15.4 C
Serres

Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκίνησαν οι προκαταβολές 50% και για τους αγρότες

Date:

«Η τελική κρατική αρωγή δύναται να φθάσει έως τις 500.000 ανά αγρότη, το οποίο και είναι υπερπολλαπλάσιο από ότι έχει χορηγηθεί ιστορικά μέχρι τώρα ως στήριξη στον πρωτογενή τομέα». Αυτό δηλώνει μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Επιπλέον, ο κ. Τριαντόπουλος επισημαίνει ότι έχουν ξεκινήσει να χορηγούνται στους αγρότες οι προκαταβολές στο 50% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής, «προκαταβολή που μπορεί να φτάσει έως και τις 200.000 ευρώ», όπως αναφέρει. Ακόμη προσθέτει ότι από τις αρχές της εβδομάδας θα ανοίξει η πλατφόρμα arogi.gov.gr ώστε να υποβάλουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι το αίτημά τους «για αρωγή 5.000 ευρώ σε περίπτωση που εκτιμούν πως έχουν πολύ σοβαρές ζημίες και 10.000 ευρώ για πάρα πολύ σοβαρές ζημιές».

Αναφορικά με τα σχέδια ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και του Έβρου ο κ. Τριαντόπουλος τονίζει ότι «προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς» ενώ υπογραμμίζει ότι η αρχική δημοσιονομική εκτίμηση για το σχέδιο που αφορά τη Θεσσαλία πλησιάζει τα 3,3 δισ. ευρώ, ωστόσο μέχρι τώρα τα μέτρα στήριξης που έχουν υλοποιηθεί, αλλά και τα έργα αποκατάστασης που έχουν δρομολογηθεί από όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία διαμορφώνουν μια δημοσιονομική επίπτωση που ξεπερνά το 1,4 δισ. ευρώ.

«Η υλοποίηση και δρομολόγηση του σχεδίου ξεπερνά το 40% της αρχικής εκτίμησης, και συνεχίζουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά. Τέλος, σχετικά με τη ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα ο κ. Τριαντόπουλος σημειώνει ότι «αποτελεί μια σημαντικότατη ελάφρυνση για τους αγρότες της Θεσσαλίας, αλλά και των άλλων περιοχών που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023», η οποία έχει επταετή ορίζοντα.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη που παραχώρησε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στη δημοσιογράφο Ιωάννα Καρδάρα:

ΕΡ. Κ. Τριαντόπουλε, η πρώτη αρωγή προς τους αγρότες της Θεσσαλίας αποφασίστηκε να αυξηθεί έως 10.000 ευρώ. Θα μπορούσατε να μας πείτε κάποιες λεπτομέρειες; Ποιούς αφορά; Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις της πρόσθετης αρωγής; Από την στιγμή που κάποιος θα υποβάλλει αίτηση πόσο διάστημα θα μεσολαβήσει για να κατατεθούν τα χρήματα στο λογαριασμό του;

ΑΠ. Από την πρώτη στιγμή και στην περίπτωση των μεγάλων καταστροφών στη Θεσσαλία ενεργοποιήθηκε το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, το οποίο και περιλαμβάνει το σχήμα της πρώτης αρωγής που χορηγείται άμεσα.

Και σε αυτό το σχήμα, που αφορά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εντάχθηκαν και οι αγρότες για τον εξοπλισμό τους, τα πάγια τους και το έγγειο κεφάλαιο.

Στοιχεία που πριν την κρατική αρωγή είτε καλύπτονταν από το παρωχημένο – όπως το παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση – καθεστώς των ΚΟΕ, των παλιών ΠΣΕΑ, υπό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είτε δεν καλύπτονται καθόλου.

Και ό,τι καλυπτόταν, βασίζονταν σε περιοριστικές λογικές, σε ξεπερασμένα τιμολόγια και σε ένα χρόνο υλοποίησης που ξεπερνούσε τα τέσσερα και πάνω χρόνια.

Αυτό άλλαξε με την κρατική αρωγή, αλλά και την πρώτη αρωγή – που υλοποιήθηκε και στη Θεσσαλία.

Συνολικά, μέχρι τώρα, κατά τον πρώτο κύκλο της πρώτης αρωγής έχουν καταβληθεί 148 εκατ. ευρώ προς 43.500 νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, έχουν καταβληθεί 40 εκατ. ευρώ προς 19.400 αγρότες και κτηνοτρόφους.

Παράλληλα, φυσικά, τρέχει η διαδικασία της κρατικής αρωγής για τη χορήγηση τόσο της προκαταβολής 50% της επιχορήγησης, όσο και της τελικής επιχορήγησης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η ροή υποβολής φακέλων από τους αγρότες δεν είναι αντίστοιχη της ροής υποβολής φακέλων για επιχειρήσεις.

Για αυτό το λόγο, και για να ενισχυθούν περαιτέρω οι αγρότες όσο «τρέχουν» τις διαδικασίες, με πρόταση του πρωθυπουργού, ανοίγει νέος, δεύτερος, κύκλος της πρώτης αρωγής για τους αγρότες.

Από τις αρχές της εβδομάδας ανοίγει η πλατφόρμα arogi.gov.gr για να υποβάλουν το αίτημά τους για αρωγή 5.000 ευρώ σε περίπτωση που εκτιμούν πως έχουν πολύ σοβαρές ζημίες και 10.000 ευρώ για πάρα πολύ σοβαρές ζημιές. Επιπλέον των 2.000 ευρώ και 4.000 ευρώ που έχουν λάβει.

Στη συνέχεια θα γίνονται οι σχετικές διασταυρώσεις με τα στοιχεία της Περιφέρειας – που κάνει τις εκτιμήσεις – και θα προχωρούν οι καταβολές γρήγορα, όπως προχώρησαν και μέχρι τώρα, ενώ και η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή για συγκεκριμένο, περιορισμένο, χρονικό διάστημα, ώστε να προχωρήσουν ακόμα πιο γρήγορα οι καταβολές.

ΕΡ. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να υποβάλουν τους σχετικούς φακέλους προς τους αρμόδιους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Μέχρι στιγμής, όπως ανακοινώθηκε, έχουν υποβληθεί φάκελοι που αντιστοιχούν μόλις στο 14% των σχετικών δηλώσεων ζημιάς στη Θεσσαλία. Γιατί έχει συμβεί αυτό;

ΑΠ. Ναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, από το σύνολο των περιπτώσεων αγροτών που υπέβαλλαν δηλώσεις ζημιάς μόλις το 14% των αγροτών, μέχρι πριν από λίγες ημέρες, είχε υποβάλλει φάκελο στις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας.

Υποθέτω ότι το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς συνεχίζεται η ροή των υποβληθέντων φακέλων.

Ο στόχος μας είναι αυτή η ροή να αυξηθεί, για αυτό και παρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τους φακέλους τους μέχρι το τέλος του μήνα.

Και θεωρώ ότι θα το πετύχουμε, καθώς έχει ενεργοποιηθεί και όλος ο μηχανισμός της Περιφέρειας, όπου, πέρα από τις ενημερώσεις στον τύπο, βρίσκονται συνεχώς στο πεδίο σε συνεργασία με τους αγρότες.

Ενδεχομένως, μιας και πρόκειται για μια νέα για αυτούς διαδικασία με συγκεκριμένα – λιγότερα από άλλες περιπτώσεις – έγγραφα, η εξοικείωση με αυτή να μην είναι μεγάλη και να μην είναι αντίστοιχη της εξοικείωσης που υπάρχει με τη διαδικασία στον ΕΛΓΑ.

Παράλληλα, σε κάθε νομό έχουμε διαμορφώσει άτυπες ομάδες συντονισμού των εμπλεκομένων, με τη συμμετοχή αγροτών, για να υπάρχει ακόμα καλύτερη πληροφόρηση και συνεργασία όλων των μερών.

Κάτι αντίστοιχο έχουμε κάνει και για τις επιχειρήσεις σε συνεργασία με τα επιμελητήρια

Και έτσι θα συνεχίσουμε, σε στενή συνεργασία με όλους.

ΕΡ. Οι αγρότες έχουν πληγεί σε τεράστιο βαθμό από τις καταστροφές και δυσκολεύονται να ορθοποδήσουν. Αυτό το διάστημα είναι σε δυναμικές κινητοποιήσεις τις οποίες σκέφτονται να κλιμακώσουν. Πώς εξελίσσεται μέχρι στιγμής η διαδικασία των αποζημιώσεών τους; Τι ποσοστό της ζημιάς εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της διαδικασίας θα πρέπει να έχουν λάβει οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι;

ΑΠ. Αναμφίβολα, ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός που επηρεάζεται περισσότερο από κάθε άλλο από τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, αλλά και από τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών.

