24.8 C
Serres

Χρήστος Στυλιανίδης: Το βιογραφικό του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Date:

Ο Χρήστος Στυλιανίδης, που συνεχίζει επικεφαλής του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου το 1958.

Σπουδές

Ο κ. Στυλιανίδης σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα Executive Education in International Development στο JFK School of Government του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακά σεμινάρια στους τομείς των Πολιτικών Επιστημών, Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Θεσμών.

Εργασία

Άσκησε το επάγγελμα του χειρουργού οδοντίατρου για περίπου 30 χρόνια, ενώ διετέλεσε επίσης Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας-Κύπρου και Επισκέπτης Καθηγητής στο Ruhr Universität Bochum (RUB) Research School της Γερμανίας.

Πολιτική – κοινωνική δραστηριότητα

Ο Χρήστος Στυλιανίδης διετέλεσε Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων απο το 2014 έως το 2019, αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Είναι ο «αρχιτέκτονας» του rescEU, της μεγάλης πρωτοβουλίας αναβάθμισης του ευρωπαϊκού συστήματος πολιτικής προστασίας. Το rescEU είναι σήμερα το σημαντικότερο ευρωπαϊκό εργαλείο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και άλλων κρίσεων.

Ήταν από τους πρώτους αξιωματούχους της ΕΕ που επισκέφθηκε το 2014 τις πληγείσες από την επιδημία του Έμπολα περιοχές στη Δυτική Αφρική ενεργοποιώντας εντονότερα το διεθνή παράγοντα για την αντιμετώπισή της. Είναι, δε, από τους ιδρυτές του «Ευρωπαϊκού Ιατρικού Σώματος» (European Medical Corps) το οποίο δημιουργήθηκε για να συμβάλει στην άμεση κινητοποίηση ιατρικών και υγειονομικών μονάδων και ιατρικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης.

Ο Ελληνοκύπριος πολιτικός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση και ενίσχυση των συνεργιών μεταξύ ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας (Humanitarian and Development Nexus), “κλειδί” για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων από την κλιματική αλλαγή και τις περιφερειακές συγκρούσεις.Εμβληματική χαρακτηρίζεται η πρωτοβουλία του για ενίσχυση της «Εκπαίδευσης σε περιοχές κρίσεων» (Education in Emergencies) καθώς οδήγησε, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Επιτρόπου, σε δεκαπλασιασμό του προϋπολογισμού ανθρωπιστικής βοήθειας για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Μέσα από τις ευρωπαϊκές πολιτικές που προώθησε και εφάρμοσε, συνέβαλε ουσιαστικά στην καλλιέργεια της συμφιλίωσης και της συνύπαρξης μεταξύ εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων σε περιοχές όπως το Ιράκ (ειδικά στην περιοχή της Μοσούλης μετά την απελευθέρωσή της από τον ISIS), τη Μιανμάρ, την Κολομβία, και σε πολλές Αφρικανικές χώρες όπως η Νιγηρία, το Κογκό και το Σουδάν.

Σε αναγνώριση του έργου του ορίστηκε το Μάιο του 2021 «Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για την προώθηση και προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και πεποιθήσεων».

Πριν αναλάβει Επίτροπος, ο Χρήστος Στυλιανίδης διετέλεσε ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού-Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (2014), ενώ σε δύο διαφορετικές περιόδους υπηρέτησε ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας (2013-2014 και 1998-1999). Κατά την περίοδο 2006-2013 ήταν μέλος της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων. Μεταξύ 2006 έως 2011 διετέλεσε, επίσης, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ και εξελέγη μέλος του Προεδρείου της το 2012.

Διακρίσεις

Ως αναγνώριση του έργου του ο κ. Στυλιανίδης έλαβε σημαντικά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις από διάφορες κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και ιδρύματα.

πηγή ertnews.gr

ΠολιτικήΧρήστος Στυλιανίδης: Το βιογραφικό του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση στρέφεται στις λύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια στην ενέργεια

"Η κυβέρνηση στρέφεται στις λύσεις του ΣΥΡΙΖΑ", αναφέρει σε...

Κυρ. Μητσοτάκης: Αναπτυξιακό αποτύπωμα το οποίο δεν θα είναι σε βάρος των τοπικών κοινωνιών

«Το αναπτυξιακό αποτύπωμα αυτής της προσπάθειας είναι πολύ σημαντικό....

Έκτακτη σύσκεψη για τις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος την Τρίτη υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο Τρίτη 16 Ιουλίου και...

Κ. Μητσοτάκης: Στέκομαι δίπλα στον λαό της ελληνικής εθνικής μειονότητας

Με τον εκλεγμένο ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Φρέντη Μπελέρη...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα