Η Χαμάς πρότεινε ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός με βάση το οποίο θα σιγήσουν τα όπλα στη Γάζα για τεσσερισήμισι μήνες, στη διάρκεια των οποίων όλοι οι όμηροι θα αφεθούν ... Περισσότερα

Χαμάς: Προτείνει κατάπαυση του πυρός για 135 ημέρες, αποχώρηση των Ισραηλινών, συνομιλίες για το τέλος του πολέμου

Epilogestv

Epilogestv

Η Χαμάς πρότεινε ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός με βάση το οποίο θα σιγήσουν τα όπλα στη Γάζα για τεσσερισήμισι μήνες, στη διάρκεια των οποίων όλοι οι όμηροι θα αφεθούν ελεύθεροι, το Ισραήλ θα αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Λωρίδα της Γάζας και θα επιτευχθεί συμφωνία για ένα τέλος στον πόλεμο.

Advertisement
 

Η πρόταση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης μαχητών –απάντηση σε μια προσφορά που έστειλαν την περασμένη εβδομάδα μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ– έρχεται εν μέσω της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα διπλωματικής ώθησης για μια παρατεταμένη παύση των εχθροπραξιών.

Προς το παρόν δεν υπάρχει δημόσια απάντηση από το Ισραήλ, το οποίο έχει πει πως δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Γάζα μέχρι την εξάλειψη της Χαμάς.

Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που είδε το Reuters, η αντιπρόταση της Χαμάς προβλέπει τρεις φάσεις εκεχειρίας διάρκειας 45 ημερών η καθεμία. Οι μαχητές θα ανταλλάξουν τους υπόλοιπους όμηρους που πήραν στις 7 Οκτωβρίου με Παλαιστίνιους κρατούμενους. Η ανοικοδόμηση της Γάζας θα ξεκινήσει, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν πλήρως και πτώματα θα ανταλλαγούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφθασε στη διάρκεια της νύχτας στο Ισραήλ αφού συνάντησε τους επικεφαλής των μεσολαβητών του Κατάρ και της Αιγύπτου στην πιο σοβαρή διπλωματική προσπάθεια μέχρι τώρα στον πόλεμο με σκοπό την επίτευξη μιας παρατεταμένης εκεχειρίας.

Πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις δήλωσε πως η Χαμάς δεν απαιτεί στην αντιπρότασή της εγγύηση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός από την αρχή, όμως λέει πως ένα τέλος στον πόλεμο θα πρέπει να συμφωνηθεί στη διάρκεια της εκεχειρίας προτού αφεθούν ελεύθεροι και οι τελευταίοι όμηροι.

Σύμφωνα με το έγγραφο, στη διάρκεια των 45 ημερών της πρώτης φάσης, όλες οι Ισραηλινές όμηροι, οι άρρενες κάτω των 19 ετών και οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι θα αφεθούν ελεύθεροι, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από ισραηλινές φυλακές. Το Ισραήλ θα αποσύρει επίσης τα στρατεύματά του από κατοικημένες περιοχές στη διάρκεια της πρώτης φάσης.

Η εφαρμογή της δεύτερης φάσης δεν θα ξεκινήσει μέχρι οι πλευρές να καταλήξουν «σε έμμεσες συνομιλίες σχετικά με τις απαιτήσεις που χρειάζονται προκειμένου να τελειώσουν οι αμοιβαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις και να υπάρξει επιστροφή σε πλήρη ηρεμία».

Advertisement

Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση των υπόλοιπων αρρένων ομήρων και «την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων εκτός των συνόρων όλων των περιοχών της Λωρίδας της Γάζας».

Τα πτώματα θα ανταλλαγούν στη διάρκεια της τρίτης φάσης. Η εκεχειρία θα αυξήσει επίσης τη ροή τροφίμων και άλλης βοήθειας στους αμάχους της Γάζας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με λιμό και τεράστιες ελλείψεις βασικών προϊόντων.