Για αυτό και η κυβέρνηση είναι δίπλα, έμπρακτα, στον πρωτογενή τομέα, με μέτρα στήριξης, αλλά και με παρεμβάσεις ενδυνάμωσης της ανθεκτικότητάς του στα νέα δεδομένα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, κινείται και το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, καλύπτοντας τα δομικά κενά και ελλείψεις του καθεστώτος που παραλάβαμε ως Κυβέρνηση και απείχε παρασάγγας από τις ανάγκες των αγροτών μας.

Και αυτό υλοποιούμε και στη Θεσσαλία, με την κρατική αρωγή να φθάνει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Μέχρι όμως να ολοκληρωθεί η διαδικασία, έχουμε ενεργοποιήσει την πρώτη αρωγή – που πλέον μπορεί να φτάσει και τις 14.000 ευρώ.

Έχουμε, συνάμα και παράλληλα, ενεργοποιήσει και την προκαταβολή – μετά την πρώτη αρωγή – στο 50% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής.

Προκαταβολή που έχει ξεκινήσει ήδη να χορηγείται στους αγρότες και μπορεί να φτάσει έως και τις 200.000 ευρώ.

Και όσο προχωρά η ροή της υποβολής φακέλων από τους αγρότες και η υποβολή αυτών από την Περιφέρεια στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου, τόσο θα συνεχίζονται οι προκαταβολές και θα προχωρά προς ολοκλήρωση η διαδικασία, με την καταβολή της τελικής κρατικής αρωγής.





Η τελική κρατική αρωγή δύναται να φθάσει έως τις 500.000 ανά αγρότη, το οποίο και είναι υπερπολλαπλάσιο από ότι έχει χορηγηθεί ιστορικά μέχρι τώρα ως στήριξη στον πρωτογενή τομέα.

Συνεργαζόμαστε όλοι, για να προχωρήσει η υποβολή φακέλων και να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν.

ΕΡ. Σε τι στάδιο βρίσκονται τα μέτρα στήριξης προς τους πληγέντες της Θεσσαλίας; Πόσα χρήματα έχουν καταβληθεί στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας; Υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων και αν ναι για ποιο λόγο;

ΑΠ. Οι βασικοί πυλώνες είναι δυο.

Ο ένας είναι ο πυλώνας της αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ, όπου μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί ως προκαταβολή περίπου 150 εκατ. ευρώ προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Ο δεύτερος πυλώνας, τον οποίο σας έχω περιγράψει, είναι αυτός της κρατικής αρωγής.

Μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί 148 εκατ. ευρώ προς 43.500 νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες και κτηνοτρόφους ως πρώτη αρωγή.

Παράλληλα, έχουν χορηγηθεί και 20 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής προς 1.453 επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Αθροιστικά, λοιπόν, μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί 320 εκατ. ευρώ και αυτό συνεχίζεται κάθε εβδομάδα, μέσα από συνεργασία και δουλειά όλων.

Καταλαβαίνετε πως σε σύγκριση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν που ο χρονικός ορίζοντας της καταβολής των αποζημιώσεων είχε ως μονάδα μέτρησης το έτος ή τα έτη, η τρέχουσα κατάσταση δεν έχει καμία σχέση.

Σήμερα μιλάμε για μονάδα μέτρησης του ορίζοντα υλοποίησης τις ημέρες και τις εβδομάδες.

Δεν υπάρχει κάποια σχέση, ειδικά εάν συνυπολογίσει κάποιος το τεράστιο εύρος της φυσικής καταστροφής και τις πολλές δεκάδες χιλιάδες των δικαιούχων.

Μακάρι, βέβαια, να υπήρχε ένας μαγικός τρόπος, σε μια στιγμή, όλοι οι δικαιούχοι να λάμβαναν την αρωγή του κράτους.

Αυτός ο μαγικός τρόπος, δυστυχώς, δεν υπάρχει.

Αυτό που υπάρχει είναι συνεχής και εντατική δουλειά.

