Αθώους έκρινε ομόφωνα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου και τους 4 κατηγορούμενους για το θανάσιμο τραυματισμό 19χρονου φοιτητή, που έκανε διακοπές στη Χίο τον Αύγουστο του 2019, από πτώση μπασκέτας στην ... Περισσότερα

φωτο

Epiloges.tv

Epiloges.tv

Αθώους έκρινε ομόφωνα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου και τους 4 κατηγορούμενους για το θανάσιμο τραυματισμό 19χρονου φοιτητή, που έκανε διακοπές στη Χίο τον Αύγουστο του 2019, από πτώση μπασκέτας στην περιοχή της Δασκαλόπετρας.


Την αθώωση του τέως Δημάρχου Χίου Μανώλη Βουρνού, των τότε αντιδημάρχων Τεχνικών Υπηρεσιών Απόστολου Τζιώτη και Ομηρούπολης Ματθαίου Φαφαλιού και του τέως προϊσταμένου των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Χίου Λευτέρη Παπαλάνη, πρότεινε και ο Εισαγγελέας της έδρας, Λεωνίδας Μπουτσιαβάρας. Αφού μετά από την διήμερη ακροαματική διαδικασία τόσο από τους μάρτυρες όσο και από τις απολογίες των κατηγορουμένων φάνηκε ότι δεν ήταν δυνατόν να μπορέσουν να διαπιστώσουν εξωτερικά το πρόβλημα και η πτώση της μπασκέτας οφειλόταν σε κακή κατασκευή.

«Δυστυχώς λόγω παραγραφής αφού έχουν περάσει 15 χρόνια, δεν έχουμε την δικαιοδοσία να το ερευνήσουμε», σημείωσε ο Πρόεδρος του δικαστηρίου Ευστάθιος Μερκούρης.
Με το κοινό αίσθημα, υπό το βάρος και του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ότι δεν αποδόθηκε τελικά δικαιοσύνη για το χαμό του 19χρονου Σταύρου που οφειλόταν σε κακοτεχνίες του έργου.

Φτιαγμένη η μπασκέτα τη δεκαετία του 1980, φάνηκε τόσο από την έκθεση του εμπειρογνώμονα αλλά και από τις απαντήσεις των κατηγορουμένων πως δινόταν η ψευδαίσθηση ότι όλα ήταν καλά, ψευδαίσθηση που ενισχύθηκε με το κράσπεδο που έπεσε εξωτερικά στις αρχές του 2000.
Και όμως η μπασκέτα, φτιαγμένη λίγες δεκάδες μέτρα από την παραλία της Δασκαλόπετρας, έπεσε όταν έκανε «κάρφωμα» ο άτυχος 19χρονος με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.
Ερωτηθείς ο τέως Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς σημείωσε «με το χέρι στην καρδιά» όπως είπε ότι η συγκεκριμένη μπασκέτα είχε συντηρηθεί με αλλαγή ταμπλό, στεφάνης και βάψιμο. Αλλά μόνο εξωτερικά, αφού το τι κρυβόταν κάτω από το έδαφος δεν ήταν δυνατόν να το γνωρίζουν.

Advertisement
Babis

Τα προβλήματα διαπιστώθηκαν μετά την πτώση της μπασκέτας. Υπήρξαν κακοτεχνίες για τις οποίες αναφέρθηκε αναλυτικά ο τέως προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χίου Λευτέρης Παπαλάνης. Είχαν χρησιμοποιηθεί μόλις δύο σωλήνες πάχους 2 χιλιοστών για την αγκίστρωση της μπασκέτας, δεν είχε χρησιμοποιηθεί σκυρόδεμα για να γεμίσουν τα κενά, ενώ δεν είχαν επικαλυφθεί τα σίδερα ώστε να μην υπάρξει διάβρωση.

Την πρώτη μέρα της δίκης, οι 4 φίλοι του άτυχου νέου περιέγραψαν τις σκηνές που έζησαν όταν είδαν τον φίλο τους στο 2ο κάρφωμα που πραγματοποίησε κρεμασμένος από την στεφάνη να δέχεται πάνω του τον όγκο της μπασκέτας και να τραυματίζεται θανάσιμα. Στη δίκη δεν παρέστησαν οι γονείς του άτυχου νεαρού, ούτε εκπροσωπήθηκαν από πολιτική αγωγή.
Μετά το τραγικό δυστύχημα το υπουργείο Εσωτερικών είχε δώσει εντολή να γίνει έλεγχος και πράγματι ο Δήμος Χίου προχώρησε σε έλεγχο περίπου 200 μπασκετών σε όλο το νησί.

Πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πλοίο της SOS Méditerranée ξαναρχίζει επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα

03/02/26 1:58 μμ

Το πλοίο της SOS Méditerranée ξαναρχίζει επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα

Εξαφάνιση 16χρονης από την Πάτρα: Επιβεβαιώθηκε ότι ταξίδεψε αεροπορικώς στη Γερμανία

03/02/26 1:57 μμ

Εξαφάνιση 16χρονης από την Πάτρα: Επιβεβαιώθηκε ότι ταξίδεψε αεροπορικώς στη Γερμανία

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα δεν φοβάται ούτε να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ούτε να συζητά με την Τουρκία

03/02/26 1:40 μμ

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα δεν φοβάται ούτε να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ούτε να συζητά με την Τουρκία

Βρασνά: Αθωώθηκαν 17 άτομα για επεισόδια, με αφορμή τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία της περιοχής

03/02/26 1:44 μμ

Ν.Βρασνά: Αθωώθηκαν 17 άτομα για επεισόδια, με αφορμή τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία της περιοχής

Στη φυλακή 24χρονος που καταγγέλθηκε ότι ξυλοκόπησε την έγκυο σύζυγό του

03/02/26 1:54 μμ

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 24χρονος που καταγγέλθηκε ότι ξυλοκόπησε την έγκυο σύζυγό του

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου

03/02/26 1:53 μμ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου

Μια επιγραφή που ταξίδεψε στον χρόνο είναι το «Έκθεμα του Μήνα» στο ΑΜΘ

03/02/26 1:52 μμ

Μια επιγραφή που ταξίδεψε στον χρόνο είναι το «Έκθεμα του Μήνα» στο ΑΜΘ

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κέρδισε το πρώτο βραβείο Grammy και εισήλθε στο «κλαμπ EGOT»

03/02/26 1:50 μμ

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κέρδισε το πρώτο βραβείο Grammy και εισήλθε στο «κλαμπ EGOT»

Συνελήφθη 54χρονη με την κατηγορία ότι επιχείρησε να κάψει σταθμευμένο όχημα

03/02/26 1:49 μμ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 54χρονη με την κατηγορία ότι επιχείρησε να κάψει σταθμευμένο όχημα

Δ. Μιχαηλίδου: Επεκτείνουμε το Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης σε Κοζάνη και Γρεβενά

03/02/26 1:22 μμ

Δ. Μιχαηλίδου: Επεκτείνουμε το Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης σε Κοζάνη και Γρεβενά

Φυλακές Νιγρίτας: Προσπάθησαν να «περάσουν» ναρκωτικά μέσα σε ρούχα

03/02/26 1:12 μμ

Φυλακές Νιγρίτας: Προσπάθησαν να «περάσουν» ναρκωτικά μέσα σε ρούχα

Ελεύθεροι οι 4 συλληφθέντες μετά από πορεία στο κέντρο της πόλης

03/02/26 1:48 μμ

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι 4 συλληφθέντες μετά από πορεία στο κέντρο της πόλης