«Οι άνθρωποι είναι αισιόδοξοι, την ίδια στιγμή προσεύχονται αυτή η ελπίδα να μετατραπεί σε μια πραγματική συμφωνία που θα βάλει τέλος στον πόλεμο», είπε ο Γιάμεν Χαμάντ, πατέρας τεσσάρων παιδιών, που μένει σε σχολείο του ΟΗΕ στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

«Ο κόσμος περιμένει νέα για μια κατάπαυση του πυρός, τρέφει κάποιες ελπίδες παρά τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς», δήλωσε στο Reuters μέσω εφαρμογής μηνυμάτων.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανατροπή από 18 μπλόκα αγροτών, λένε «ναι» στον διάλογο με την κυβέρνηση

27/12/25 7:14 μμ

Ανατροπή από 18 μπλόκα αγροτών, λένε «ναι» στον διάλογο με την κυβέρνηση

Τραγωδία στα Βαρδούσια: Ανασύρθηκαν οι τέσσερις νεκροί ορειβάτες – Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

27/12/25 7:05 μμ

Τραγωδία στα Βαρδούσια: Ανασύρθηκαν οι τέσσερις νεκροί ορειβάτες – Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

Δήμος Σερρών: Συγκινητική ανταπόκριση των Σερραίων στη δράση «Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί»

27/12/25 6:51 μμ

Δήμος Σερρών: Συγκινητική ανταπόκριση των Σερραίων στη δράση «Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί»

3ο Χριστουγεννιάτικο Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης «ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΟΤΑΡΙ» στις Σέρρες

27/12/25 3:01 μμ

3ο Χριστουγεννιάτικο Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης «ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΟΤΑΡΙ» στις Σέρρες για καλό σκοπό

Ρεβεγιόν: Πώς να φτιάξεις ατμόσφαιρα πριν έρθουν οι καλεσμένοι

27/12/25 2:56 μμ

Ρεβεγιόν: Πώς να φτιάξεις ατμόσφαιρα πριν έρθουν οι καλεσμένοι

Γλασαρισμένα καρότα με πορτοκάλι και σιρόπι σφενδάμου

27/12/25 2:51 μμ

Γλασαρισμένα καρότα με πορτοκάλι και σιρόπι σφενδάμου

Τραγωδία στα Βαρδούσια: Αυτοί είναι οι τέσσερις ορειβάτες που χάθηκαν στη φονική χιονοστιβάδα και βρέθηκαν σχεδόν αγκαλιασμένοι

27/12/25 2:38 μμ

Τραγωδία στα Βαρδούσια: Αυτοί είναι οι τέσσερις ορειβάτες που χάθηκαν στη φονική χιονοστιβάδα και βρέθηκαν σχεδόν αγκαλιασμένοι

Εκδήλωση στη μνήμη του Κωνσταντίνου Ξενάκη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Σερρών

27/12/25 2:25 μμ

Εκδήλωση στη μνήμη του Κωνσταντίνου Ξενάκη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Σερρών

Θεσσαλονίκη: Έκλεισαν τα Μάλγαρα στο ρεύμα εξόδου οι αγρότες - Αποκλεισμοί τελωνείων από αγροτικά μπλόκα

27/12/25 2:14 μμ

Θεσσαλονίκη: Έκλεισαν τα Μάλγαρα στο ρεύμα εξόδου οι αγρότες – Αποκλεισμοί τελωνείων από αγροτικά μπλόκα

Αλεξάνδρα Σδούκου: Κυβέρνηση και αγρότες δεν είναι αντίπαλοι

27/12/25 2:09 μμ

Αλεξάνδρα Σδούκου: Κυβέρνηση και αγρότες δεν είναι αντίπαλοι

Φάκελο με αιτήματα παρέδωσαν στον Κ. Τσιάρα εκπρόσωποι αγροτών από την Κορινθία

27/12/25 2:04 μμ

Φάκελο με αιτήματα παρέδωσαν στον Κ. Τσιάρα εκπρόσωποι αγροτών από την Κορινθία

Έγκλημα στο Κολωνάκι: Πώς το ελληνικό FBI έφτασε στην εξιχνίαση της δολοφονίας – Τι δήλωνε ο μητροκτόνος

27/12/25 1:59 μμ

Έγκλημα στο Κολωνάκι: Πώς το ελληνικό FBI έφτασε στην εξιχνίαση της δολοφονίας – Τι δήλωνε ο μητροκτόνος