Μόνο μέσα από τη δουλειά πλησιάζουμε όλο και περισσότερο το στόχο μας, που δεν είναι άλλος από το να λάβουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, όσοι δικαιούνται, τη σημαντική αρωγή του κράτους.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, να δουλεύουμε, με διαδικασίες και χρονοδιάγραμμα που είναι γνωστά σε όλους.

ΕΡ. Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα, ποιούς αφορά και πώς προχωρά;

ΑΠ. Η ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα, η οποία και νομοθετήθηκε πριν από λίγες ημέρες έχει επταετή ορίζοντα και αποτελεί μια σημαντικότατη ελάφρυνση για τους αγρότες της Θεσσαλίας, αλλά και των άλλων περιοχών που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023.

Άλλωστε, μαζί με αγρότες ήμασταν, στον Πλατύκαμπο, και με τους ΤΟΕΒ, στην Καρδίτσα, όταν συζητήσαμε τη διαμόρφωση ενός τέτοιου μέτρου.

Ένα μέτρο που αποφασίστηκε από κοινού με τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το Νοέμβριο, οπότε και επί της ουσίας τέθηκε σε εφαρμογή.

Το μέτρο, λοιπόν, περιλαμβάνει μια επταετή ρύθμιση για τους αγρότες, τους ΤΟΕΒ και τους δήμους που διαχειρίζονται αρδευτικά δίκτυα.

Τα πρώτα δύο χρόνια έχουμε την αναστολή της είσπραξης των οφειλών και, φυσικά, την επόμενη πενταετία έχουμε τη ρύθμιση των οφειλών άτοκα.

Το κόστος των τόκων θα το αναλάβει το κράτος, έτσι ώστε να μην υπάρξει αυτή η επιβάρυνση στους αγρότες.

ΕΡ. Πώς προχωράνε τα σχέδια ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και του Έβρου;

ΑΠ. Και στις δυο περιοχές προχωρά η διαδικασία με εντατικούς ρυθμούς, αλλά βρίσκεται σε διαφορετικές φάσεις, καθώς είναι διαφορετικές και οι φυσικές καταστροφές.

Στη Θεσσαλία, προχωρά το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης, το οποίο πέραν από το σκέλος των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων των πληγέντων περιλαμβάνει και ένα μεγάλο σκέλος τόσο έργων αποκατάστασης, όσο και νέων ανθεκτικών έργων.

Η αρχική δημοσιονομική εκτίμηση για το σχέδιο που αφορά τη Θεσσαλία πλησιάζει τα 3,3 δισ. ευρώ.

Μέχρι τώρα τα μέτρα στήριξης που έχουν υλοποιηθεί, αλλά και τα έργα αποκατάστασης που έχουν δρομολογηθεί από όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία διαμορφώνουν μια δημοσιονομική επίπτωση που ξεπερνά το 1,4 δισ. ευρώ.

Η υλοποίηση και δρομολόγηση του σχεδίου ξεπερνά το 40% της αρχικής εκτίμησης, και συνεχίζουμε.

Στον Έβρο, παράλληλα με το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης με έμφαση στο δάσος, προχωρά το σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του Έβρου υπό ειδική κυβερνητική επιτροπή.

Επιτροπή που συνεδριάζει κάθε μήνα στη Δαδιά, και δρομολογεί μέτρα και πολιτικές με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Και απτά αποτελέσματα.

Κάτι αντίστοιχο που δρομολογούμε και για Θεσσαλία.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΕλλάδαΧρ. Τριαντόπουλος: Ξεκίνησαν οι προκαταβολές 50% και για τους αγρότες

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Αυτοκίνητο λαμπάδιασε στην εθνική οδό Λαμίας – Θεσσαλονίκης και έγινε έκρηξη

Αυτοκίνητο λαμπάδιασε στην εθνική οδό Λαμίας – Θεσσαλονίκης και...

Νόθευαν ηλιέλαιο με χρωστικές ουσίες και το πλάσαραν ως “παρθένο ελαιόλαδο”- Κατασχέθηκαν 17.000 λίτρα -φωτο

Από το Τμήμα Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης...

Β. Κικίλιας για Πεντέλη: Προετοιμαζόμαστε από τώρα για την επόμενη αντιπυρική περίοδο

Σύσκεψη για την προστασία του Πεντελικού Όρους, στο πλαίσιο...

Αστυνομικός, πυροσβέστης και υπάλληλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών

Εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικές ουσίες σε περιοχή της...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα