφερε η Ελισσάβετ Καπαγερίδου από τον Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ-Οξυγόνο από την Πάτρα. Ζήτησε να μην αλλάξει η φιλοσοφία και ο τρόπος λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, καθότι «η δουλειά που γίνεται πάνω στην προσωπικότητα και την ψυχή τους είναι πολύτιμη». Πρόσθεσε, πως η αντικατάσταση του ως τώρα άμισθου και εκλεγμένου διοικητικού συμβουλίου με έμμισθο και διορισμένο, «καταργεί το αυτοδιοίκητο, καθώς το νέο ΔΣ θα υπακούει άνωθεν εντολές».
Την ανάγκη για δημιουργία περισσότερων μονάδων, που θα ακολουθούν το μοντέλο του ΚΕΘΕΑ, όπως για παράδειγμα στον Πειραιά, όπου παλιότερα υπήρχε πρόγραμμα για εφήβους, ενώ τώρα έχει καταργηθεί, παρόλο που το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι έντονο, επισήμανε η ‘Αννα Δημητρακοπούλου από τον Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ-Νόστος.
«Οι υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ δεν είναι μόνο για την απεξάρτηση από τη χρήση, όλη η οικογένεια επωφελείται», υπογράμμισε ο Αλέξης Αλεξόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ-Στροφή. Αποτελεί προσβολή, εξήγησε, «προς όλους εμάς, που έχουμε εκλέξει τα διοικητικά συμβούλια και στα ίδια τα πρόσωπα του διοικητικού συμβουλίου για τα όσα ακούγονται για κακοδιαχείριση. Οι έλεγχοι είναι ετήσιοι και αναλυτικοί, από την ίδια την κυβέρνηση και ουδέποτε προέκυψε κάτι μεμπτό», κατέληξε ο κ. Αλεξόπουλος.
ΑΠΕ